ד' חשון התשפ"ה
05.11.2024
אלו הסיבות

90% מהאוכלוסיה: אתם ככל הנראה סובלים מנומופוביה

נומופוביה זהו פחד מהיפרדות מהמכשירים הדיגיטליים שלנו והוא משפיע על יותר מ-90% מאיתנו. אנחנו יודעים שאנחנו מכורים, אבל נעשה בזה קצת סדר | אלו הסיבות למה אנחנו מכורים למכשירים שלנו ומהן החששות

90% מהאוכלוסיה: אתם ככל הנראה סובלים מנומופוביה
אילוסטרציה צילום: unsplash

מתקשים להיפרד מהמכשירים שלכם? אתם לא לבד. אלו הסיבות לכך שהמכשירים שלכם נהפכו לאויבים שלכם.

אחת לכמה זמן אתם הולכים למקום מסוים ללא הטלפון שלכם? וכיצד אתם מרגישים כשאתם מגיעים למקום בו אתם לא מקבלים קליטה סלולרית? בואו נהיה כנים – רובנו נודה שיציאה מהבית ללא המכשירים האהובים עלינו יכולה לגרום ללחץ רב.

הסטטיסטיקות מאשרות את זה: מחקרים מראים שנומופוביה, הפחד מהיפרדות מהמכשירים הדיגיטליים שלנו, משפיע על יותר מ-90 אחוזים מאיתנו!

אך מדוע הטלפונים החכמים הפכו בלתי נפרדים מאיתנו? האם המכשירים והאפליקציות שלנו גורמים לנו לבלות זמן רב יותר ברשת?

חברת אבטחת המידע ESET בוחנת את הדרכים בהן השותפים הדיגיטליים שלנו תוכננו כך שנהיה מחוברים אליהם ביותר ואילו השפעות עשויות להיגרם מההיקשרות הלא-בריאה שעשויה לפגוע בפרטיות האישית והבטיחות שלכם.

מדוע אני מכור?

1. הנוחות

ישנם כ-7 מיליארד טלפונים חכמים בעולם, 85% מאוכלוסיית העולם כולו שמונה 8 מיליארד אנשים. אם נחשוב על כל הפונקציות השונות שטלפון חכם יכול לבצע, קל להבין מדוע הם פופולריים כל כך. באמצעות השפע האדיר של אפליקציות הזמינות בשוק, המכשיר הקטן הזה יכול לצמצם את הלחץ הנובע מחיי היומיום, למנוע שעמום ולהשאיר אתכם מחוברים לעולם.

unsplashאילוסטרציהצילום: unsplash

משחקים לטלפונים ניידים מאפשרים לכם לבדר את עצמכם בנסיעות רכבת ארוכות ובלילות בודדים – להילחם בחבר׳ה הרעים, לפתור חידות ולזכות בנקודות. אפליקציות למעקב אחרי כושר יכולות לסייע לכם להגיע למטרות שקבעתם לקראת השנה החדשה. הן יכולות לעקוב אחרי ההתקדמות שלכם, לגלות סוגי אימונים חדשים ולתת לכם מוטיבציה באותם הימים שבהם לא כל כך בא לכם לרוץ (אבל דווקא כן בא לכם על קצת שוקולד).

הרשימה היא פשוט אינסופית, וזה חלק מהבעיה. למה שלא נרצה להשתמש בכלים החזקים האלה כדי להיות בכושר טוב יותר, ליצור קשרים חזקים יותר, ולהפוך את הנסיעות הארוכות והמייגעות למהנות יותר?

אך יש משהו שאולי איננו מבינים – באפליקציות האלה ישנן אפשרויות שתוכננו כדי לעורר בנו תיאבון לעוד. כשאדם ממוצע מבלה מעל שלוש שעות ביום מול הטלפון החכם שלו, השימוש שלנו באפליקציות גדל מעבר להיקף השימוש שאכן מביא תועלת.

