כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024

משרד הרווחה בנתונים עגומים על דיווחי ההתעללות בקשישים

78% מהתלונות הן על בני משפחה מדרגת קרבה ראשונה | משרד הרווחה פרסם את נתוני 2023 המזעזעים: קרוב לשבעת אלפים דיווחים על התעללות והזנחה של אזרחים ותיקים בישראל, 78% מתוכם, הם על בני משפחה מדרגת קרבה ראשונה | דורון רז, יו"ר איגוד נותני שירותי הסיעוד בישראל: "בימים אלה, כשגורמים במדינה רוצים להחליף את הטיפול הפיזי החיוני שמקבלים הקשישים בכסף, הנתונים מוכיחים: כסף לא יכול להחליף בני אדם"

משרד הרווחה בנתונים עגומים על דיווחי ההתעללות בקשישים
קשישים צילום: FREEPIK

אל תשליכני לעת זקנה: על פי נתוני משרד הרווחה עולה כי בשנת 2023 התקבלו ביחידות לטיפול ומניעת התעללות והזנחה באזרחים ותיקים ברשויות המקומיות 6,827 (!) דיווחים חדשים על התעללות והזנחה של אזרחים ותיקים - 78% מתוכן, הם על בני משפחה מדרגת קרבה ראשונה.

מניתוח הדיווחים החדשים שהתקבלו במרכזים בשנת 2023 עולה כי הפגיעות הנפוצות ביותר הן התעללות נפשית (31%) ולאחר מכן הזנחה (22%), התעללות פיזית (16%) וניצול כלכלי (16%). בנוסף לכך טופלו מאות מקרים של הפרת זכויות (13%).

חשוב לציין כי המקרים של עושק וניצול כלכלי רשמו זינוק של 153% לעומת השנה הקודמת, ומשרד הרווחה יצר בשנה האחרונה שיתופי פעולה עם גופים פיננסים, משפטיים ובריאותיים על מנת להעביר מידע לאזרחים וותיקים ולצמצם את תופעת העושק. כמו כן, במטרה להעלות מודעות לאיתור מצבי התעללות והזנחה, במהלך השנה התקיימו ימי עיון ברחבי הארץ לאזרחים ותיקים, לבני משפחותיהם ולאנשי מקצוע בתחום.

חשוב לזכור שאזרחים ותיקים רבים שסובלים מהתעללות ומפגיעה לא ממהרים להתלונן, עקב התלות בפוגע או חשש מכך שהדיווח יגרום לפגיעה באדם שקרוב אליהם כמו בני משפחה. לכן, חשוב מאוד שכשכנים, כחברים וכבני משפחה, נהיה ערניים לאנשים המבוגרים בסביבתנו, נשאל לשלומם ונמנע מהם עוגמת נפש.

דורון רז, יו"ר איגוד נותני שירותי הסיעוד בישראל, מסביר כי "הנתונים הכואבים מוכיחים שוב עד כמה חשוב הטיפול המסור וההדוק שניתן לקשישים זכאי חוק הסיעוד על-ידי המטפלים הסיעודיים המסורים והעובדים הסוציאליים של חברות ועמותות הסיעוד.

"מעבר לטיפול הפיזי היומיומי שמאפשר לקשישים להזדקן בביתם, ולפעילויות נוספות כמו עזרה ברחצה ורכישת מזון ותרופות", מסביר רז, "המטפלים עושים בקרה יומיומית על הקשישים ויודעים לזהות ולהתריע כאשר הם מזהים מקרי התעללות או אירועים חריגים.

"בנוסף, המטפלים מהווים 'אוזן קשבת' עבור הקשישים, ואם חלילה קורה משהו חריג – הקשישים משתפים אותם".

יו"ר איגוד נותני שירותי הסיעוד מזהיר: "בימים אלה, כאשר יש גורמים במדינה הרוצים להחליף את הטיפול הפיזי החיוני שמקבלים הקשישים בכסף, הנתונים הללו מהווים הוכחה נוספת לכך שכסף לא יכול להחליף בני אדם".

משרד הרווחה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}