כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024
עבודת הזיהוי תזורז

ועדת הבריאות אישרה חוק שיקל על זיהוי גופות

הוועדה אישרה תיקון לחוק, שיאפשר למכון לרפואה משפטית לבקש ולקבל מקופות ובתי החולים מידע שיאפשר זיהוי גופות וחלקי גופות. יו"ר הוועדה ח"כ יוני משריקי: התיקון שומר על פרטיות וכבוד הנפטר, מייעל ומזרז את עבודת הזיהוי

ועדת הבריאות אישרה חוק שיקל על זיהוי גופות
מחנה שורה צילום: נתי שוחט, פלאש 90

ועדת הבריאות אישרה היום (חמישי) תיקון לחוק זכויות החולה, שיאפשר חוקית למכון לרפואה משפטית לבקש ולקבל מקופות ובתי החולים, מידע שיאפשר זיהוי גופות וחלקי גופות.

יו"ר הוועדה ח"כ יוני משריקי (ש"ס) הדגיש כי התיקון – שאושר היום לקריאה שנייה ושלישית - שומר על פרטיות וכבוד הנפטר, מייעל ומזרז את עבודת הזיהוי.

ד"ר חן קוגל, מנהל המכון לרפואה משפטית אמר כי "חלק מנתוני הזיהוי וסיבת המוות של גופה נמצאים כבר בבית חולים בו טופל בעבר כצילומי רנטגן ושיניים, ואילו כיום המשטרה צריכה לבקש צו מבית המשפט שיאפשר גישה למידע זה".

עו"ד שירית בכר, היועצת המשפטית של המכון, ציינה את ההבדל בין פתלוג לרופא-משפטי, בו רק לאחרון יש סמכות לקביעת סיבת המוות, וקראה לתמרוץ משמעותי להסמכת רופאים-משפטיים נוספים בארץ. היא הדגישה כי בתיקון לא נכלל מאגר טביעות האצבע – לגביו יש חקיקה נפרדת, והוא גם יעגן את הנוהל הקיים כיום – בו המכון מעדכן את בית החולים את סיבת המוות.

שניר אלמליח, מהייעוץ המשפטי של זק"א, תמך בתיקון החוק, והעיד כי בעשרות מקרים התעכב זיהוי נפטרים והבאתה לקבורה – בגלל אי-הנגישות המספקת של רופאי המכון למידע רפואי קודם.

עו"ד מאיר ברודר, מהלשכה המשפטית במשרד הבריאות, תמך אף-הוא בתיקון, והעיד כי ייעל מאד את עבודת המכון וייתכן וימנע ניתוח גופות. גם שי סומך, מהמחלקה למשפט ציבורי במשרד המשפטים, תמך בחוק.

לעומתם, ד"ר יוסף וולפיש, מהלשכה לאתיקה בהסתדרות הרפואית, הסתייג מהתיקון, כיוון שייתכן שעל ידיו פרטיות וכבוד המטופל – תיפגע.

בדברי ההסבר לחוק נאמר, כי "על העבודה הרגישה והמורכבת של זיהוי חללי המלחמה הרבים אמונים צה"ל ומשטרת ישראל, מכוח חוק סדר הדין הפלילי, בסיוע המכון לרפואה משפטית במשרד הבריאות. הצוות במכון מבצע בדיקות קליניות ופורנזיות שונות, המהוות חלק מבירור רפואי שמטרתו קביעת זהותם של נפטרים אלמונים באופן מדעי וגילוי סיבת המוות. לצורך מילוי תפקידם, נדרשות למומחי המכון רשומות רפואיות מממוסדות רפואיים ושבלעדיהן לא ניתן, על פי רוב, להתחיל בביצוע נתיחה-שלאחר-המוות, להשלים את הליך הזיהוי המדעי או את קביעת בדבר סיבת המוות.

מטרת התיקון לעגן את הפרשנות המשפטית, לפיה פעולות אלה של זיהוי מדעי של נפטרים אלמונים וקביעת סיבת המוות, ייחשבו חלק מפעולות טיפול רפואי. פרשנות זו היא הבסיס שיאפשר העברת מידע לרופאי המכון ולרופאים בלשכות הבריאות המחוזיות", נכתב.

גופות ועדת הבריאות מלחמת חרבות ברזל משרד הבריאות

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}