הדרכה להורים: שמירה על בריאות השן
אצל מרבית התינוקות תבקע השן הראשונה לקראת גיל חצי שנה • העליונות בוקעות ראשונות • איך תשמרו על בריאות השיניים של ילדיכם?
- מכבי שירותי בריאות
- ד' אדר התשע"ה
בקיעת השיניים
אצל מרבית התינוקות, תבקע השן הראשונה לקראת גיל חצי שנה. בדרך כלל השן הראשונה היא קדמית תחתונה, אולם אצל חלק מהתינוקות דוקא השיניים העליונות בוקעות ראשונות.
חלק מהתינוקות נולדים כשבפיהם שיניים ואילו אצל אחרים תהליך בקיעת השיניים יחל רק לאחר גיל שנה. עד לסביבות גיל שנתיים וחצי יבקעו בדרך כלל כל שיני החלב.
ישנן 20 שיני חלב: 10 עליונות ו- 10 תחתונות. לקראת גיל שש-שבע נושרות שיני החלב והשיניים הקבועות, אותן נהוג לכנות 'שיני הבשר', בוקעות תחתיהן.
חלק מהשיניים בוקעות בקלות ואילו בקיעתן של אחרות עלולות לגרום לכאב או לאי נוחות לתינוקכם.
יתכן שהחניכיים באזור בקיעת השיניים יהיו נפוחים או אדומים ולעתים אף הלחי באותו צד של הפנים תהיה סמוקה וחמימה. תוך כדי בקיעת השיניים נוטים התינוקות לרייר, ללעוס ולהפגין סימני עצבנות וחוסר שקט.טיפים להקלת תהליך בקיעת השיניים
הציעו לתינוקכם נשכן, 'קשה' של לחם או כעך קשה, כדי לשפשף את החניכיים. השגיחו היטב על ילדיכם כדי למנוע סכנת חנק.
המנעו ככל שתוכלו מעוגיות ומוצרי מזון שמכילים סוכר, על מנת לצמצם את הסיכון לעששת.
תוכלו למרוח ג'ל מאלחש על החניכיים בפיו של התינוק כדי להקל עליו את כאב בקיעת השיניים.
התייעצו עם הרוקח באשר לתכשירים שקיימים בשוק. מרבית המוצרים מתאימים לתינוקות בני ארבעה חודשים ומעלה.
המנעו ממריחה מוגזמת מאחר שחומר האלחוש שבג'ל עלול לגרום לאובדן תחושה זמני בלועו של התינוק ולהחלשה של רפלקס ההקאה (שמונע מהתינוק להחנק בעקבות בליעת הרוק).
ניתן להקל על כאב חמור במיוחד באמצעות תרופות משככות כאב דוגמת איבופרופן ('נורופן', 'אדוויל') או פראצטמול ('דקסמול קיד', 'אקמולי'). הקפידו על התאמת המינון למשקלו ולגילו של תינוקכם.הטיפול בשיני התינוק
מיד עם בקיעת שיניו של התינוק חשוב להקפיד על נקיונן ולצחצח מדי יום. תחילה תוכלו לנקות את השיניים באמצעות בד גזה לח או מברשת שיניים רכה במיוחד שמתאימה לפעוטות. השימוש במשחת שיניים אינו מומלץ לתינוקות מתחת לגיל שנתיים. אף לאחר מכן מומלץ להשתמש בכמות מזערית בלבד.
גם אם נדמה שהצחצוח אינו יעיל בתחילה, הקפידו והמשיכו לצחצח מדי יום על מנת להנחיל את ההרגל לתינוקכם. שמשו דוגמה טובה לתינוקכם והראו לו כיצד אתם מצחצחים בעצמכם.
• פלואור
פלואור הוא מינרל שמסייע במניעת עששת השן. פלואור נמצא באופן טבעי בחלק ממני המזונות ובמי השתיה. בישראל קיימת הפלרה של מי השתיה שמשמעותה תוספת מלאכותית של פלואור למים. מאחר שנטילת עודפי פלואור עלולה להכתים את השיניים אין לצרוך תוספת של פלואור ללא התייעצות עם רופא שיניים מומחה לילדים.טיפים לצחצוח יעיל
לאחר גיל שנתיים מומלץ לשים על מברשת השיניים מעט משחה (טיפה בגודל של אפון גינה).
עם הזמן וככל שבוקעות עוד ועוד שיניים וודאו שאתם מצחצחים היטב את כל השיניים בפיו של התינוק. הקפידו לצחצח פעמיים ביום: בבוקר ולפני השינה.
חלק מהילדים מתנגד לפעולת הצחצוח. אל תוותרו. המשיכו לנסות בהדרגה אך אל תלחמו עם ילדיכם. הפכו את הצחצוח למשחק. הציעו לו לצחצח את שיניכם ואילו אתם תצחצחו את שיניו. תוכלו לנסות מברשות שיניים מסוגים ובצבעים שונים.
הדרך הנוחה ביותר לצחצח את שיניו של תינוק או פעוט היא להושיב אותו על ברכיכם כשראשו נשען על החזה שלכם. כשיגדל עמדו מאחוריו והטו את ראשו מעט לאחור.
אם תינוקכם מסרב למברשת השיניים נקו את שיניו באמצעות בד גזה לח. כרכו את הבד על אחת מאצבעותיכם ושפשפו את השיניים בעדינות.
הקפידו לצחצח בעצמכם את שיני הפעוט עד שתרגישו כי הוא מסוגל לצחצח היטב בעצמו בדרך כלל אך ורק לקראת גיל בית הספר.ביקור אצל רופא השיניים
מומלץ לקחת את ילדיכם לבדיקה ראשונית אצל רופא השיניים מיד עם בקיעת השיניים. רופא השיניים יבדוק את מצב שיניו של הפעוט ויסביר לכם בפרוט כיצד לשמור על בריאות שיניו של הפעוט.
הביקור אצל רופא השיניים יהפוך את החוויה למוכרת עבור תינוקכם ועשוי לצמצם את חרדותיו אם יזדקק לטיפול בעתיד.
בישראל מוצעים טיפולי שיניים חינם לילדים עד גיל שמונה במסגרת מרפאות השיניים של קופות החולים.איך למנוע עששת
צמצמו את צריכת הסוכר: סוכרים גורמים לרקבון השן. מחקרים מצביעים על כך כי ילדים שאוכלים ממתקים מדי יום סובלים מעששת בשיעור כפול מילדים שצורכים ממתקים בתדירות פחותה.
העששת נגרמת עקב חשיפת השן לסוכרים שבמזון ובממתקים. ככל שהמגע ממושך יותר כך עלולה השן להפגע יותר ולכן שתיה ממותקת מבקבוק או ליקוק קבוע של סוכריות על מקל עלולים לפגוע בבריאות שיניו של הפעוט.
משקאות חומציים דוגמת מיצי פירות או משקאות מוגזים עלולים אף הם לפגוע בבריאות השיניים ולכן רצוי לצמצם את צריכתם או להגביל אותה לשעות הארוחה בלבד. בין הארוחות הציעו לילדכם מים בלבד.
הציעו מזונות מתוקים ומיצים בזמן הארוחה בלבד. בין הארוחות תנו לילדכם חלב או מים בלבד.
אם תינוקכם שותה בלילה הקפידו להציע לו חלב או מים בלבד והמנעו לחלוטין ממיצים ממותקים. רצוי לא להרגיל את תינוקכם להרדם על השד או עם בקבוק חלב בפיו על מנת למנוע התפתחות עששת הנקה או עששת הבקבוק.
הרגילו את ילדכם לשתות מיצים מכוס בלבד.
אל תשתמשו בממתקים כפרסים. אם אתם רוצים להציע פרס לילדכם העדיפו להציע לו צעצוע קטן.
רצוי להשתמש בתרופות נטולות סוכר. המנעו מלתת לילדכם תרופות ממותקות בממתקים מלאכותיים כגון אספרטיים או סכרין.
אין הבדל בין סוכר לבן, סוכר חום, סוכר דקלים או כל סוכר 'טבעי' אחר מבחינת הסיכון להתפתחות עששת.
סוכרוז, גלוקוז, דקסטרוז, מלטוז, פרוקטוז ועמילן הם כולם סוכרים ולכן עלולים אף הם לגרום לעששת.
קיימים מוצרים שמומתקים על ידי תחליף בשם מלטודקסטרין. אף שאינו סוכר הוא עלול גם כן לגרום לעששת. קישורים:
לכתבה המלאה באתר מכבי שירותי בריאות>>
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות