כ' חשון התשפ"ה
21.11.2024

דיאטן מכבי ממליץ: כך תעברו את הטיגונים בחנוכה בשלום ובבריאות

גיא ברקן, דיאטן במכבי שירותי בריאות, מציג כמה טיפים שיעזרו לכם לשמור על הבריאות שלכם בכל הנוגע לטיגון ואכילת סופגניות, עם הרבה פחות רגשי אשם

דיאטן מכבי ממליץ: כך תעברו את הטיגונים בחנוכה בשלום ובבריאות
מכבי חנוכה דיאטן צילום: יח"צ

חג החנוכה מתאפיין במאכלים מטוגנים. הטיגון, כידוע, הוא שיטת בישול שאינה מועדפת מכיוון שאכילה רבה של שומנים לא רק שמובילה להשמנה, אלא גם למחלות לב ושאר תחלואה. אומנם סופגנייה אחת (במשקל ממוצע של 80 גרם) מכילה כ-350  קלוריות בקירוב, כך שמומלץ לא להפריז. אבל חנוכה זה חנוכה, ובלי הטעם הספוגי-מתוק של הסופגנייה, כנראה שלא נוכל להרגיש את החג.

  • תמיד עדיף לאפות את הסופגניות ולא לטגנן. מכינים את בצק הסופגנייה כרגיל ומכניסים אותו לשקעים בתבנית של מאפינס, מכניסים לתנור עד הזהבה. הסופגניות האפויות מכילות מחצית מכמות הקלוריות של הסופגניות המטוגנות.
  • עדיף תמיד לבחור סופגניות ללא מילוי ובכך לחסוך קצת מכמות הקלוריות.
  • כמובן שעדיף תמיד להכין סופגניות בבית וכך נדע בדיוק מה החומרים שהכנסנו ונוכל להשפיע על איכות הסופגנייה לדוגמא : הסוכר משפיע על כמות השמן שתספוג הסופגניה בשעת טיגונה. הוספת כמות קטנה יותר של סוכר תתרום לספיגה נמוכה יותר של שמן.
  • הולכים בכל זאת על טיגון? תמיד חשוב לבחור בשמנים איכותיים, אך כשמדובר בטיגון, הדבר חשוב במיוחד. וזאת כיוון שבמהלך טיגון נוטה השמן להתחמצן ולהתקלקל, וכן נוצרים בו חומרים מזיקים. יש כיום בשוק שמנים איכותיים המועשרים בוויטמין E ובנוגדי חמצון נוספים שמשפרים את עמידות השמן בטיגון וכן אינם מאפשרים לשמן לחדור בקלות למזון המטוגן ומפחיתים את תכולת השמן בו בעשרות אחוזים.
  • הבחירה המועדפת היא טיגון בשמנים העשירים בחומצות שומן חד בלתי רוויות. לדוגמה, שמן זית איכותי מופק בכבישה קרה, תוך ריסוק פירות טריים שנמסקו זה עתה, לכן הוא עשיר ביותר ברכיבים פעילים נוגדי חמצון ונוגדי דלקת. שמן זית 'כתית מעולה' הוא העשיר ביותר ברכיבים בריאותיים, ולכן הוא המומלץ ביותר. רמת החומציות, בשמן זית כתית מעולה צריכה להיות נמוכה ככל האפשר ועד 0.8%. רמת החומציות היא מדד לתכולת חומצות השומן החופשיות בשמן. ככל שרמת חומצות השומן המפורקות נמוכה יותר, כלומר רמת החומציות נמוכה יותר, כך השמן איכותי, בריא וטרי יותר. שמן זית יכול היה להיות בחירה מצוינת לטיגון אלמלא מחירו היקר וטעמו החזק, שמן קנולה מהווה אלטרנטיבה טובה.
  • טיגון בשמן עמוק דווקא עדיף על טיגון בשמן רדוד. מזון המוכנס לסיר עם שמן עמוק בטמפרטורה מתאימה, מקבל "מכת חום" הגורמת לשכבה החיצונית שלו להיות פחות חדירה לשמן ובנוסף, משך הטיגון מתקצר. אם נטגן את אותו מזון במחבת, הוא יספוג יותר שמן.
  • טיגון המזון בחתיכות גדולות היא דרך נוספת לצמצם את שיעור השמן הנספג במזון המטוגן. כאשר מטגנים מזון החתוך להרבה חתיכות קטנות, מגדילים את שטח הפנים של המזון ויותר שמן נספג. לכן עדיף לחתוך את המזון לפחות חתיכות שתהיינה גדולות יותר.
  • טיגון הסופגנייה בטמפרטורה נמוכה מידיי (170 מ"צ) יגביר את ספיגת השומן, וכאשר מטגנים אותן בטמפ' גבוהה יותר (185 מ"צ) ספיגת השמן תהיה קטנה יותר, אך יש לזכור שטמפ' גבוהה מידיי תפגע באיכות השמן.
  • כשמטגנים סופגניות, חשוב לא להוסיף כמות גדולה של שמן בבת אחת, אלא מעט כל פעם, על מנת שטמפרטורת השמן לא תרד בבת אחת מה שיגרום לסופגניות לספוג שמן מיותר.
  • הרפואה העממית ממליצה להכניס לשמן חתיכת גזר טרי בתחילת הטיגון ולהחליפה מדי פעם במהלך הטיגון. גם לפי הרפואה המערבית יש לכך הסבר: הגזר עשיר בבטא-קרוטן ובקרוטנואידים נוספים, המונעים את חמצונו של השמן ושומרים על איכותו.
  • מומלץ להחליף את השמן כמה שיותר פעמים מפני שהחימום פוגע באיכותו. לא מומלץ לעשות שימוש חוזר באותו שמן- ככל שהשמן נמצא זמן רב יותר על האש הערכים התזונתיים שלו יורדים והוא הופך יותר ויותר מזיק. אם תחליפו שמן לאחר מספר מועט של טיגונים תחסכו את הנזק הנגרם מצריכת שמן שרוף או באיכות ירודה שלו השפעה מזיקה מאוד על הבריאות .
  • ספיגת עודפים – הניחו את הסופגניות הלוהטות על מצע של נייר סופג. מיד לאחר הטיגון הסופגנייה פולטת עודפי שמן, עדיף שהנייר הסופג יספוג אותם ולא אתם...

והחשוב מכל: אל תשכחו ליהנות, להיות פעילים גם בימי החנוכה. אבל זכרו, לכל חג יש מוצאי חג!

בתאבון וחג שמח לכולם!

 

חנוכה מכבי שירותי בריאות

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}