2. זרם התוכן שאינו נגמר

מה שאולי החל כ-״בדיקה זריזה״ כדי לראות מה מתרחש במרחב הדיגיטלי שלכם עשוי להוביל לכך שתלכו לאיבוד במחילת הארנב של התוכן המקוון. עוד ״סטורי״ קטן, עוד איזה סרטון טיקטוק ופוסטים חדשים מופיעים באופן אוטומטי תוך כדי הגלילה כדי שתמשיכו להשתמש באפליקציה. וכשאין צורך לעצור כדי להמתין לטעינת תוכן נוסף, תוכלו לאבד מעקב אחרי הזמן בקלות.

unsplashאילוסטרציהצילום: unsplash

עם קיומם של אלגוריתמים ייחודיים שמבטיחים שתראו דברים דומים לפוסטים והתוכן שגרמו לכם להגיב, אין זה פלא שאתם לא מצליחים להתנתק – גם אם זה הסרטון הקצר השביעי של ״כלבים מתנהגים באופן מטופש״ שראיתם במהלך אותו יום. באפליקציית טיקטוק רואים את זה באופן ברור – האדם הממוצע מבלה 90 דקות ביום מול האפליקציה!

3. התגמול המיידי

אתם ודאי מכירים את תחושת ההנאה שמגיעה אחרי שמשהו ששיתפתם ברשת זוכה להרבה לייקים ותגובות מהעוקבים שלכם. התחושה הזאת גורמת לכם לרצות עוד. האישור החברתי מפעיל את מערכות התגמול במוח – רשת מורכבת שמחזקת התנהגויות מסוימות באמצעות שחרור דופמין (הורמון העונג).

אפשר לקבל את שחרור הדופמין הזה גם מדברים אחרים כמו אכילת שוקולד או קניות, וזו הסיבה לכך שאתם עשויים לגמור שקית שלמה של חטיפים במכה אחת או להגיע למשיכת יתר בחשבון הבנק. אם אפשר לקבל את אותה התחושה בלי לשלם או לשבור את הדיאטה, למה לא?

4. ההתראות הבלתי פוסקות

עבר זמן מאז הפעם האחרונה שהשתמשתם באפליקציית הריצה? אל דאגה – האפליקציה תודיע לכם על ההישגים של המתחרים שלכם בריצת הבוקר האחרונה שלהם. כשההתראה הזאת עולה במכשיר שלכם, אתם תחושו צורך לבדוק אותה לעומק (לא יכול להיות שהם באמת רצו כל כך מהר). ואז, כדי להימנע מה-FOMO (פחד מהחמצה – Fear of Missing Out), אתם תחזרו אחר כך לאפליקציה כדי לתעד את הריצה שלכם ולהשוות אותה לזאת של המתחרים.

unsplashאילוסטרציהצילום: unsplash

אמנם במקרה הזה התראות יכולות להוביל להרגלים בריאים במידה מסוימת, במקרים אחרים, כמו התראה על כך שחבר פרסם ״סטורי״ חדש באינסטגרם, ההתראה יכולה להוביל אתכם למלכודת הדופמין שעשויה לגרום לכם לאבד שעות ארוכות לטובת צפייה בתוכן.

5. קצת אסקפיזם

זו עשויה להיות צפייה ברצף בפרקים האחרונים של סדרה חדשה, או דפדוף בתמונות מהחופשה האחרונה שלכם, אך אין ספק שהמכשירים החכמים מאפשרים שער לבריחה מהלחץ והמתח היומיומיים. אותה ההפסקה מכל תחושה שלילית שעשויה לקרות במהלך היום גורמת לשחרור דופמין נוסף (ולתחושת אושר המתלווה לכך) שמחזקת את המשך הבריחה מהמציאות.

ההתנתקות והורדת המתח עשויה להיות מועילה ואף הכרחית לאנשים מסוימים, אך כשהיא מגיעה לרמה בה אתם מפספסים הזדמנויות לריגוש בחיים האמיתיים, מתקשים להתרכז והופכים לפחות יעילים, שווה לחשוב שוב על מרתוני הסרטים האלה.

סכנות הנומופוביה

עכשיו כשיותר ברור לכם מדוע אתם מחוברים בצורה כל כך חזקה למכשירים שלכם, נשאלת השאלה – כיצד הקשר הזה משפיע על הבריאות והרווחה הכללית שלכם?

unsplashאילוסטרציהצילום: unsplash

1. פגיעה באיכות השינה

בנוסף לחרדה ולמתח שאתם עשויים לחוש כשאתם ״מנותקים״, מה שישפיע על איכות השינה ממילא, האור הכחול שהמכשיר שלכם פולט עשוי לפגוע באופן משמעותי בייצור המלטונין, ההורמון האחראי לתחושת העייפות. אם אתם גולשים באינטרנט בשעה מאוחרת, אתם עשויים לפגוע בשינה האיכותית הנחוצה לכם – וחיונית לתפקוד תקין של מערכת החיסון, תפקודים קוגניטיביים ואף תחושה טובה כללית אם נודה על האמת.

2. בידוד חברתי

באופן משונה, אפליקציות הרשתות החברתיות הרבות עשויות דווקא להרחיק אותנו ממערכות יחסים בחיים האמיתיים. חשבו על זה – כשאתם יוצאים עם חבר לארוחת צוהריים, האם הטלפון שלכם מונח מולכם על השולחן? האם אתם מביטים בו כל רגע כדי לבדוק התראות?

זה אומר שאתם לא בתקשורת מלאה עם השותף לארוחה ועשויים לפספס אינדקציות ברורות של שפת גוף שיסייעו לכם לחזק את הקשר. החבר שעובר תקופה קשה בעבודה, בוכה על אה ועל דא או סתם רוצה להשלים פערים, לא יאהב את חוסר תשומת הלב שאתם מעניקים לו. קשה לאזן בין הסביבה החברתית המקוונת והלא-מקוונת, במיוחד כשהתראות ממשיכות להופיע כל הזמן.

unsplashאילוסטרציהצילום: unsplash

3. טווח קשב מצומצם

שטף בלתי פוסק של התראות, תגמול מיידי והאופי המהיר של מכשירים חכמים גורם לפגיעה בטווח תשומת הלב שלנו. למה לקרוא מסמך בן שני עמודים, כשאפשר לצפות בסרטון סיכום שאורך 20 שניות במקום זה? טלפונים חכמים ומכשירים אחרים משנים את האופן בו אנחנו צורכים מידע, ברשת ומחוץ לה. זה עשוי להוביל לפגיעה בפרודוקטיביות בעבודה או בתנאי לימודים בחיים האמיתיים.

אז, עלייה בחרדה, הפרעות בשינה, ירידה בריכוז... כל אלה לא נשמעים חיוביים במיוחד. אך כשהמכשיר מאפשר עולם של בריחה, חינוך בידור ועוד בכף ידכם ממש, כל העניין הוא למצוא את האיזון.

מה בנוגע לפרטיות והבטיחות שלכם?

ב-ESET מחדדים: לא מוגזם לחשוב שהיקשרות לא-בריאה למוצרים טכנולוגיים עלולה לגרום בסופו של דבר גם לכך שתזניחו את הבטיחות והפרטיות האישיים שלכם, ואף עד למצב בו תיקחו חלק בהתנהגויות מקוונות שהן מסוכנות מיסודן.

לדוגמה, אם אתם עייפים ומתקשים להתרכז, גוברים הסיכויים שלא תחשבו לפני שתלחצו על קישור כאשר מגיעה הודעה משכנעת אך זדונית לתיבת הדואר הנכנס שלכם, או לפני שתחשפו מעט יותר מדי ברשתות החברתיות האהובות עליכם. אתם עשויים להוריד מגננות גם במצב אחרים, כמו שימוש ברשתות אלחוטיות חינמיות ללא אמצעי הגנה מתאימים, או שימוש חוזר בסיסמאות בחשבונות מקוונים שונים. אותו הכלל חל גם על הורדת אפליקציות מפוקפקות חינמיות. לרשימה הזאת אין סוף...

נוסף על כך, ילדים ובני נוער פגיעים אף יותר לסכנות של העולם המקוון. אם אתם הורים, אולי תרצו לגרום לכך שההתנהגות שלכם תהיה מודל לחיקוי מוצלח של שימוש בטכנולוגיה. חשוב לשוחח עם עם ילדיכם על הרגלים דיגיטליים בריאים ואף להשתמש בכלים שיאפשרו להגדיר גבולות שיאפשרו לילדים שלכם להפיק את המיטב מהחיבור שלהם לרשת באופן בטוח ומבוקר.

נומופוביה התמכרות מכשיר סלולר טלפון נייד סמארטפון ESET פרטיות באינטרנט פרטיות ברשת

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}