ז' טבת התשפ"ה
07.01.2025

מנכ"ל קמא-טק: "החלום שעוד כמה שנים לא יצטרכו אותי"

לאחר שהבין ששערי עולם היי-טק והחברות הגדולות נעולים בפני חרדים, ובסיועם של כמה מבכירי התעשיה, הקים ר' משה פרידמן לפני כשנה וחצי את קמא-טק, ששילבה עד כה יותר מ-170 חרדים במשרות בכירות בהיי טק • בראיון אישי הוא מספר לאיפה שלח חסיד גור? • סיפורו העגום של בעל התשובה • וקצת על יריד התעסוקה המיוחד שיתקיים ברביעי הקרוב

פרידמן
פרידמן

משה פרידמן, בוגר ישיבת חברון בן 36 ותושב בני ברק, הקים לפני כשנה וחצי מיזם לשילוב חרדים במקצועות ההייטק בשם קמא-טק, אותו הוא מנהל בהצלחה מרובה.

בשבוע הקרוב, תקיים קמא-טק בשילוב עם קרן קמ"ח, יריד תעסוקה ענק בירושלים עבור תושבי העיר מהמגזר החרדי – בדגש על מקצועות ההיי-טק, וזו ההזדמנות לשוחח עם פרידמן ולשמוע כיצד לאחר שהבין את החסמים הניצבים בפני העובד החרדי – פרץ דרך והחל מהפכה שנמצאת בעיצומה, לשילוב של אלפי חרדים וחרדיות במקומות עבודה נחשבים בתעשייה היוקרתית מכולן.

• איך הגעת לנושא בכלל?

"אני בעצמי הקמתי סטרט-אפ לפני כמה שנים, ובמהלך השנים האלה נוכחתי לדעת שעולם ההייטק הישראלי די חסום בפני חרדים. הרבה נשים חרדיות וגברים חרדים יש להם הכשרה בתחום, ולמעשה הם לא משתלבים בחברות ובסטרט-אפים הטובים אלא בעיקר בשוליים, בחברות קטנות או כאלה שעוסקות בעיקר במיקור חוץ, אך הם לא מגיעים לכסף הגדול, לחברות כמו גוגל, סיסקו או סטרט-אפים שעושים אקזיטים".

• מדוע זה קורה?

"קשה להסביר את זה. באופן מסורתי המייסדים הם אנשים חילונים, בדרך כלל יוצאי צבא או אוניברסיטאות מובילות כמו הטכניון ואוניברסיטת תל אביב, ויש תהליך של חבר מביא חבר, ובאופן טבעי מדובר באנשים דומים להם. לחרדים לא היו את הקשרים האלה ולכן הם התקשו להשתלב".

עם בועז מעוז, מנכ"ל סיסקוצילום: עם בועז מעוז, מנכ"ל סיסקו
עם בועז מעוז, מנכ"ל סיסקו

כך נוצר המיזם
בשלב זה חושף ר' משה כיצד התפתח המיזם. "הרעיון היה לייצר איזשהו מיזם שיעזור לאותם חרדים להגיע למקומות טובים. פגשתי לפני שנתיים בערך את ד"ר יוסי ורדי, מי שנחשב לאחד מאנשי ההיי-טק היותר ידועים ונחשבים בארץ, שוחחתי איתו והסברתי לו את הנושא, לאחר שיחה ארוכה הוא אמר לי שיש הרבה חילונים שמתלוננים שהחרדים לא עובדים, אבל מה שמסתבר זה שהרבה חרדים לא נקלטים גם כשהם רוצים לעבוד.

"ורדי הציע להקים מיזם יחד בנושא. בתחילה ערכנו מחקר וגילינו שיש כ-12 אלף איש - חרדים עם הכשרה בתחום ההיי-טק, שני שליש מהם נשים. ומתוך כל אלה, רק כ-5000 עובדים בפועל בתחום, וגם הם רובם במשרות נמוכות ובשכר נמוך. יש איזו הערכה – אם כי לא מבוססת על נתונים מדויקים - שבשנים האחרונות כאלף חמש מאות בנות חרדיות כל שנה מסיימות לימודי הייטק. וכחמש מאות גברים לשנה".

