כל מה שחשוב לדעת על פירות יבשים
כיצד מכינים, אילו סגולות מכילים הפירות, למה הם מועילים ומהם המיקסים הבריאים והטעימים ביותר • לכבוד ט"ו בשבט- טיפים על פירות יבשים
- אפרת עמירן
- י"ד שבט התשע"ה
פירות יבשים נתפסים כמזינים ובריאים, ט"ו בשבט הוא חגם של הפירות בכלל והפירות היבשים בפרט, וזו הזדמנות להדגיש את חשיבות השימוש הנכון והבריא בהם.
אבי ציטרשפילר, תבלינאי ועשבונאי ומייסד חוות דרך התבלינים בבית לחם הגלילית מסביר מה סגולותיהם של פירות יבשים התורמות לבריאותנו וטיפים לשילובים טעימים ובריאים במיוחד.קצת על הפירות היבשים:
• הפרי הינו בעצם צורת הפצה של הצמח שמעונין שפירתיו יאכלו וזרעיו יופצו .
• כל עוד הזרעים אינם מוכנים ידאג הצמח לייצר בפרי חומרים שימנעו אכילה שלו ואף ימתנו תיאבון בע"ח סביבו. זוהי בעצם עסקה בה שני הצדדים מרוויחים.
• משך עונת ההבשלה לרוב קצרה יחסית ומעבר לעונה כדי להמשיך להנות מן הפרי התפתחה תרבות ייבושו ושימורו כל השנה במזווה.
• כל עוד תרבות זו הייתה משפחתית ולא הפכה לתעשייה גדולה יובשו הפירות כמו שהם בלי תוספת סוכר וחומרי שימור אחרים.
• תעשיית ייבוש הפירות שמעוניינת בחיי מדף ארוכים ללא צורך בשמירה בקירור מוסיפה לפרי בזמן הייבוש חומרים משמרים ובעיקר גופרית וסוכר.
• לחלק מהפירות רמות סוכר גבוהות שנמצאות ממילא בפרי ומסייעות לייבושו ללא צורך בתוספת סוכר חיצונית - בעיקר אננס ומנגו.
• דרך פשוטה וקלה להיפטר מהתוספות שתעשיית הייבוש מוסיפה היא שטיפה פשוטה במים של הפירות תחת ברז ו/או השריה שלהם ושטיפה.
• ייבוש הפרי מרכז מאוד את תכולתו ולכן אין להתייחס אליו כאל חטיף דיאטטי אך כן ניתן לצרוך אותו כחטיף אנרגיה ולעידוד בזמן עייפות ואפילו כמחסן אנרגיה כשאין מקור אחר לה בארצות בהם זמינות המזון לא מובטחת.
• ייבוש נכון ישאיר את רוב הרכיבים בפרי נוכחים ופעיליםסגולות הפירות היבשים:
• פירות יבשים שיובשו כראוי מכילים המון סיבים תזונתיים מסיסים ולא מסיסים, אנזימים כמו ברומלין ופפסין, מינרלים בכמות גדולה, נוגדי חימצון, חומרים שמסיעים לייצור סרוטונין בגופינו כמו החומצה האמינית טריפטופאן שיעודדו מצב רוח טוב רוגע ומתינות וכן מלוטונין שיסיע לשינה טובה.
• לעומת זאת, הוספת גופרית וחימום הפרי תוך ייבושו יפגעו בעיקר בתכולת הוויטמינים, אינזימים ונוגדי חימצון נוספים.
• חלקים אחרים של העצים כמו פרחים,ניצנים, קליפה, עלים ואף שורשים יסייעו אף הם מאוד לריפוי ומניעת מחלות
• המערכות העיקריות בגוף להן מסיעת אכילת פירות יבשים הן מערכת העיכול ומערכת החיסון.
• מלבד אכילתם הישירה של פירות יבשים (שרצוי להגביל אותה בגלל ריכוז החומרים שבה) ניתן להוסיף אותם -לעוגות ועוגיות, תבשילים, חליטות, סלטים ועוד
• חשיבות נוכחות הסיבים התזונתיים בפירות היבשים בכמות רבה הינה עצומה, סיבים אילו בצריכה יומית יסייעו לדברים הבאים:
וויסות עיכול שומנים וסוכרים ומכאן שמירה בפני השמנה וטרשת לכלי הדם
סיוע לחיזוק מערכת החיסון
סילוק פסולת מהגוף וסיוע לאברי הניקוי
יציאה תקינה ואפשרות למערכת העיכול להשפיע לטובה על שאר מערכות הגוףשילובים מומלצים:
מומלץ לשלב צריכת פירות יבשים עם אגוזים ומומלץ במיוחד את הבאים:
• ערמונים -עתירי סיבים ודלי קלוריות יחסית
• שקדים -המון סידן ואשלגן וכן וויטמין E החשוב כ"כ למניעת מחלות כנוגד חימצון חזק
• אגוז ברזיל- עתיר בסלניום שמוכר שמונע וממתן גידולים סרטניים
• אגוז מלך- רצוי עם קליפה ולקלף במקום, מכיל אומגה 3 ושומר על תקינות כלי הדם והלב
• תמרים- בארץ 7 סוגי תמרים כולם נהדרים: מג'הול, דקל נור, אמרי, דרי, חלאווי, חדראווי, זהירי.
