כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024
מוות בטרם עת

התחלתם לעשן? אלו הערכים החיוניים שנפגעים לכם

עשן סיגריות מכיל כ-7,000 כימיקלים, והוא מקור שופע לרדיקלים חופשיים, שהן מולקולות לא יציבות ורעילות. מחקרים מראים שלמעשנים יש רמות נמוכות יותר של ויטמין B6, B12 ו-B9

התחלתם לעשן? אלו הערכים החיוניים שנפגעים לכם
אילוסטרציה צילום: unsplash

בסקר חדש ומטריד של קופת חולים מכבי נמצאה עלייה מדאיגה בתופעת העישון בישראל בעקבות המלחמה. על פי הנתונים, כשליש מהציבור מכיר מישהו שהתחיל לעשן או שחזר לעישון לאחר שנגמל. מחצית מהם קשורים לשירות הצבאי. 40% מהמעשנים שינו הרגלים בעקבות המתח הנפשי והלחץ המתמשך. 12% מאלה שנגמלו חזרו לעשן, 21% מעשנים יותר ורק 7% הפסיקו. 

לילך סרזו נטורופתית מסבירה על הנושא החשוב:

עישון ידוע כבעיה בבריאות הציבור שאחראית למחלות כרוניות הניתנות למניעה ולמוות בטרם עת. השפעה פחות מוכרת של העישון היא אופן השפעתו על מאגרי הויטמינים בגוף. מעשנים עלולים לחוות מחסור בויטמינים E, B6, B12, C, וחומצה פולית כמו גם בנוגדי חימצון חיוניים. גם חוסרים תזונתיים עלולים לאורך זמן להיקשר למצבים בריאותיים שונים.  

עשן סיגריות מכיל כ-7,000 כימיקלים (כולל אנטאבין, נורניקוטין, אנאבסאין וניקוטין), והוא מקור שופע לרדיקלים חופשיים, שהן מולקולות לא יציבות ורעילות. כאשר יש ריבוי רדיקלים חופשיים ומיעוט נוגדי חימצון, נוצר מתח חמצוני, הנקשר בספרות המקצועית למחלות אוטואימוניות שונות, כגון סרטן, מחלות לב וכלי דם ועוד. אפילו "רק" שאיפה אחת של סיגריה חושפת את המעשן למליארדי רדיקלים חופשיים.

באופן טבעי, לגוף יש מנגנוני הגנה למתח חמצוני - והם נוגדי החמצון. הם מיוצרים בגוף או מתקבלים באמצעות תזונה העשירה במיקרו-נוטריינטים (רכיבים בעלי פעילות התומכת בתהליכי הגוף) או באמצעות תוספי מזון. עישון מדלדל את הגוף ממיקרו-נוטריינטים ונוגדי חמצון חשובים. למעשנים יש לרוב רמות נמוכות יותר של ויטמינים C ו-E, והקרוטנים השונים, אשר עשויים לשחק תפקיד בבעיות בריאות מסוימות הקשורות לסיגריות.

באדיבות המצלםהויטמיניםצילום: באדיבות המצלם

החומרים בעשן הסיגריות מפחיתים את רמות נוגדי החמצון הזמינים בדם. לדוגמה, קדמיום בטבק מפחית את רמות הסלניום והאבץ, מינרל חשוב הדרוש לייצור נוגד חמצון - סופראוקסיד דיסמוטאז. תוספת ויטמינים עשויה לסייע להפחית את הנזקים הקשורים ללחץ החמצוני. חשוב להדגיש כי ויטמינים אינם יכולים להעלים את הבעיות הבריאותיות הנגרמות מעישון. עם זאת, מכיוון שעישון מדלדל כמה מהויטמינים החשובים שמשמשים גם כנוגדי חמצון,  מומלץ להעשיר ולגוון את התזונה במזונות העשירים ברכיבים החסרים ולשלב תוספי תזונה נוזליים המבוססים על טכנולוגיות מתקדמות לשיפור הספיגה כמו הטכנולוגיה הליפוזמלית. 