"ורדי חיבר ביני לחברת סיסקו, שיש לה בארץ כ-3 אלף עובדים בשני מרכזים, בנתניה ובירושלים. מדובר בחברה אמריקאית, אחת מחברות ההיי-טק הגדולות בעולם, שיש לה גם אידיאל לסייע לשילוב בעבודה למגזרים חלשים. שם הכרתי את זיקה אבצוק, מנהלת בכירה בסיסקו שכבר הובילה מיזמים חברתיים גדולים מאד מטעם סיסקו במקומות שונים בעולם, שאימצה את הנושא בחום והצטרפה אלינו להקמת המיזם. בעקבות זאת, פנינו למייקרוסופט, גוגל, אינטל, אמדוקס, סיטיבנק, צ'ק פוינט, IBM ועוד, הסברנו להם את הנושא ויחד עם כולם הקמנו 'קואליציה' שהסכימה למטרה וליעד הסופי של שילוב מוצלח של החרדים בתחום ההיי-טק, במשרות נחשבות ובשכר מכובד".

"חשוב להבין שמדובר בדרך כלל בחברות אמריקאיות, שיש להן ערכים שוויוניים וכל עובד מקבל כבוד לפי אמונותיו ואורחותיו. העובד נמדד לפי איכויות, והתרבות היא לכבד כל אחד. אף אחד לא יעיר הערה שהיא לא במקום או משהו כזה. כיום מדובר בלט פחות מ-30 חברות הייטק גדולות שמעורבות בפרויקט".

עם יוסי ורדי וגצילום: עם יוסי ורדי וג
עם יוסי ורדי וג

שילבנו יותר מ-170חרדים במשרות בכירות בהיי טק
• מה בעצם החלק שלכם בתהליך?

"אנחנו עושים 3 דברים. דבר ראשון אנחנו מכינים את המעסיקים לקלוט חרדים, מסבירים מה זה דורש מהם, במה שונה העובד החרדי משאר העובדים, איזה שינויים צריך לעשות בראיון עמו, במה מתבטא ההבדל ברקע הלימודי וכדומה.

"דבר שני אנחנו מכינים את המועמדים, מקיימים כל מיני סדנאות על כתיבת קו"ח בצורה נכונה, עורכים להם הכנה לראיון עבודה, ובהמשך מכוונים אותם לחברות ולתפקידים המתאימים. יש לנו גם מאגר גדול של מנטורים - אנשים שכבר הצליחו בהייטק, שמוכנים לעזור ולייעץ בתהליך של חיפוש העבודה ולקשר מי שצריך לאיפה שצריך.

"דבר שלישי, יש לנו צוות אנשי השמה שמחברים את העובדים לחברות ומכניסים אותם מהדלת הראשית, היות והחברות הגדולות כבר מכירות אותנו ויודעות שאנחנו עונים על צרכיהם ומספקים להם עובדים מתאימים. כשהתחלנו את התהליך, ורדי אמר לי ש-60% מהעובדים בתחום מגיעים בשיטת חבר מביא חבר, וחרדים שאין להם עבודה - אנחנו נהיה החברים שלהם. ככה אנחנו מחברים מועמדים וחברות".

• קצת מספרים אפשר לקבל?

"עד היום פנו אלי יותר מ-1500 חרדים שמחפשים עבודה בתחום הייטק, כולם הגיעו אלינו על בסיס חבר מביא חבר - בלי פרסום, ויש לי את קורות החיים שלהם. הצוות שלנו הוא קטן ומורכב בעיקר ממתנדבים, ולא היה לנו את היכולת לתת מענה לכל כך הרבה פניות, עד כה שילבנו יותר מ-170 עובדים בתפקידים מעולים בגוגל, סיסקו, מייקרוסופט, IBM ועוד, עם משכורות גבוהות. כל אדם כזה זו משפחה שמתפרנסת בכבוד".

"מלבד חברת סיסקו שמעניקה למיזם סיוע רב, המיזם פועל בעזרתם של הפדרציה היהודית של ניו יורק, ושגרירות ארצות הברית בישראל שמסייעות לפרויקט, וכן באמצעות רשת של מתנדבים, קרוב ל-80 אנשי הייטק בכירים שנמצאים בתפקידי מפתח בעולם ההייטק הישראלי, מנהלים בכירים, יזמים מצליחים ומשקיעים".

"הדבר שהכי חשוב לנו הוא שילוב של חרדים בתפקידים טובים בחברות המובילות, במקומות שיתנו יחס מכבד וראוי לעובד החרדי, ובמקביל יתנו לו שכר גבוה שיאפשר להתפרנס בכבוד, זו המשימה שלנו".

