הד"ר הבכיר מסביר ומנתח את המחלות: כך ניתן לאבחן קוליטיס וקרוהן
ד"ר רוני רוזן, רופא מומחה לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד, רופא בכיר במרכז הרפואי וולפסון מסביר במאמר מיוחד כיצד ניתן לאבחן את המחלות • בדבריו הוא מדגיש את התסמינים הנפוצים ואת הדרך לאבחן במהירות את המחלה
- צבי סלע
- י' תמוז התשפ"ד
מחלת מעי דלקתית (IBD) היא מצב הגורם לדלקת במערכת העיכול. ישנם שני סוגים עיקריים של IBD: קוליטיס כיבית ומחלת קרוהן. מצבים אלה יכולים לגרום למגוון של תסמינים, כולל שלשול, כאבי בטן, ירידה במשקל, אנמיה, בעיות ספיגה ועוד מגוון סיבוכים.
על מנת לאבחן מחלת מעי דלקתית אצל מטופל הרופאים משתמשים בשילוב של מגוון כלים על מנת להגיע לאבחנה. אבחנה של מחלת מעי דלקתית לעולם לא מתבססת על בדיקה אבחנתית אחת אלא תמיד על שילוב של סיפור קליני (תלונות המטופל), בדיקות מעבדה, הדמיה, אנדוסקופיה ולבסוף גם תמונה היסטולגית מתאימה (ממצאי ביופסיה).
במאמר זה מפרט ד"ר רוני רוזן, רופא מומחה לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד, רופא בכיר במרכז הרפואי וולפסון, על כל אחת משיטות האבחון הקיימות בארסנל של הגסטרואנטרולוג, כאשר הוא ניגש למטופל עם חשד של מחלת מעי דלקתית.
אחד הכלים החשובים ביותר הוא סיפור קליני אופייני ובדיקה גופנית. מטופלים עם מחלת מעי דלקתית יכולים להתלונן על כאבי בטן, שלשול ממושך מעל 6 שבועות, ירידה במשקל, דמם רקטלי, הקאות ולעתים אף להתייצג פעם ראשונה עם סימני חסימת מעי.
בבדיקה גופנית, נראה לעתים מטופל עם סימני חיוורון משנית לחסר ברזל, סימני כאב, תשישות, בבדיקת הבטן לעתים ניתן להרגיש עיבוי של מעי ורגישות בטנית. כמו כן ישנם סימנים אופייניים של מחלת מעי דלקתית על פני העור.
בדיקות מעבדה – בבדיקות דם אנו בודקים ספירת דם על מנת לחפש סימני אנמיה (חוסר דם), עלייה בטסיות כביטוי לדלקתיות, מחסני ברזל נמוכים וגם ויטמינים כגון 12 B וחומצה פולית. CRP הוא חלבון שמעיד על דלקתיות בגוף, לעיתים קרובות הוא מוגבר בחולי מחלות מעי דלקתיות, אך זה מדד כללי לדלקת בגוף ולא מדד ספציפי לדלקת במעיים. נוגדנים אופייניים בדם שמרמזים על IBD הם ASCA וP ANCA.
בדיקות פסולת – CALPROTECTIN, קלפרוטקטין הוא חלבון שנמצא ברמות גבוהות בפסולת של אנשים עם מחלת מעי דלקתית. קלפרוטקטין הינו סמן רגיש וספציפי לדלקת במעיים, שכן הוא אינו נמצא בכמויות משמעותיות בצואה של אנשים בריאים. הבדיקה עוזרת לנו לרופאים, גם לעקוב בהמשך אחר פעילות המחלה ותגובה לטיפול. בנוסף, רמות נמוכות של קלפרוטקטין עוזרות לשלול מחלת מעי דלקתית, ובהבדלה של IBD וIBS (מחלת המעי הרגיז). ביצוע הבדיקה פשוטה ולא פולשנית. הבדיקה נעשית על ידי איסוף דגימה קטנה מפסולת המטופל ומדידת רמת הקלפרוטקטין במעבדה. התוצאות זמינות בדרך כלל תוך מספר ימים, הבדיקה אינה כואבת ואינה דורשת כל הכנה. ראוי לציין שבדיקת קלפרוטקטין אינה בדיקה אבחנתית ל-IBD אלא בדיקה תומכת לשימוש בשילוב עם כלי אבחון אחרים.
אנדוסקופיה - קולונוסקופיה הינו הליך המאפשר לרופא הבודק הסתכלות ישירה על רירית המעי הגס וחלק מהמעי הדק. הבדיקה מבוצעת על ידי גסטרואנטרולוג, על ידי החדרת מכשיר דק וגמיש דרך פי הטבעת.
קולונסוקופיה מאפשרת: הסתכלות ישירה על רירית המעי עם יכולת לאתר סימני דלקת, דימום וכיבים ובהתאם לצורך נטילת ביופסיות (דגימות) מרירית המעי במטרה לאפיין ממצאים אופייניים למחלת מעי דלקתית במיקרוסקופ. בנוסף, ניתן לבצע פעולות נוספות בעת קולונסוקופיה כולל טיפולים כגון: הרחבה של הצרויות, כריתת פוליפים ואבחון מוקדם של סרטן מעי הגס.
בעזרת קולונוסוקופיה ניתן גם לבדוק את המעי הדק הסופי – מיקום אופייני יחסית למחלת קרוהן של מעי דק. הפעולה מבוצעת כאשר המטופל שוכב על הצד, לאחר קבלת זריקה של תרופת הרדמה. חשוב לציין - במהלך הפעולה ולאחריה אין שום הרגשת כאב או אי נוחות. יש לציין, קיים גם סיכון קטן לסיבוכים, כגון דימום או ניקוב (חור במעי הגס). בנוסף, ההכנה לקולונוסקופיה, הדורשת בדרך כלל תזונה נוזלית צלולה וחומרים משלשלים, עלולה להיות לא נעימה.
גסטרוסקופיה – זוהי בדיקה אנדוסקופית של מערכת העיכול העליונה, היא כוללת הערכה של ושט, קיבה והתחלה של המעי הדק (התריסריון), בדרך כלל אורכת דקות אחדות בלבד, ומבוצעת תחת מתן תרופות הרדמה. מחלת קרוהן (בייחוד בילדים, אך לא רק) יכולה להתבטא בסימני דלקת ופגיעה של רירית הושט, הקיבה והתריסריון.
הד"ר מוסיף כי יש עוד דרכים לאתר את המחלה כמו בדיקות הדמייה ובדיקות נוספות. בדבריו הוא מסכם כי, "לסיכום, כמו שנוכחתם לדעת – מחלת מעי דלקתית הינה מחלה שמצריכה מאמצים רבים ושילוב של תלונות אופייניות וממצאים אבחנתיים שבעזרתם אנו מרכיבים את התמונה השלמה של הפאזל שנקראת מחלת מעי דלקתית. החלק האינטגרלי של הרופא המאבחן הוא להיות עם אוזן קשבת למטופל, ובעל ידע וראיה מרחבית למכלול הבעיות האפשריות שיכולות להוות חלק ממחלה אחת".
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות