הקדימו לפרוח: חצבים ראשונים הופיעו בגן הלאומי
חצבים שהקדימו לפרוח תועדו הבוקר בגן הלאומי מגדל צדק ע"י עובד של רשות הטבע והגנים שהגיע למקום והתפלא לראות את הצמח המוגן שגדל קודם זמנו
- חני לוין
- י"ח סיון התשפ"ד
הבוקר (שני) תיעד לראשונה עובד רשות הטבע והגנים חצבים שהקדימו לפרוח בגן הלאומי מגדל צדק.
חצב מצוי נפוץ בכל חבל הים התיכוני וגם באזור המדברי בהר הנגב ובמדבר יהודה. פריחת החצב מתחילה בחודש יולי, בעמודי תפרחת גבוהים ולבנים, שבולטים בנוף היבש של עונה זו, ובלא הופעת עלים, ועל כן, הוא נחשב לאחד ממבשרי הסתיו, ממבשרי הגשם.
הפריחה מסתיימת בתחילת נובמבר. הפריחה מתקדמת מלמטה למעלה כשבכל יום פורח דור פרחים חדש עד לחלקו העליון של הגבעול.
בעת בניית השכונות החדשות של ראש העין הועתקו החצבים על ידי פקחי רשות הטבע והגנים ונשתלו באיזורים בהם ישארו מוגנים, הגנים הלאומיים מגדל צדק וירקון הסמוכים לראש העין.
דותן רותם אקולוג שטחים פתוחים ברשות הטבע והגנים: "השם חצב, כי הוא חוצב באדמה. בצלי החצב מתפתחים בקרקע ובכיסי קרקע ובמהלך השנים הבצל מעמיק את אחיזתו ובקרקעות עמוקות הבצל חודר יותר ויותר עמוק לאדמה. כצמח עם בצל המוציא עלים בסוף הפריחה, בחוף, הוא יכול להתפתח גם במקומות יבשים מאוד כמו במדבר. וכלל הוא אוגר חומרים בבצל במהלך החורף ו'מרשה' לעצמו לפרוח באמצע הקיץ כך שכמעט ואין לו מתחרים על אבקה וצוף והוא זוכה לביקור של שלל מאביקים. אם מסתכלים למעשה הבצל של החצב הוא גבעול שנדחס.
בסיס הבצל נקרא עוגד הבצל שם נמצאות העיניים החיקיות בדומה לענף של עץ ומכל עלה, גלד, יכול להתפתח בצל חדש. באופן זה החצב מתרבה ובמקום שנטמן בצל יחיד ניתן למצוא כעבור כמה שנים ריכוז של בצלים שהתפצלו מצמח האם".
הידעתם?
החצב אינו מבשר את בוא הסתיו אלא את אמצע הקיץ.
בעבר החצב נוצל לסימון חלקות חקלאיות. פריחתו בעמוד פרחים מפואר ובולט באמצע הקיץ, בזמן שהחקלאי מכין את שדהו לפני היורה, גרמה לניצול זה.
בגלל שיש בו חומרים חריפים ומגרים, בעלי חיים אינם מחבבים אותו, דבר שהבטיח לחקלאים כי ישאר לדורות במקומו.
יש האומרים ששמו בא בגלל שהוא חוצב את אדמת הקיץ הקשה ויש המספרים כי הוא פורח במחצית חודש אב (חצי-אב)
חצב מצוי הוא ערך טבע מוגן.
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות