כ"ח תשרי התשפ"ה
30.10.2024
מהמחמירים בעולם

שאריות חומרי ההדברה בפירות וירקות: זה מספר האחוזים של הדגימות שעמדו בתקן

משרד החקלאות מפרסם את דוח שאריות חומרי ההדברה בפירות וירקות מקומיים בשנה החולפת | ע"פ הדוח זה כמות האחוזים של הדגימות שעמדו בתקן הישראלי, שהוא מהמחמירים בעולם

שאריות חומרי ההדברה בפירות וירקות: זה מספר האחוזים של הדגימות שעמדו בתקן
פירות וירקות צילום: freepik

דוח שאריות חומרי ההדברה בפירות וירקות מקומיים לשנת 2023: 93.3% מהדגימות עמדו בתקן הישראלי, שהוא מהמחמירים בעולם

בין הממצאים העיקריים: יותר סוגי גידולים, יותר דגימות, ויותר דגימות עם 0 שאריות חומרי הדברה ופחות חריגות: בשנת 2023 מעל ל- 54%(!) מהדגימות נמצאו נקיות מכל שאריות של חומרי הדברה (אפס שאריות) – 0 חריגות בתות שדה

מנהלת השירותים להגנת הצומח במשרד החקלאות, שלומית ציוני: "סוגיית חומרי ההדברה בגידולים חקלאיים מדגישה את העובדה שלא כל מה שטוב לאירופה בהכרח טוב לישראל(!) ומנגד לא כל מה שלא טוב לאירופה בהכרח לא טוב לישראל! התקנים של שאריות חומרי הדברה בארץ, מחמירים יותר בהשוואה אפילו לתקן האירופאי הנחשב למחמיר במיוחד בעולם המערבי. יש שורה של חומרים שלא בשימוש בישראל וכן מאושרים לשימוש באירופה.

הצורך בשימוש בתכשירי הדברה בחקלאות שונה ממדינה למדינה, ונובע מצורכי חקלאות שונים במדינות שונות, סוגי הגידולים החקלאיים, סוגי הנגעים (מזיקים ומחלות), שינויי אקלים, כמות המשקעים ופרמטרים נוספים. לכן תכשירי ההדברה המורשים לשימוש בארץ לא זהים לחלוטין לתכשירים הרשומים במדינות האיחוד האירופי. אימוץ תקינה אירופית באופן גורף בחקלאות לא יכסה את כל השימושים הנחוצים בחומרי הדברה, וחמור מכך יגרום לאימוץ אלפי תקנים מיותרים שאין בהם צורך ואשר עלולים להוביל לשימוש יתר בתכשירי הדברה ללא כל צורך"

משרד החקלאות ופיתוח הכפר מפרסם את תוצאות בדיקות הסקר השנתיות שמבצעים השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד. לפי הממצאים, מגמת הירידה בחריגות שאריות חומרי ההדברה של השנים האחרונות נשמרת.

בתוך כך, מתוך 1,467 דגימות של 77 גידולים שונים, כ-54% נמצאו נקיות מכל שאריות חומרי הדברה(!), קרי אפס חומרי הדברה. 93.3% מכל הדגימות נמצאו תקינות, בעוד שרק ב-6.7% נמצאו חריגות. מתוך כלל הדגימות שנמצאו עם שאריות חומרי הדברה (45.9% מהדגימות), התגלו 1,726 ממצאים (96.8%) בטווח התקין - מתוכם למעלה מ- 1,161 בטווח הנמוך של התקן בין 0 ל-25 אחוזים (כ-67%). רק 56 מהממצאים נמצאו מעל התקן (3.2% בלבד)

במשרד מדגישים כי מתוך 6.7% הדגימות שנמצאו חריגות, כ-0.7% נמצאו כחריגות קלות ברמות נמוכות מאוד שנבעו ככל הנראה מרחף של חומרי הדברה הנישאים באוויר משדות סמוכים, רמות סף של רגישות המכשור האנליטי המזהה חריגות אפסיות, סטייה נמוכה מאוד מערכי השארית המרבית המותרת ועוד.

