עלייה של 30% במספר הרעלות הילדים
פסח בא ולצד שגרת הלחימה בדרום ובצפון משפחות רבות מתחילות את ההכנות לפסח והניקיונות לחג. בשנת 2023 חלה עלייה של 30 אחוז במספר הרעלות הילדים מהשנה שקדמה לה. המוסד לבטיחות ולגיהות יוצא במספר הנחיות מצילות חיים לקראת חג הפסח
- יענקי פרבר
- ב' ניסן התשפ"ד
על פי נתוני המרכז הארצי למידע בהרעלות, מדי שנה חלה עלייה במספר החשיפות לחומרים מסוכנים, כולל חומרי ניקוי ותרופות, בשבוע שלפני חג הפסח. בשנת 2023 בשבוע שלפני החג, תועדו מעל 1,100 התראות בנושא.
הנתון המסוכן של עליה של כ-30 אחוזים ביחס לממוצע השבועי בשנה זו מתאר את הסכנה הממשית לחייהם של ילדים קטנים ובזהירות הנדרשת מההורים לקראת החג.
44 אחוזים מההתראות היו בעקבות מקרים בהם פעוטות וילדים מתחת לגיל 6 נחשפו לתרופות או לחומרי ניקוי בבית. מבין כלל חומרי הניקוי בבית החומרים עם פוטנציאל הפגיעה הגדול ביותר הינם מנקי תנורים ומסירי שומנים (בסיסים חזקים), פותחי סתימות (בסיסים חזקים או חומצות חזקות) ומנקי אסלות (חומצות).
חומרים אלה גורמים לנזק המשתנה בחומרתו בהתאם לחומרת החשיפה ומשכה ויכולים לגרום לכוויות עמוקות בכל איבר או רקמה איתה הם באים במגע כגון עור ריריות העין והוושט ואף לגרום לנזקים ארוכי טווח כגון הצרויות בוושט, ובמקרים מסוימים, בליעת חומצות ובסיסים עלולה להסתיים במוות. חומרי הלבנה (אקונומיקה) מכילים בדרך כלל נתרן תת-כלורי. ריכוזו בתכשירים הביתיים אמנם קטן אך יש בו כדי לגרות את העור וריריות העיניים ואת דרכי העיכול.
דרכי הטיפול במקרה של חשיפה לחומר החשוד כרעיל צריך להיות מהיר. במידה ויש פגיעה ברירית העיניים או העור יש לשטוף מתחת למי ברז. במידה ויש בליעה של חומר החשוד כמסוכן יש לתת לילד לשתות חצי כוס מים או חלב (בתנאי שהוא בהכרה וללא מצוקה נשימתית) אין לגרום להקאה אצל הילד בשל הסיכוי להחמרה של הנזק ולתשניק. לאחר הפעולה המיידית יש להתקשר עם גורם רפואי שיוכל לסייע בעצה ובהכוונה, כמו רופא משפחה או המכון הארצי למידע בהרעלות ברמב"ם.
לאור החשש מהרעלות בזמן הניקיונות המוסד לבטיחות ולגיהות יוצא במקבץ של הנחיות לשמירה על בטיחות הילדים והעובדים לקראת חג הפסח.
לקראת חג הפסח השוק מוצף בסוגים רבים של חומרי ניקוי למטרות שונות. חשוב לדעת שרוב חומרי הניקוי מכילים תרכובות של כימיקלים שונים, אשר עלולים לפגוע בבריאותנו במידה ולא נעשה בהם שימוש נכון.
לפני התחלת העבודה עם חומרי הניקוי הקפד על אוורור המקום.
יש להקפיד להשתמש באריזות המקוריות של חומרי הניקוי. העברת החומרים לאריזות קטנות יותר שאינן האריזות המקוריות מסוכנת ועלולה להוביל לתאונה. לא אחת התרחשו אסונות כאשר ילדים ועובדים שתו חומרי ניקוי שאוחסנו בתוך בקבוקי משקה.
יש לסגור היטב את מיכלי החומרים מיד עם תום השימוש.
יש להרחיק את החומרים מקרבתם של ילדים. במהלך העבודה והאחסנה חשוב להקפיד על העמדת החומרים במקומות גבוהים. בשום אופן אין לאחסן חומרי ניקוי בארון שבו מאחסנים חומרח מזון. מומלץ לאחסן את חומרי ניקוי בארונות נעולים.
ערבוב בין חומרי ניקוי שונים מסוכן, עלול לגרום לריאקציה כימית ביניהם שכתוצאה ממנה נפלט גז רעיל העלול לפגוע בדרכי הנשימה ואף לגרום לפגיעות חמורות.
חומרי ניקוי המיועדים לשימוש בריסוס – יש לוודא שפיית הריסוס מכוונת מהגוף והלאה. לאחר היישום יש לסגור את הניצרה (בד"כ ע"י סיבוב של ראש התרסיס).
אין לרסס חומרי ניקוי בקרבת אש או מקור חום. חומרי ניקוי לא מעטים מכילים רכיבים דליקים מאוד. יש לאחסן את חומרי הניקוי בריחוק ממקור חום אש.
השתמשו אך ורק בחומרים המיועדים לשימוש ביתי, חומרים לשימוש תעשייתי אינם מיועדים לשימוש ביתי.
מומלץ לרכוש אריזות בטוחות לפתיחה קשה ע"י ילדים.
הכר את סימני האזהרה המופיעים על אריזת המוצר.
מנכ"ל המוסד לבטיחות ולגיהות, ד"ר מיקי וינקלר: "כולנו נרגשים לקראת אירוח המשפחות בליל הסדר ועובדים מסביב לשעון בכדי לנקות ולהבריק את הבית לכבוד החג. יחד עם זאת, אירועי ההרעלה האחרונים מלמדים אותנו כי עלינו לנקוט במשנה זהירות להכרת הסיכונים ומזעורם, בדגש על הרחקת חומרי הניקוי מקרבת הילדים. אני מאחל לכולם חג שמח בטוח וכשר".
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות