פיצוי נפגעי תאונות דרכים- 7 דברים שחייבים לדעת
תאונות דרכים במדינה מהוות זה מכבר רעה חולה שקשה יותר ויותר להתמודד איתה. ניתן לתלות זאת בגורמים רבים: תרבות הנהיגה בארץ, העומס בכבישים, אלפי הרכבים המתווספים מידי שנה, תשתיות רעועות ועוד
- כתבה מקודמת
- ט' תמוז התשפ"ד
מאחר וכך, הרי ששיעור הנפגעים הגבוה בתאונות דרכים (על סוגיה השונים בחוק), מצריך מומחיות ומקצועיות בכדי לקבוע את שיעור הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, הכרחי כי נפגע תאונת דרכים יהיה מודע לדברים הבאים:
# 1 לא משנה מי אשם בתאונה- יש פיצוי
בכל הנוגע לפיצוי בשל נזקים גופניים (או נפשיים) כתוצאה מתאונת דרכים, אין משמעות לשאלה מי גרם לתאונה או מי אשם בה. ביטוח חובה הוא זה אשר "מכסה" נזקי גוף ולכן, התביעה תוגש כנגד חברת הביטוח שביטחה את הרכב בו שהה או נסע הנפגע בביטוח חובה.
במקרה בו נפגע הולך רגל או רוכב אופניים- יוכל הוא לתבוע את חברת הביטוח של הרכב הפוגע.
החוק נותן מענה אף במקרים בהם רכבים לא בוטחו בביטוח חובה כלל, או במקרים בהם לא ידועה זהות הפוגע. במקרים כאלה, ניתן יהיה לתבוע את חברת "קרנית" שהוקמה על ידי המדינה בכדי לתת מענה למקרים כאלה.
# 2 איסוף פרטים מהיר- הכרחי
הנפגע חייב לאסוף מהר ככל הניתן כבר בזירת התאונה את פרטי הרכבים המעורבים, פרטי הנהגים ודרכי התקשרות עימם, פרטי חברות הביטוח, פרטי עדים (באם ישנם). אם לא ינהג כך הנפגע, איתור הפרטים בהמשך בהכרח עלול לעכב ואף לסכל את תביעתו לפיצוי בגין נזקיו.
קבלת פרטים אלו יקלו על הנפגע בקבלת אישור משטרה- ההכרחי להוכחת קיום התאונה. לאחר מכן, יקלו עליו בפנייתו לחברת הביטוח ודרישתו לפיצוי.
# 3 תיעוד חומר ממועד תאונת הדרכים
עניין תיעוד תאונת הדרכים ואיסוף החומר כבר לאחר קרות התאונה, הינו קריטי לקביעת גובה הפיצוי. הנפגע צריך לשמור כל מסמך רפואי וכל הוצאה הקשורה גם בעקיפין, לתאונת הדרכים. למשל: אדם שמפסיד ימי עבודה כי נאלץ לטפל בבת זוגו שנפגעה בתאונת דרכים- זו הוצאה.
# 4 ממה מורכב הפיצוי לנפגעי תאונת דרכים
פיצוי בגין נזקי גוף נקבע בהתאם למספר "ראשי נזק" ובין היתר: נכות רפואית (פיזית או נפשית), נכות תפקודית, אובדן הכנסה לעבר, אובדן השתכרות לעתיד, הוצאות רפואיות לעבר ולעתיד, עזרת צד ג' לעבר ולעתיד, כאב וסבל.
חשוב לדעת מהם הקריטריונים לקביעת הפיצוי, כי כך יבין הנפגע את חשיבות איסוף ותיעוד המסמכים והראיות כולן.
# 5 שכר טרחת עורכי דין מוגבל על פי חוק
נפגעים רבים נרתעים מלפנות לעורכי דין בשל החשש מתשלום שכר טרחתם. חשוב לדעת, כי באופן עקרוני החוק מגביל את שכר טרחתם של עורכי דין בכל הקשור לתאונות דרכים, ובעצם מדובר באחוזים בשיעור נמוך יחסית מסכום הפיצוי הסופי.
בכל מקרה, כדאי לפנות לעורך דין מומחה בתאונות דרכים, אשר בוודאות יוכל לקבל פיצוי בשיעור גבוה יותר עבור הנפגע.
# 6 לא להתעצל- כדאי לקבל טיפול רפואי בכל מקרה
רבים טועים לחשוב, כי אם מדובר בתאונה פשוטה, או שלא נראה על פניו כי קיימות פגיעות, אז אין צורך לקבל טיפול רפואי. המדובר בטעות רווחת. בכל תאונה קטנה כגדולה, רצוי ביותר לפנות לקבל טיפול רפואי (לפחות ראשוני) בבית החולים או במרפאה בקהילה.
מדוע? משתי סיבות עיקריות: האחת- ישנן פגיעות ונזקים אשר עלולים להתגלות אף זמן רב לאחר קרות התאונה. הסיבה השנייה- גם על נזקים "קטנים" או פשוטים, חברת הביטוח תפצה את הנפגע בהתאם למדרג הקבוע אצלה.
# 7 חשוב לדעת מתי כדאי להתפשר
לעיתים, ישנם נזקי גוף קלים יחסית, שלא משתלם לתבוע בגינם בבית המשפט. חברות הביטוח מציעות סכום פשרה כבר בתשובתן הראשונה (בדרך כלל). אמנם מומלץ לנהל משא ומתן קצר בכדי להעלות את סכום הפיצוי, אך במקרים מסוימים רצוי להסתפק בכך.
חשוב לזכור, כי כל תביעה המוגשת ללא בסיס איתן, סביר להניח כי תידחה והנפגע עוד עלול להיות מחויב בהוצאות משפט. לכן, חשוב להתייעץ עם מומחה בתחום.
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות