י"ג חשון התשפ"ה
14.11.2024
בעשור

ירידה של 50% במספר הרפתות בארץ: האם זה צריך להדאיג אותנו?

הישראלי הממוצע צרך בשנת 2022 כ-160 ליטר של חלב ניגר ומוצריו מייצור מקומי | תנובה ממוצעת לפרה עמדה על כ-12 אלף ליטר | ייצור ממוצע לרפת עומד על כ-2.5 מיליון ליטר | צריכת תחליפי חלב עלתה בכ-7.3% | לפני חג שבועות נרשמה עלייה של כ-60% בצריכת מוצרי חלב

ירידה של 50% במספר הרפתות בארץ: האם זה צריך להדאיג אותנו?
אילוסטרציה. למצולם אין קשר לכתבה צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

לקראת שבועות מפרסם משרד החקלאות את נתוני ענף החלב לשנת 2023: על פי נתוני מועצת החלב, בשנת 2023 התנובה הממוצעת לפרה עמדה על 11,897 ליטר, המהווים כ-32 ליטר ליום. עוד עולה, כי מספר הרפתות בארץ עמד בסוף 2023 על 626 לעומת 659 בסוף 2022, ו-935 בשנת 2013, ירידה של כ- 49% בהשוואה לשנת 2013 .

במשרד החקלאות מציינים כי בשנים האחרונות ענף החלב עובר שינויים רבים שחלקם קשורים לתהליכים המתרחשים בארץ, וחלקם לשינויים גלובליים, כגון: שינוי במחירי גרעיני מספוא מיובא (על רקע הימשכות הלחימה בין רוסיה ואוקראינה) ומחירי מספוא מגידול מקומי, שינויים במחירים הבינלאומיים של אבקות חלב וחמאה תעשייתית, שינויים בשערי החליפין ושינויים אקלימיים, שמשפיעים ישירות על תנובת הפרה (תנובות החלב ונתוני הפוריות יורדים ככל שעומס החום עולה, כך שההתחממות הגלובלית דורשת מאמצים והשקעות לצינון וקירור הרפת והפרה לשמירה על תפוקת החלב).

למרות כל זאת, יש לציין כי הייצור הממוצע לרפת נמצא במגמת עלייה, מה שמעיד על התייעלות הענף כנגד כל השינויים והאתגרים. בתוך כך, מ-2014 ועד היום, הייצור הממוצע לרפת עלה ב-43%, מ-1.739 מיליון ליטר ל-2.488 מיליון ליטר (!). 

בעשורים האחרונים אנו עדים למגמה גלובאלית של עלייה בצריכת תחליפי חלב על בסיס מוצרים שונים, לרבות סויה, שיבולת שועל, שקדים ועוד. כך, לפי נתוני משרד החקלאות, בין השנים 2023-2005 צריכת תחליפי חלב לנפש ברשתות השיווק בישראל גדלה פי כחמישה. בשנת 2023 נצרכו ברשתות השיווק כ-34.3 מיליון ליטר של משקאות תחליפי חלב, המהווים כ-13% מהצריכה הכוללת של חלב ניגר ותחליפיו. בשנת 2023 ברשתות השיווק משקאות סויה מהווים 43%, משקאות שיבולת שועל כ-40% ומשקאות שקדים כ-16% מכלל תחליפי החלב. בין 2022 ל-2023 צריכת תחליפי החלב ברשתות השיווק עלתה ב-7.3%. 

אז כמה ליטר חלב צריך כדי לייצר את מוצרי החלב? כדי לייצר ק"ג אחד של גבינה קשה, כדוגמת: גבינה צהובה, נדרשים 10-9 ליטרים של חלב גולמי, כדי לייצר ק"ג אחד של גבינות רכות, כדוגמת: קוטג', גבינה לבנה, צפתית או בולגרית, נדרשים 5-4 ליטרים של חלב גולמי, וק"ג אחד של יוגורט או חלב ניגר מייצרים מליטר אחד של חלב גולמי. 

מניתוח החטיבה למחקר, כלכלה ואסטרטגיה במשרד החקלאות עולה כי סך הערך הכספי של מוצרי החלב הנמכרים ברשתות השיווק, עמד בשנת 2023 על כ-10.2 מיליארד ₪. המכירות השבועיות ברשתות השיווק של מוצרי חלב בשנת 2023 עמדו בממוצע על כ-194 מיליון ש"ח. בשבוע שלפני החג בשנת 2023 עמדה צריכת מוצרי החלב ותחליפיו ברשתות השיווק על כ-307 מיליון ₪, עלייה של 59% ביחס לצריכה שבועית ממוצעת בשנת 2023. על פי נתוני רשתות השיווק, המוצרים בהם חלה העלייה המשמעותית ביותר בערך הכספי לקראת חג השבועות הם שמנת מתוקה, הגבינות המיוחדות, גבינות מלוחות, גבינות שמנת וגבינות לבנות. בשבוע שלפני חג השבועות בשנת 2023 הערך הכספי של שמנת מתוקה עלה פי 3, גבינות מיוחדות עלה פי 2.6, גבינות מלוחות פי 2.5, גבינות שמנת פי 2.4 וגבינות לבנות פי 2.2, לעומת שבוע ממוצע.

חלב מחלבה רפתות שבועות

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}