י"ג חשון התשפ"ה
14.11.2024
בשורה לציבור

מוצרי החשמל בישראל יוזלו משמעותית: זו הרפורמה שאושרה בכנסת

הרפורמה צפויה להוזיל בכ-6,000 שקלים לשנה את ההוצאה המשפחתית בישראל ברכישת מגוון מוצרים – תמרוקים, מזון, טואלטיקה, משחקים, מוצרי חשמל ועוד

מוצרי החשמל בישראל יוזלו משמעותית: זו הרפורמה שאושרה בכנסת
חנות מוצרי חשמל צילום: Canva

מליאת הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את רפורמת הייבוא "מה שטוב באירופה – טוב לישראל", שתביא לחיסכון משמעותי עבור אזרחי המדינה ותסייע במאבק ביוקר המחיה.

הרפורמה, אשר תיכנס לתוקף ב1.2025, תחבר את ישראל לשוק האירופי הענק, המונה מאות מיליוני צרכנים, ותאפשר ייבוא של אלפי מוצרים שמשווקים באירופה ומיוצרים בהתאם לכללים האירופאים, זאת, במקביל למסלולי הייבוא הקיימים בהתאם לתקינה הרשמית של ישראל.

רפורמת הייבוא "מה שטוב לאירופה – טוב לישראל", אותה יזם שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת, כוללת כבר בשלב הראשון כ- 90% ממוצרי הצריכה שמרבית הציבור צורך ובהם חומרי ניקוי, מוצרי חשמל, מזון, תמרוקים, טואלטיקה, צעצועים, כלי בית, אופניים חשמליים, ועוד אלפים רבים של מוצרים בקטגוריות שונות.

חשוב לציין כי ישנם מספר מוצרי צריכה שטרם נכנסו לרפורמה, לדוגמה מוצרי חבישה, חיתולים לתינוקות, חומר מדמיע להגנה אישית (שכבר כיום ניתן לייבא בהתאם לתקינה האירופית, בעקבות הרפורמה הקודמת), מאחר וטרם הסתיים הליך אסדרתם ואילו ימופו עד לסוף השנה. בהתאם לחוק, עם השלמת המיפוי בסמכות השר לעדכן את התוספת החמישית לעניין האסדרות ומועדי כניסתן לתוקף.

הרפורמה תפתח את השוק הישראלי לתחרות אמיתית אחרי עשרות שנים של ריכוזיות ושליטת המונופולים, הקרטלים והיבואנים הבלעדיים שנהנו מהגנה בדמות של תקינה ישראלית ייחודית שמנעה ייבוא של מגוון רב של מוצרים אותם צורכים מאות מיליונים ברחי באירופה ובעולם כולו

 הרפורמה גם משנה באופן משמעותי את תהליכי היבוא לישראל והופכת אותם לקלים מאד דבר שיאפשר להרבה שחקנים חדשים להיכנס לתחום היבוא ותעודד ״יבוא מקביל״ על חשבון החלשתם של היבואנים הבלעדיים. בכך משלים משרד הכלכלה מהלך משמעותי נוסף של פתיחת השוק ליבוא מקביל (לפני כשנה אושרו חוקים ותקנות שאסרו מניעת יבוא מקביל ואפשרו הטלת קנסות של עד 100 מיליון ש״ח למי שימנע יבוא מקביל).

היתרון הכלכלי מתבטא גם בחיסכון של 10% בממוצע בעלויות הייבוא וכ- 20% בממוצע במחיר הכולל של סל הצריכה שערך הייבוא של המוצרים קרוב ל-100 מיליארד שקלים, דבר שישפיע ישירות על יוקר המחיה.

בנוסף, הרפורמה מבטלת שכבות רבות של רגולציה ובירוקרטיה ומסירה התאמות לאסדרה הישראלית, ובכך מעמיקה את ההקלות שהושקו ברפורמת "לא עוצרים בנמל". מהיום, כל מוצר שנמכר באירופה כחוק יכול להימכר בישראל ללא צורך באישורים ובדיקות טרום ייבוא. האחריות עוברת ליבואנים וליצרנים שיוודאו שהמוצרים עומדים בדרישות הטכניות המוגדרות באסדרה האירופאית. כדי לשמור על בטיחות הצרכנים, מינהל התקינה יקבל תוספת משאבים לבקרה בייבוא ולפיקוח בשווקים על תקינות ובטיחות המוצרים.

יתרונות הרפורמה:

● הוזלת מחירים לצרכן: הרפורמה תאפשר ייבוא של אלפי מוצרים מכל רחבי העולם בהתאם לאסדרות הנהוגות באירופה, מה שיביא לחיסכון של אלפי שקלים מדי שנה לכל משק בית.

● פתיחת השוק לתחרות: לאחר עשרות שנים של ריכוזיות ושליטת מונופולים ויבואנים בלעדיים, השוק הישראלי ייפתח לתחרות אמיתית. כניסת שחקנים חדשים, כולל יבוא מקביל, תוביל להורדת מחירים נוספת.

● חיסכון בעלויות הייבוא: העלויות הנלוות לייבוא יופחתו בכ-10%, מה שיאפשר להוזיל את מחירי המוצרים המיובאים.

● ביטול רגולציה מיותרת: הרפורמה מבטלת שכבות רבות של רגולציה ובירוקרטיה, מה שיאיץ את תהליכי הייבוא ויפשט אותם.

● הרפורמה הינה כוללת ומקיפה מגוון רחב של מוצרים, לצד התקינה, מוצרי מזון, טואלטיקה ואנרגיה.

 שר הכלכלה ניר ברקת אמר: "עשינו היום היסטוריה עם מהפכה שתישאר כאן לדורות. אני מודה לחברי הכנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה שאישרו את המהפכה הכלכלית האדירה שהבאנו, שתפתח את השוק הישראלי לתחרות אמיתית, תבטל חסמים ובירוקרטיות ותוריד מחירים. זהו יום שמח מאוד לאזרחי ישראל שבמשך שנים שילמו ביוקר בגלל כשלים וחסמים אדירים בשוק, ויום עצוב למונופולים ולקרטלים שנהנו מחוסר התחרות והעלו מחירים בלי בקרה. אני גאה בכך שחברי הקואליציה והאופוזיציה תמכו יחד ברפורמה, ללא מתנגדים ובהסכמה חוצת מפלגות. הכנסת יודעת להתאחד לטובת אזרחי ישראל. המהפכה שלנו שמה סוף לחוסר התחרות וכשלי השוק שאפשרו העלאות מחירים לא מוצדקות. אין סיבה שאזרחי ישראל ישלמו כפול על אותו מוצר שבאירופה קונים בחצי מחיר. רק תחרות אמיתית, ביטול חסמים ורגולציות מיותרות, יוזילו מחירים. כי מה שטוב לאירופה - טוב לישראל".

רפורמת מה שטוב לאירופה טוב לישראל שר הכלכלה ניר ברקת מוצרי חשמל הוזלה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}