עוד עולה כי כמחצית מהחריגות (3.6%) נבעו משימוש בתכשירים מאושרים בארץ, אך לא מורשים לסוג הגידול שנדגם (בעיקר בגידולים בהיקפים מזעריים, כמו: בצל ירוק, דובדבן, כוסברה, כרפס (סלרי), מנטה, פטרוזיליה, ושמיר), ולאו דווקא בשל שיעורים גבוהים בשאריות חומרי הדברה. יותר משליש של אותם ממצאים התגלו בריכוזים נמוכים מאד (כל שארית של החומר ככל שאינו מאושר לשימוש אפילו בשיעורים אפסיים נחשבת כחריגה).

בשירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות מדגישים כי לא כל חריגה מסוכנת לבריאות וגורמת לחשיפה חורגת לחומרי הדברה. המשמעות של החריגות היא שהשימוש בחומרי הדברה נעשה בניגוד להנחיות המשרד ל"חקלאות נאותה", והמשרד ימשיך וינטר את החקלאים הפועלים בניגוד להנחיותיו. בכל מקרה שבו נמצאות חריגות, מועבר לטיפול היחידה המרכזית לאכיפה וחקירה במשרד (פיצו"ח) לבירור נסיבות האירוע.

יתרה מכך, במשרד מדגישים כי חלק ניכר מן החריגות נבע מכך שהתקנים של שאריות חומרי הדברה (MRL) בארץ מחמירים יותר בהשוואה אפילו לתקן האירופי הנחשב למחמיר במיוחד בעולם המערבי, ובנוסף בישראל חסרה תקינה בנוגע לגידולים שהיקפם בישראל קטן ביחס לאירופה, ארה"ב ומדינות המפותחות.

מתוך 1,467 הדגימות בסקר, 710, כ-48.4%, הן דגימות של ירקות וגידולי שדה; כ-43.7%, 641 דגימות, הן דגימות של פירות (כולל הדרים), וכ-7.9% נוספים (116) הן תבלינים.

כאמור, רוב מוחלט של הדגימות, כ-93.3% נמצאו ללא כל שאריות חומרי הדברה, או בטווח התקין שלהן:  אבוקדו, אבטיח, אגס, אנונה, אננס, אספרג, בטטה, אפרסמון, בננה, בצל, ברוקולי, גויאבה, גזר, דלורית, כרוב, כרובית, ליצ'י, מנגו, מנגולד, משמש, נקטרינה, עשב לימון, קורנית, קיווי, קינרס (ארטישוק), רוזמרין, רוקולה, שסק, שעועית ירוקה, שקד, תאנה, תות שדה, תירס, תמר, תפוח אדמה ותרד. בלטו לטובה בסקר השנה, כאשר לא נמצאו חריגות כלל בתות שדה (0 חריגות) וירידה בשיעור החריגות במלפפון (2% חריגות).

נוסף לכך, נרשמה ירידה באחוז החריגות בהשוואה לשנת 2022 בחלק מהגידולים, להלן דוגמאות לירידות משמעותיות באחוז החריגים בגידולים שונים:

משרד החקלאותדוגמאות לירידות משמעותיות באחוז החריגים צילום: משרד החקלאות

המגמה של "אפס" חריגות בהשוואה לשנה הקודמת ממשיכה בהרבה גידולים, כמו אבוקדו, אבטיח, אגס, אפרסמון, בננה, בצל, גזר, כרוב, כרובית, ליצ'י, שסק, שקד, תירס, תמר ותפו"א.

הדגימות נלקחו מכל אזורי הארץ: 361 דגימות מאזור הדרום, 497 מאזור המרכז, 163 דגימות מאזור הערבה ו-446 דגימות מאזור הצפון.

להלן נתונים השוואתיים לשנים קודמות, בהם ניתן לראות כי מגמת הירידה באחוז החריגים נשמרת לאורך זמן. זאת, כתוצאה מהגברת פעילות הפיקוח והאכיפה שמשרד החקלאות מבצע בקרב החקלאים.

משרד החקלאותנתונים השוואתיים לשנים קודמותצילום: משרד החקלאות

דוח פירות ירקות הדברה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}