י"ד חשון התשפ"ה
15.11.2024

כיצד ניתן למנוע סכסוכי ירושה?

סכסוכי ירושה עלולים להוות משבר קשה עבור משפחות רבות, הן מבחינה רגשית והן מבחינה כלכלית. הם עלולים לפגוע קשות ביחסים בין אחים, ילדים והורים, ואף להוביל את בני המשפחה להתדיינויות משפטיות ומאבקים ממושכים ויקרים. איך ניתן למנוע אותם? התשובות בכתבה שלפניכם.

כיצד ניתן למנוע סכסוכי ירושה?
סכסוכי ירושה צילום: FREEPIK

מהם הגורמים לסכסוכי ירושה :

אי הסכמה על אופן חלוקת הרכוש:

במקרים רבים, יורשים עשויים לחלוק ביניהם דעות שונות בנוגע לאופן חלוקת הרכוש המוריש. מחלוקות אלו עלולות להיגרם כתוצאה מפערים בגיל, תחושות קיפוח, פרשנות שונה של רצונות המוריש, או אינטרסים כלכליים שונים. כך למשל יכול אחד היורשים לדרוש את הדירה בה התגורר המוריש, ואילו יורש אחר מבקש את התכשיטים של המנוחה.

התנגדות לצוואה:

כאשר מוריש הותיר אחריו צוואה, לא בהכרח כי היורשים יקבלו עליהם את רצונו. כך למשל כאשר הצוואה מורה על חלוקה לא שוויונית או כאשר הצוואה מדירה אחד מן היורשים מהירושה. יורשים עשויים להתנגד לצוואה מטעמים שונים, כגון טענות לזיוף, חוסר כשירות משפטית של המוריש, השפעה בלתי הוגנת, או אי צדק בחלוקת הרכוש.

חובות כספיים:

במקרים בהם רובצים על העיזבון חובות כספיים של המנוח, יורשים עשויים לחלוק ביניהם דעות שונות בנוגע לאופן תשלום החובות. מחלוקות אלו עלולות להוביל למתחים ולריבים בין היורשים. כך למשל כאשר יש חוב בבנק, ומסתבר שהמנוח העניק כספים ונטל הלוואות לטובת אחד היורשים עוד בחייו.

רגשות מעורבים:

פטירת אדם קרוב מעוררת רגשות קשים רבים, כגון צער, כעס, אשמה, ותחושת אובדן. כמו גם תחושת קיפוח של מי מהיורשים והפלייתו אל מול יורשים אחרים. רגשות אלו עלולים להשפיע על קבלת ההחלטות של היורשים, ולהקשות על ניהול משא ומתן בדבר חלוקת העיזבון ללא מחלוקות.

ההשלכות של סכסוכי ירושה עלולות להיות קשות ומגוונות, וביניהן:

פגיעה קשה ביחסים בין בני המשפחה:

סכסוכי ירושה עלולים לפגוע קשות באמון ובהערכה ההדדית בין בני המשפחה, ואף להוביל לקרע מוחלט. לא מעטים המקרים בהם אחים , הורים וילדים, ניתקו את הקשרים בינהם בשל מחלוקת על ירושה.

נזקים כלכליים משמעותיים:

התדיינויות משפטיות ממושכות עלולות להוביל להוצאות משפטיות גבוהות, ולפגוע משמעותית ביכולתם הכלכלית של היורשים. הליך משפטי כולל תשלום עבור אגרות, מומחים ושכר טרחה של עו"ד, כאשר לא תמיד התוצאה ידועה.

טיפים למניעת סכסוכי ירושה ולפתרון יעיל של מחלוקות במקרה שכבר התגלעו, קיימות מספר דרכים:

תכנון ירושה מוקדם:

בראש ובראשונה כתיבת צוואה ברורה ומפורטת, תוך שיתוף בני המשפחה ברצונותיכם, יכולה לסייע במניעת מחלוקות עתידיות. כמו כן ניתן להעניק מתנות לילדים עוד בחיים כפיצוי עבור נכס שהועבר לילד אחר, ועוד.

תקשורת פתוחה וכנה:

שיחה פתוחה וכנה עם בני המשפחה בנוגע לירושה יכולה לסייע בבניית אמון, בהבנה הדדית, ובפתרון מחלוקות בצורה מכבדת ופשרנית.

פנייה לעורך דין לעריכת הסכם בין יורשים:

במקרים בהם קשה לנהל שיחות פתוחות במשפחה, או במקרה של מחלוקות מורכבות, מומלץ לפנות לגורם מקצועי, כגון מגשר או עורך דין ירושה אשר יכול לנסות להביא את היורשים להסכמה בדבר חלוקת העיזבון. ניתן לערוך הסכם לחלוקת הירושה בין היורשים ולבטא במסגרתו איזונים בין הנכסים שבעיזבון.

גישור:

גישור הוא תהליך שבו צדדים לסכסוך נפגשים עם מגשר ניטרלי, המנחה אותם בתהליך של משא ומתן על מנת להגיע להסכם פשרה מוסכם על ידי שני הצדדים. גם באמצעות גישור ניתן להגיע להסכם בין יורשים בדבר חלוקת העיזבון. להסכם שכזה אף יכול להיות יתרון מבחינת החבות במס.

לסיכום:

במקרה של סכסוכי ירושה מומלץ לנסות ולגשר על הפערים עוד בשלבים מוקדמים וטרם נקיטת הליכים משפטיים, שכן במידה והסכסוך יגיע אל כותלי בית המשפט ההכרעה בפסק דין כנגד אחד היורשים הדבר עלול אף לגרום לפירוק המשפחה.

*אין באמור לעיל להוות ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי.

ירושות

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}