שניות מכריעות: מדוע כל שנייה חשובה בהתקף לב
התקף לב, הנקרא גם אוטם שריר הלב, הוא מצב חירום רפואי חמור שבו זרימת הדם לשריר הלב נחסמת או מוגבלת בצורה משמעותית, מה שמונע ממנו את החמצן הדרוש לתפקודו התקין. בכל שנייה שבה הלב לא מקבל חמצן, תאים בשריר הלב מתחילים למות, והנזק שנגרם ללב עלול להיות בלתי הפיך. ככל שהחסימה נמשכת זמן רב יותר ולא זורם דם ללב, כך הנזק מתרחב, ומעלה את הסיכון לתמותה או לנכות קשה
- כתבה מקודמת
- כ"ז אלול התשפ"ד
מה קורה בזמן התקף לב?
התקף לב מתרחש בדרך כלל כתוצאה מחסימה של עורק כלילי, אחד מכלי הדם האחראים להעברת דם וחמצן לשריר הלב. החסימה נגרמת לעיתים קרובות על ידי קריש דם שנוצר על גבי הפלאק שהצטבר על דפנות העורק. כאשר העורק נסתם, הלב לא מקבל את אספקת החמצן שהוא זקוק לה, דבר המוביל למוות של תאי שריר הלב נזק לא הפיך. ככל שמשך הזמן של החסימה מתארך, הנזק הופך חמור יותר, ולבסוף הלב עלול להפסיק לפעול באופן תקין או להפסיק לפעול בכלל.
הזמן הוא הגורם הקריטי ביותר בטיפול בהתקף לב. ישנה אמרה רפואית שאומרת "זמן הוא שריר" – ככל שהעיכוב בטיפול ארוך יותר, כך נגרם יותר נזק לשריר הלב. סטטיסטיקות מראות כי הסיכוי לשרוד התקף לב להימנע מנזק ארוך טווח עולה בצורה משמעותית אם החולה מקבל טיפול בתוך 60 דקות מרגע הופעת הסימנים. פרק הזמן הזה הוא קריטי משום שהוא קובע במידה רבה את תוצאות האירוע הלבבי ואת סיכויי ההישרדות.
בהתקף לב, כל שניה יכול להציל חיים
על מנת להבין את החשיבות של כל שנייה במהלך התקף לב, צריך להבין כמה עובדות חשובות. תוך 20 דקות מרגע חסימת העורק הכלילי, מתחיל נזק משמעותי בשריר הלב. ככל שהנזק מתארך, יש פחות אפשרות להחזיר את המצב לקדמותו. טיפול מהיר באמצעות תרופות דילול דם או התערבות כירורגית כמו צנתור מאפשר להחזיר את זרימת הדם ללב ולהפחית את הנזק. טיפול מיידי יכול למנוע סיבוכים חמורים כמו אי-ספיקת לב, תפקוד לקוי של הלב או אפילו מוות פתאומי.
הסימנים להתקף לב שיש לשים לב אליהם
היכולת לזהות את הסימנים המוקדמים של התקף לב היא קריטית כדי לפעול במהירות. הסימנים הנפוצים כוללים:
כאב חזק בחזה - תחושת לחץ או כאב לוחץ במרכז החזה, שעשוי להקרין לצוואר, לגב ולזרועות.
קוצר נשימה - תחושת מחנק וקושי בנשימה.
הזעה מוגברת - הזעה חריגה, במיוחד במצב של מנוחה.
בחילות או סחרחורת - תחושת בחילה, הקאה, או סחרחורת פתאומית.
בכל מקרה של חשד להתקף לב, יש לפנות מיידית לשירותי רפואה דחופה כדי להבטיח טיפול מהיר ומציל חיים.
מידע נוסף באתר שחל – מוקד רפואה דחופה
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות