כ' חשון התשפ"ה
21.11.2024
הגומל

עלייה של 27% בפניות לקו ייעוץ גמילה מעישון של כללית

"אנו רואים עליה בפניות לקו הייעוץ הטלפוני, וממליצים למעשנים ולמעשנות, גם למתלבטים מביניהם, לפנות לשירותי הגמילה מעישון בכללית, שהם חינם, ולהיעזר באנשי המקצוע שלנו שיסייעו להם בתהליך"

עלייה של 27% בפניות לקו ייעוץ גמילה מעישון של כללית
סיגריות צילום: pixabay

לרגל היום העולמי ללא עישון המצוין מחר (31.5), בכללית מדווחים כי נרשמה עליה של 27% בפניות לקו הייעוץ לגמילה מעישון בין דצמבר 2023 לאפריל 2024, זאת בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. עוד עולה מנתוני כללית 
כי  80%- 70% מהמשתתפים בשירותי גמילה של כללית (סדנאות קבוצתיות או קו ייעוץ אישי טלפוני) מפסיקים לעשן עם סיום הסדנה / שיחות הייעוץ הטלפוני. הישג זה נשמר גם כשנה לאחר מכן בקרב כ-45% מהמשתתפים. במונחים בין-לאומים, מדובר בשיעור בהצלחה גבוה במיוחד.
 
לדברי פרופ' דיאן לוין, מנהלת המחלקה לחינוך ולקידום בריאות בכללית "במהלך חודשי לחימה ושגרת חירום המשכנו להציע שירותי גמילה מעישון ולתמוך במי שמבקשים להיגמל, במיוחד בתקופה זו של חירום ומצוקה, שבה יש לעיתים נטייה לחזור לעשן או להגדיל את כמות העישון. ערכנו סדנאות גם במלונות מפונים, הרחבנו את שירותי קו הייעוץ הטלפוני, הפקנו מידע עדכני וחומרי הסברה כדי לעודד ולחזק את המבקשים להיגמל. כמו-כן, הכנו סרטון  ובו המלצות ועצות כיצד להתמיד בגמילה מעישון למרות המתח ומצב החירום. כעת, אנו רואים עליה בפניות לקו הייעוץ הטלפוני, וממליצים למעשנים  ולמעשנות גם למתלבטים מביניהם, לפנות לשירותי הגמילה מעישון בכללית, שהם חינם, ולהעזר באנשי המקצוע שלנו שיסייעו להם בתהליך".

גמילה מעישון בזמן משבר ו"שיגרת חירום" - המלצות

בזמנים  קשים של משבר, קשה יותר לעשות שינוי בהרגלי החיים, אבל יש כאלה שעבורם זו דווקא הזדמנות לשינוי ושיפור המצב הבריאותי. עישון ידוע כגורם משמעותי ביותר לפגיעה בבריאות, לתחלואה ואף למוות. למי שרגיל לעשן, העישון אולי מרגיש באותו הרגע כמו הקלה, אך זו רק הקלה רגעית, ותוך זמן קצר הגוף מרגיש אי שקט, והצורך לעשן שוב מתעורר. העישון כשלעצמו, גורם לעלייה בלחץ הדם, בדופק, במתח השרירים בגוף ויכול לגרום לתחושת לחץ מוגברת. לעומת זאת, גמילה מעישון תורמת להפחתה ברמות הדיכאון, החרדה והמתח בטווח הארוך. אנשים שנגמלו, לרוב מדווחים שהם מרגישים חופשיים ורגועים יותר.
 
לדברי ענתי יום-טוב, מנהלת מדור קידום בריאות, במח' לחינוך וקידום בריאות,  ומנחת סדנאות גמילה מעישון בכללית - למרות הקושי הקיים בתהליך הפסקת העישון, ישנם אנשים שדווקא בזמני חירום או בתקופה ממושכת כזו של "שיגרת חירום", חשים צורך לשינוי חיובי בחייהם, ורואים זאת כהזדמנות לשיפור בהרגלי הבריאות שלהם. לכל אחד יש מוטיבציה שונה להפסיק לעשן - בריאותית, רצון לשמור על המשפחה מחשיפה לעישון כפוי, רצון לחסוך בכסף, להשתחרר מהתלות בסיגריה, להריח טוב יותר ועוד. כל אחד וסיבותיו. מה שמשותף לרוב המעשנים/ות הוא שהעישון מבוסס בין היתר על הרגלים, והרגלים ניתן לשנות. שינוי הרגלים יכול לקחת קצת זמן ותרגול, אבל ככל שמתרגלים ומתאמנים על שינויים אלה, הסיכוי להצליח גדל".
 
המלצות לשינוי הרגלים שיכולים לסייע , בתהליך הגמילה מעישון:
* מפרידים קפה מסיגריה - רוב האנשים מעשנים לצד משקה. כדי לשבור את ההרגל, מומלץ לנתק את הצימוד הזה ולשתות קפה או כל שתייה אחרת, בנפרד מהסיגריה. 
* בית נקי מעישון - להימנע מעישון בחללים סגורים ,כגון בבית או במכונית – לתרגל לעשן רק מחוץ לבית, במקומות המותרים. הקפדה על כך חשובה עבור המעשנים ועבור בני משפחתם והסובבים אותם.
* שבירת האוטומט - לדחות כל סיגריה שרוצים לעשן ב 10-5 -דקות. המטרה היא לא להדליק סיגריה "על אוטומט". בזמן הזה אפשר לבדוק עם עצמנו עד כמה הסיגריה באמת נחוצה לנו כעת או שניתן לוותר עליה.
* רחוק מהעין רחוק מהלב - רצוי שהסיגריות לא תהיינה זמינות. אפשר לשים את הסיגריות בארון סגור ,רחוק מהישג יד ולהמעיט בקנייתן.
* כושר זה אושר - לבצע פעילות גופנית שמעלה את הדופק, בהתאם לכושר וליכולת הגופנית האישית – כמו לעלות ולרדת במדרגות הבניין, לצאת להליכה, לעשות מספר שכיבות סמיכה, כפיפות בטן, תרגילי כריעה (סקווטים). הדבר תורם להפרשת חומרים כימיים טבעיים במוח אשר תורמים להעלאת מצב הרוח, להפחתת מתח ולהפחתת החשק לעשן.
* להיות עסוקים – לעשות דברים שאוהבים לעשות, לעשות משהו טוב לעצמכם או לאחרים, כמו לבשל, לסדר את הבית, לנגן, לרקוד, להתנדב.
* לנשום – לתרגל נשימות עמוקות על-ידי שאיפה עמוקה לחלל הבטן, החזקת האוויר לרגע ונשיפת האוויר מהפה בהוצאה איטית וארוכה.
* לדבר עם מישהו – לא צריך להתמודד עם התהליך הזה לבד. כדאי לחלוק את הרגשות שלכם עם חברים ומשפחה, שיכולים לתמוך בכם בתהליך הגמילה.
* חשוב לכתוב על דף את כל הסיבות והיתרונות שבגמילה מעישון עבורי. מדוע חשוב לי להפסיק לעשן, ומדוע דווקא עכשיו. לכל אחד יש משהו אחר שמניע אותו להיגמל.

כללית

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}