לקראת חזרת תלמידי הישיבות לזמן קיץ: מכשולי הכשרות החמורים בחדרי האוכל
מומחה כשרות נודע מתריע על שורת מכשולים בתחום מאכלות אסורות בהם נכשלים אלפי בחורי הישיבות מידי יום ביומו והוא מעורר עליהם בתקווה שהשינוי יחלחל
- קובי עוזיאלי
- כ"ג ניסן התשפ"ד
- 23 תגובות
לקראת שובם של בחורי הישיבות לזמן קיץ בשעה טובה, מומחה הכשרות הנודע הרב יוחנן רייכמן מתריע בשיח עם 'בחדרי חרדים' מפני מכשולות חמורים בתחום כשרות המטבחים.
לדבריו, מטבחי הישיבות הקדושות אינם מושגחים ומפוקחים בנושא הכשרות. והמכשולות רבים הם, מאז ועד היום והוא מציין כמה דוגמאות מסמרי שיער שמתרחשות יום יום במטבחי הישיבות.
הטבח או שוטף הכלים מקבלים את הסחורה כל בוקר, לפעמים מגיעה סחורה בכשרות נמוכה אבל האריזות דומות ולא שמים לב לכך, כמו חמאה או מעדנים עם אבקת חלב נכרי, חלב לא מהדרין, ירקות עלים ארוזים בתוך שקית אבל הם אינם מפוקחים מחרקים, ומכשילים את לומדי התורה במאכלות אסורות.
דוגמא נוספת, שום קלוף בכשרות מהודרת כל עוד שראש השום לא נחתך אין בהם חשש לינת לילה, כפי שמצוין על האריזה. אבל ברגע שהטבח חותך את השום לפרוסות ונשאר מהשום הפרוס הוא מאפסן במקרר לצורך הארוחה של מחר, בזה יש איסור לינת לילה וע״ז כתב הגה"ק ה'דברי יציב' מצאנז זצוק״ל שהמחלה הארורה רח״ל היא תוצאה מחוסר שמירה באכילת דברים שיש בהם חשש לינת לילה, שהם - שום בצל וביצים קלופים.
כאשר התריע הרב רייכמן על כך בפני חברי בד״ץ העדה החרדית שהם גוף הכשרות הגדול במגזר, נאמר לו שוודאי שחייבים לפרוס השום לאורך כדי שהראש יישאר. הרב רייכמן תוהה, "איזה טבח יודע על כך? תספרו לי בבקשה".
מומחה הכשרות ממשיך למנות בעיות כשרות נוספות. במטבחים נוהגים להשתמש באריזות מזון לשימוש חוזר, כמו צנצנות זכוכית של קפה ובקבוקי זכוכית של מיץ, תבניות אלומיניום ועוד, ולפי ההלכה כלים אלו לפני שימוש שני חייבים טבילה, וכשאין פיקוח כשרותי במקום מי יורה דעה לטבחי הישיבות?
ובאותו רעיון משתמשים גם בפלסטיקים של גבינה מלוחה שטופים ונקיים - שימוש חוזר כדי לאחסן בהם מלפפון חמוץ, והפלסטיק בלוע מהגבינה מדין כבוש כמבושל והמלפפון חמוץ דינו כחריף והם נהיים חלביים, והטבח מגיש מלפפונים חמוצים אלו בארוחה בשרית.
ואיך ייתכן שהבחורים יבינו קטע "תוספות" כשהם נכשלים באכילת איסור?
ואם במלפפון חמוץ עסקינן, הרב רייכמן מצביע על מכשול אפשרי נוסף, לפעמים נועצים מזלג/סכין במלפפון חמוץ שנמצא בקופסא ואז מחליטים שזה לא המלפפון המתאים ומשאירים אותו בקופסא, כשהמזלג/סכין הוא בשרי המלפפון הופך להיות בשרי, ואסור להגישו בארוחה חלבית וכן להיפך. וכשהטבח לא יודע מזה, כולם אוכלים בשר וחלב למהדרין.
הרב רייכמן סופר ומונה עוד ועוד מכשולים ובעיות כשרות מרתקות ומעניינות אשר רק מומחי כשרות שמבינים בתחום מודעים לכך וקצרה היריעה מלהכיל הכל.
מומחה הכשרות הנודע מסיים בקריאה קדושה ומרעים בקולו להשם ולתורתו, איה הסופרים שיקימו קול זעקה על הדבר הזה. ״חייב להיות ברור כשמש יהודים יראי השם אינם מכניסים לפה שום דבר ללא פיקוח והשגחה טובה ומהודרת בפיקוח מומחה בניהול מערכות כשרות בעל נסיון בלבד!״.
הרב רייכמן מצרף קטע מרתק מהרצאה של הרב הנ״ל בנושא קריטי זה, בה הוא פורס את משנתו בפירוט והסבר מקצועי ביותר, מה קורה כשאין משגיח במטבח של הישיבה, ובמיוחד כשהטבח גם יודע קצת ״ללמוד״.
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 23 תגובות