כ"ב כסלו התשפ"ה
23.12.2024

מאיימת על ישראל: ראיתם את השממית הזו?

השממית המצרים שמאיימת על ישראל: אם אתם גרים בדרום הארץ ויצא לכם להיתקל בשממית הזו כדאי שתדווחו עליה, נעשים מאמצים לצמצם את אוכלוסייתה | ככה תזהו את השממית המצרית

מאיימת על ישראל: ראיתם את השממית הזו?
שממית מצרית צילום: אביעד בר

רשות הטבע והגנים מבקשת את עזרתם של תושבי הדרום באיתור שממית החומות המצרית, לאחר שנמצאה לאחרונה גם בקיבוץ אליפז שבערבה הדרומית, ונעשים מאמצים לצמצם את אוכלוסייתה. לגבי הימצאותה ביישובים אחרים חסר מידע.

איך מוצאים את השממיות?

שממית החומות נמצאת בעיקר על קירות בתים ועמודים. היא אוהבת לטפס לגובה ולאזורים מוארים, המושכים אליהם חרקים.

השממית ענקית, אוכלת כל דבר, מתרבה במהירות ומחסלת מינים אחרים. ראיתם? צלמו ודווחו.

המלחמה בגורמים עוינים שמסתננים לישראל אינה רק נחלתם של אנשי כוחות הביטחון. מינים שונים של בעלי חיים מגיעים לכאן גם הם ומהווים פעמים רבות סכנה גדולה למאזן האקולוגי. עכשיו מבקשת רשות הטבע והגנים את עזרת הציבור במלחמה בזוחל אימתני. תושבי הערבה והסביבה מתבקשים לדווח אם ראו את שממית החומות המצרית.

מצאו את ההבדלים: לדווח: שממית חומות מצרית (מין פולש) לבוגר ארבעה כתמים לבנים, קצות אצבעות ישרים (עם ציפורן, זנב משונן. לא לדווח: מניפנית מצויה (מין מקומי) זנב חלק, קצות אצבעות עגולים (כפתורי הצמדה) צילום: אביעד בר

אביעד ברההבדלים בין שממית מצרית לרגילהצילום: אביעד בר

השממית המצרית נצפתה לראשונה בישראל ב-2012 על ידי חוקרים מאוניברסיטת תל אביב, שזיהו אותה על קירות הבתים בקיבוץ עין גדי. החודש תועדו פרטים של שממית החומות ביישוב אליפז שבערבה הדרומית.

ברשות הטבע והגנים תהו כיצד הגיעו הפרטים מעין גדי לאליפז? האם הובאו לשם בשוגג? האם נצפו בעוד יישובים? כדי להבין כיצד התפשטה השממית מעבר לגבולות עין גדי, מבקשים כעת ברשות את עזרתם של תושבי הערבה. "אם יש ביישובכם אזורים שיש בהם פנסי רחוב שמושכים חרקים, או תאורה המוצבת על קירות בהירים, וכן אזורים שבהם ראיתים את השממיות אנא גשו למקום ונסו לתעד זאת גם במצלמת הטלפון הנייד", ביקשו ברשות הטבע והגנים מהתושבים.

איך נזהה את השממית- מבנה גופה מוצק ורחב. עורה וזנבה קוצניים, היא בעלת אצבעות עבות במבנה דמוי נוצה, ולפרטים בוגרים יש ארבעה כתמים לבנים על הגב בין השכמות. אורכה עשוי להגיע לעשרים סנטימטרים.

ד״ר טל פולק אקולוגית מחטיבת המדע ברשות הטבע והגנים מסביר כי "השממית יודעת להיצמד, לנסוע בתוך מכוניות, משאיות, על משטחים. מפעל המים בעין גדי מוציא הרבה משאיות לכל רחבי הארץ ויש לה פוטנציאל לקחת טרמפ. השממית אותרה בקיבוץ אליפז, ויש דיווח על פרט שנצפה בערבה התיכונה לפני מספר שנים. השממית אוכלת כל דבר שהיא יכולה להתגבר עליו. בצפון אפריקה היא תועדה אוכלת גרביל. היא אוכלת שממיות אחרות ופרוקי רגליים. היא סכנה פוטנציאלית לכל דבר שחי בבית הגידול שלה וקטן ממנה.

כשמצאנו אותן בעין גדי לא היו שם שממיות אחרות. ההערכה שלנו היא שהשממית הזו חיסלה את כל השממיות המקומיות. הפוטנציאל שלה לנזק מאוד גדול".

רשות הטבע והגנים

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}