למה כדאי לאכול תמרים? חוץ מהאמרי שמוסיפים לו סוכר כולם טבעיים ללא חומרים משמרים, הם מקור נהדר לחלבון מן החי דלי שומן, מלאי סיבים, עשירים בנוגדי חימצון, עשירים במינרלים חשובים כמו אבץ לסיוע בגדילה ולטיפול בפצעים, משפרי מצב רוח, מומלצים לילדים עם הפרעות קשב וריכוז בגלל כמות הטריפטופן הגבוהה שלהם.
אבי ציטרשפילר, תבלינאי ועשבונאי ומייסד חוות דרך התבלינים בבית לחם הגלילית מסביר מה סגולותיהם של פירות יבשים התורמות לבריאותנו וטיפים לשילובים טעימים ובריאים במיוחד.קצת על הפירות היבשים:
• הפרי הינו בעצם צורת הפצה של הצמח שמעונין שפירתיו יאכלו וזרעיו יופצו .
• כל עוד הזרעים אינם מוכנים ידאג הצמח לייצר בפרי חומרים שימנעו אכילה שלו ואף ימתנו תיאבון בע"ח סביבו. זוהי בעצם עסקה בה שני הצדדים מרוויחים.
• משך עונת ההבשלה לרוב קצרה יחסית ומעבר לעונה כדי להמשיך להנות מן הפרי התפתחה תרבות ייבושו ושימורו כל השנה במזווה.
• כל עוד תרבות זו הייתה משפחתית ולא הפכה לתעשייה גדולה יובשו הפירות כמו שהם בלי תוספת סוכר וחומרי שימור אחרים.
• תעשיית ייבוש הפירות שמעוניינת בחיי מדף ארוכים ללא צורך בשמירה בקירור מוסיפה לפרי בזמן הייבוש חומרים משמרים ובעיקר גופרית וסוכר.
• לחלק מהפירות רמות סוכר גבוהות שנמצאות ממילא בפרי ומסייעות לייבושו ללא צורך בתוספת סוכר חיצונית - בעיקר אננס ומנגו.
• דרך פשוטה וקלה להיפטר מהתוספות שתעשיית הייבוש מוסיפה היא שטיפה פשוטה במים של הפירות תחת ברז ו/או השריה שלהם ושטיפה.
• ייבוש הפרי מרכז מאוד את תכולתו ולכן אין להתייחס אליו כאל חטיף דיאטטי אך כן ניתן לצרוך אותו כחטיף אנרגיה ולעידוד בזמן עייפות ואפילו כמחסן אנרגיה כשאין מקור אחר לה בארצות בהם זמינות המזון לא מובטחת.
• ייבוש נכון ישאיר את רוב הרכיבים בפרי נוכחים ופעיליםסגולות הפירות היבשים:
• פירות יבשים שיובשו כראוי מכילים המון סיבים תזונתיים מסיסים ולא מסיסים, אנזימים כמו ברומלין ופפסין, מינרלים בכמות גדולה, נוגדי חימצון, חומרים שמסיעים לייצור סרוטונין בגופינו כמו החומצה האמינית טריפטופאן שיעודדו מצב רוח טוב רוגע ומתינות וכן מלוטונין שיסיע לשינה טובה.
• לעומת זאת, הוספת גופרית וחימום הפרי תוך ייבושו יפגעו בעיקר בתכולת הוויטמינים, אינזימים ונוגדי חימצון נוספים.
• חלקים אחרים של העצים כמו פרחים,ניצנים, קליפה, עלים ואף שורשים יסייעו אף הם מאוד לריפוי ומניעת מחלות
• המערכות העיקריות בגוף להן מסיעת אכילת פירות יבשים הן מערכת העיכול ומערכת החיסון.
• מלבד אכילתם הישירה של פירות יבשים (שרצוי להגביל אותה בגלל ריכוז החומרים שבה) ניתן להוסיף אותם -לעוגות ועוגיות, תבשילים, חליטות, סלטים ועוד
• חשיבות נוכחות הסיבים התזונתיים בפירות היבשים בכמות רבה הינה עצומה, סיבים אילו בצריכה יומית יסייעו לדברים הבאים:
וויסות עיכול שומנים וסוכרים ומכאן שמירה בפני השמנה וטרשת לכלי הדם
סיוע לחיזוק מערכת החיסון
סילוק פסולת מהגוף וסיוע לאברי הניקוי
יציאה תקינה ואפשרות למערכת העיכול להשפיע לטובה על שאר מערכות הגוףשילובים מומלצים:
מומלץ לשלב צריכת פירות יבשים עם אגוזים ומומלץ במיוחד את הבאים:
• ערמונים -עתירי סיבים ודלי קלוריות יחסית
• שקדים -המון סידן ואשלגן וכן וויטמין E החשוב כ"כ למניעת מחלות כנוגד חימצון חזק
• אגוז ברזיל- עתיר בסלניום שמוכר שמונע וממתן גידולים סרטניים
• אגוז מלך- רצוי עם קליפה ולקלף במקום, מכיל אומגה 3 ושומר על תקינות כלי הדם והלב
• תמרים- בארץ 7 סוגי תמרים כולם נהדרים: מג'הול, דקל נור, אמרי, דרי, חלאווי, חדראווי, זהירי.
למה כדאי לאכול תמרים? חוץ מהאמרי שמוסיפים לו סוכר כולם טבעיים ללא חומרים משמרים, הם מקור נהדר לחלבון מן החי דלי שומן, מלאי סיבים, עשירים בנוגדי חימצון, עשירים במינרלים חשובים כמו אבץ לסיוע בגדילה ולטיפול בפצעים, משפרי מצב רוח, מומלצים לילדים עם הפרעות קשב וריכוז בגלל כמות הטריפטופן הגבוהה שלהם.