1. ויטמין C

ויטמין C הוא ויטמין מסיס במים ונוגד חמצון עוצמתי. הוא תומך במערכת החיסונית ויש לו השפעות מגנות מפני המתח החימצוני בגוף. ויטמין C כנוגד חמצון מסייע בהפחתת נזקי עישון. מסיבה זו צריכה מוגברת שלו חיונית עבור מעשנים, בפרט על רקע העובדה שעישון עשוי להוביל לירידה חדה ברמות הויטמין ברקמות, ולמעשה, עישון של כל סיגריה גורם להפחתה של כ- 25 מ”ג של ויטמין C בגוף! הקצובה היומית המומלצת לאדם מעשן גבוהה בכ-35 מ”ג מהקצובה המומלצת לאלו שאינם מעשנים. מחקרים אף מראים שויטמין זה יכול להגן ולתמוך בריאות מפני נזקי החמצון, לסייע גם במחלות ריאה חסימתיות ואף לקצר תדירות הצטננויות ולהקל על הסימפטומים הנלווים. מומלץ לשלב מזונות עשירים בוויטמין C בתזונה כגון תפוזים, גמבה, תותים ברוקולי וכרוב. 

2. ויטמין D

מחקרים מצביעים על כך שקיים קשר בין רמות ויטמין D ומחסור בויטמין לתפקוד הריאות,  בשל תכונותיו האנטי דלקתיות ותמיכתו במערכת החיסון של מעשנים. מחסור בוויטמין D קשור לירידה מהירה יותר בתפקוד הריאות במעשנים. אומנם ניתן על פניו לקבל ויטמין D באמצעות חשיפה מבוקרת לשמש אך רובנו נמצאים במרבית שעות היום במשרדים ואם אנחנו כבר נחשפים אליה, אנחנו נמרחים במקדם הגנה אשר מונע את היווצרות הויטמין. למעשה, בישראל הרבה מהאוכלוסיה נוטה למחסור בויטמין החשוב. 

4. ויטמיני B

מחקרים מראים שלמעשנים יש רמות נמוכות יותר של ויטמין B6, B12 ו-B9 (פולאט). מחסור בקבוצת ויטמינים זו עלולה להעלות את רמות ההומוציסטאין, הקשור למחלות לב וכלי דם. אם אתם מחפשים מזונות עשירים בוויטמין B הם קטניות, אגוזים, ירקות ירוקים עליים, ברוקולי,דגנים מלאים, סלמון, דג טונה ועוד. 

מאילו ויטמינים כדאי למעשן להימנע?

בטא קרוטן (B-קרוטן) הוא נוגד חמצון ומקור מצוין לוויטמין A בגוף. עם זאת, לרוב מומלץ למעשנים להימנע מבטא-קרוטן ומכל תוספים המכילים אותו. מחקר משנת 2019 שפורסם בכתב העת Nicotine and Tobacco Research Journal שכלל 29,133 גברים מעשנים בגילאי 50-69 העלה כי תוספת B-קרוטן מגבירה את הסיכויים לסרטן ריאות אצל אנשים מעשנים, ללא קשר לכמות הזפת או הניקוטין בגוף. לפיכך ניתן להחליף במזונות כמו בטטה, גזר וירקות עלים כהים, שהם לא רק עשירים בבטא קרוטן, אלא גם נחשבים בטוחים ובריאים.

כדאי לזכור, כי ויטמינים לבדם אינם יכולים לתקן נזקים הנגרמים לגוף כתוצאה מעישון סיגריות. ההמלצה הטובה ביותר היא להפסיק לעשן, והיא הצעד הראשון והחשוב ביותר בהחלמה. שנה לאחר הפסקת העישון, הסיכון להתקף לב ושבץ מופחת באופן ניכר. 10 שנים לאחר ההפסקה, הסיכון לסרטן ריאות יורד בחצי. אף פעם לא מאוחר מדי להפסיק.    

הכותבת היא נטורופתית ומנהלת הדרכה בחברת אקוסאפ

עישון סיגריה ויטמינים

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}