כ' חשון התשפ"ה
21.11.2024
לב שרים ביד השם

גזירת המעונות: שלושה חודשים של סולם | טור מיוחד

שלום נגר יו"ר ארגון חלמי"ש שעתר בזמנו לבג"ץ נגד גזירת המעונות של ליברמן, מסביר בטור מיוחד מדוע החלטת היועמ"שית לדחות את הפסקת סבסוד המעונות בשלושה חודשים היא תקווה ולא גזירה

גזירת המעונות: שלושה חודשים של סולם | טור מיוחד
שלום נגר יו"ר חלמי"ש צילום: באדיבות המצלם

צמד המילים "הכול פוליטיקה", משמש כהסבר לאין ספור תהליכים המתרחשים פה. גם תהליכים כלכליים. הפסקת סבסוד מעונות היום לאברכים, היא דוגמה להחלטה פוליטית של היועצת המשפטית כחלק משורה ארוכה של צעדים שנועדו להצר את הממשלה. העצוב במקרה הזה הוא, שהקרבן הישיר הם משפחות מסורות.

אבות המקדישים את עיתותם לעמל התורה. אימהות העובדות במסירות כדי שהבעל יוכל להמשיך ללמוד, וכמובן, הילדים עצמם. ילד בגיל שנתיים וחצי מכיר את המטפלת, מכיר את החברים במעון, ובגלל החלטה פוליטית הוא יצטרך להיפרד מהסביבה המוכרת והטובה הזאת. תשאלו כל הורה לילד בגיל הזה, מדובר בשינוי שיפגע בהתפתחות שלו. יפגע בשלווה הנפשית שלו.

אכן. ככה נראית גזירה.

ואחרי כל זה, במצב שנוצר, ההחלטה של היועצת המשפטית לממשלה על הקפאת הסבסוד בפועל רק בעוד שלושה חודשים (סוף נובמבר), משמחת. אסביר: נבואה ניתנה, ידוע למי. ואין לדעת מול איזו גחמה פוליטית באצטלה של החלטה מקצועית נצטרך להתמודד בהמשך. אבל ההחלטה ההיסטורית של בג"ץ נגד גזירת המעונות של ליברמן בזמנו ("בג"ץ האברכים"), הושיעה אלפי משפחות בדיוק מהסיבה שנוצרה עכשיו הם החלטת היועמש"ית. בין הטענות שהצגנו בבג"ץ בזמנו, היה דגש נרחב על שאלת הטיימינג. אי אפשר לשנות את כללי המשחק במעון באמצע שנת לימודים. אי אפשר באמצע שנה לומר להורים: מעכשיו אין מעון. אי אפשר באמצע שנה לסגור כיתות במעון ולומר למטפלות: מעכשיו אין עבודה. אי אפשר.

חשוב לדעת: בזירה המשפטית, הטענה הזאת הייתה בעלת משקל קריטי להצלחת המאבק. השופט ניסה להציע פשרה וביקש מאנשי האוצר לדחות את הפסקת הסבסוד בכמה חודשים. הדיון נעצר, והם יצאו להתייעץ טלפונית עם השר ליברמן שסירב לכך בתוקף. 

באדיבות המצלם"ככה נראית גזירה". יו"ר חלמי"ש שלום נגר בכנס מפעילי מעונותצילום: באדיבות המצלם

לב שרים ביד השם, ובזכות הסירוב שלו התקבלה ההחלטה לפיה אי אפשר לגזור גזירה כזאת באמצע השנה, כפי שכתבו השופטים: "חובת ההגינות אשר חלה על השלטון מחייבת אותו להימנע מהסרה נמהרת של רשת הביטחון, שמתוקף מדיניות הרווחה הקודמת שלו נפרשה מתחת לרגלי אזרח, באופן שגורם לאזרח ליפול לתהום כלכלית ולשנות לרעה את דפוסי החיים הבסיסיים שלו ושל בני משפחתו". כך נולדה הפסיקה לדחות את הגזירה לסוף שנת הלימודים. בחודשים שחלפו התחלפה ממשלה והגזירה התבטלה.

את כל זה היועצת המשפטית לממשלה יודעת. ולמרות זאת היא מעבירה את ההחלטה לעצור סבסוד באמצע שנת הלימודים. האם זאת לא הסרה נמהרת של רשת הביטחון? וודאי שכן. וכשזה נעשה במודע, הפרשנות המשפטית שאני מעניק למהלך כזה, היא הנחת סולם שיאפשר להם לרדת מהעץ עליו טיפסו.

נכון, זאת לא הבטחה. זאת רק תקווה. הלוואי ותתממש.

הכותב הוא יו"ר ארגון חלמי"ש (חברים למען מעונות היום בישראל) שעתר לבג"ץ נגד החלטת ליברמן לעצור סבסוד מעונות לאברכים.

גזירת המעונות

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 5 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}