כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024
מבצע 'ימי תשובה'

ישראל פגעה במערכת הגנה אווירית סביב אתרי אנרגיה; באיראן מודאגים

ההתקפות הישראליות פגעו במערכות הגנה אווירית סביב אתרי אנרגיה חשובים, אך ישראל נמנעה מלפגוע במתקנים עצמם, כך אמרו גורמים איראנים וישראלים. ארצות הברית לחצה על ישראל לא לפגוע במתקני אנרגיה ונפט

ישראל פגעה במערכת הגנה אווירית סביב אתרי אנרגיה; באיראן מודאגים
אילוסטרציה צילום: pixabay

ההתקפות של ישראל על איראן בשבת הרסו מערכת הגנה אווירית שהוקמה כדי להגן על כמה בתי זיקוק קריטיים לנפט ופטרוכימיה, כמו גם הותקפו מערכות השומרות על שדה גז גדול ונמל מרכזי בדרום איראן, כך לפי שלושה בכירים איראנים ושלושה בכירים ישראלים ששוחחו עם הניו יורק טיימס.

האתרים שהותקפו על ידי ישראל, כללו הגנות במתחם הפטרוכימי "בנדר אימאם חומייני" במחוז חוזיסטאן; הגנות בנמל הכלכלי הגדול בנדר אימאם חומייני, והגנות בבית זיקוק הנפט "אבדן". מערכות הגנה אווירית הותקפו גם במחוז אילאם, בבית זיקוק לשדה גז שנקרא "טאנג' ביג'אר", בהם אחד ממשרד הנפט של איראן.

השמדת מערכות ההגנה האווירית על ידי ישראל עוררה דאגה עמוקה באיראן, כך אמרו שלושת המקורות האיראנים, מוקדי אנרגיה וכלכלה קריטיים חשופים כעת להתקפות עתידיות אם מעגל הלחימה בין איראן וישראל יימשך.

"ישראל שולחת לנו מסר ברור", אמר חמיד חוסייני, מומחה לתעשיית הנפט והגז של איראן וחבר בלשכת המסחר איראן-עיראק. "יכולות להיות לכך השלכות כלכליות חמורות מאוד על איראן, ועכשיו, כשאנחנו מבינים את הסיכון עלינו לפעול בחוכמה ולא להמשיך את המתיחות".

ארה"ב לחצה  על ישראל לא לפגוע באף אחד מאתרי האנרגיה והנפט או מתקני הגרעין של איראן, מחשש שהתקפות על אתרים כאלה עלולות לגרום לתגובה איראנית מוגברת, לערער את יציבות הכלכלה העולמית ולהביא למלחמה אזורית שיכולה למשוך את ארצות הברית. ישראל החליטה בסופו של דבר לתקוף את ההגנות האוויריות סביב כמה מתקני אנרגיה, אך לא תקפה את המתקנים עצמם.

בנוסף לפגיעה בהגנות סביב אתרי אנרגיה, גורמים איראנים וישראלים, אמרו כי ההתקפות של ישראל השביתו ארבע מערכות הגנה אווירית S-300 שאיראן רכשה מרוסיה. ישראל השביתה אחד כזה בחודש אפריל בתקיפה על בסיס צבאי במחוז איספהאן ושלושה בשבת, בנמל התעופה הבינלאומי אימאם חומייני בטהראן ובבסיס הטילים מלאד שבפאתי הבירה.

"זה נראה כמו הקדמה פוטנציאלית לתקיפה הרבה יותר יעילה נגד התשתיות של איראן ואפילו אתרי הגרעין", אמר לניו יורק טיימס עלי ועז, מנהל קבוצת המשבר הבינלאומי של איראן International Crisis Group. "לאיראנים אין את היכולת להחליף את המערכות הללו בזמן, מה שהופך את המדינה להרבה יותר פגיעה בתקיפות עתידיות".

בנוסף למערכות ההגנה האווירית, הותקפו גם שלושה בסיסים גדולים לייצור טילים השייכים למשמרות המהפכה. גם האתרים הצבאיים פרצ'ין ופרנד הותקפו על ידי כטב"מים.

גורמים רשמיים ישראלים אמרו לעיתון שההתקפות שיבשו את יכולתה של איראן לייצר טילים, אך גורמים רשמיים איראנים חלקו על כך ואמרו כי הנזק קטן והייצור ייעצר לזמן קצר.

איראן התקיפה באיראן מבצע ימי תשובה מלחמת חרבות ברזל

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 4 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}