"אספר לך סיפור לדוגמה, פנה אלי די בתחילת הדרך, חסיד קרלין שלמד במכון לב הנדסת אלקטרוניקה. כשהגיע לשם השפת אם שלו הייתה יידיש. הוא למד שם הכול, עברית, אנגלית ומתמטיקה ואחרי כ-5 שנים עשה תואר. במשך שנה הוא לא הצליח למצוא עבודה, למרות ששלח בלי סוף קורות חיים. הוא דיבר איתי וסיפר לי שגם חברים שלו מסתכלים עליו מסביב וצוחקים, השקעת 5 שנים בתואר ובסוף אין לך עבודה, בשביל מה התאמצת?

"חיברתי אותו באופן אישי למנהל בכיר באינטל, אדם דתי, ששמע את הסיפור ולקח עליו חסות באופן אישי, וכעבור כמה שבועות הייתה לו עבודה טובה בחברת מרוול בפתח תקווה. והוא ממשיך לקבל ליווי וייעוץ כל הזמן ממנהל בכיר שמסייע לו להתקדם ולהצליח.

"עוד סיפור מעניין, אדם חוזר בתשובה, שעזב את עולם ההייטק לפני כ-20 שנה ולמד תורה. הוא הגיע לגיל 45 ופנה אלי לפני כשנה, עם 9 ילדים בבית כשהוא עני מרוד. בשום מקום לא רצו להסתכל עליו והגיעו מים עד נפש. חיברתי אותו לאדם בכיר במחלקת המחשוב של בנק הפועלים, גם אדם דתי שהסיפור נגע ללבו, והוא שילב אותו באיזה סטרט-אפ מאוד מצליח ושם הוא מתפרנס בצורה מאוד מכובדת".

עם חרדים במייקרוסופטצילום: עם חרדים במייקרוסופט
עם חרדים במייקרוסופט

היעד - שלא יצטרכו אותי יותר
ביום רביעי הקרוב, תקיים קמ"ח יריד גדול של תעסוקה בתחום ההייטק בירושלים, שם הם מפעילים את מרכז כיוון שמכוון ומסייע לחרדים במציאת תעסוקה. ביריד הזה שיתמקד בהייטק, חלק מהיום מיועד עבור נשים וחלק עבור גברים, והוא נערך כולו בשיתוף קמא-טק.

• אלו פידבקים אתה מקבל מהמעסיקים שקיבלו חרדים?

"מה שקורה, שהמנהלים הבכירים של חברות ההיי טק אומרים לי שהם מחפשים עוד עובדים טובים, כי יותר ויותר חברות מכל העולםמקימות מרכזי פיתוח בישראל וחסר עובדים איכותיים. מצד שני יש אלפי חרדים עם הכשרה מתאימה, כך שזה טוב לכולם. לכן חברות עוזרות לנו, לא רק מטוב לב אלא גם מצורך אמתי.

"אספר לך סיפור מדהים על אחת החברות הגדולות בארץ שאני מכיר את המנכ"ל ודיברתי אתו לשלב חרדים. בתחילה הוא אמר לי ש'בטח אין לימודי ליבה, אז הם לא יודעים טוב אנגלית ומתמטיקה, ויש להם הרבה דרישות ויהיה קשה להסתדר עם עובדים כאלו'. הצעתי לו לקחת אחד ולנסות והוא הסכים. שלחתי לו חסיד גור מאוד מוכשר שעבד שם. אחרי חודש המנכ"ל התקשר אלי וביקש עוד 20 כמוהו, וסיפר לי שמדובר בעובד מדהים שכולם מתפעלים ממנו.

"יש חרדי שעזרנו לו והוא השתלב בעבודה במייקרוסופט. ככל שידוע לי הוא העובד החרדי הראשון שם. לפני תקופה פגשתי את מנהלת משאבי אנוש בחברה, והיא אמרה לי שהוא כל כך מוצלח שהדביקו לו בחברה את השם 'הגאון'. יש הרבה סיפורי הצלחה. פשוט בתחילה בגלל הריחוק זה מרתיע, כי הם לא יודעים מה זה חרדים".

• מה היעד שלך? החלום?

"תחום ההייטק הוא התחום המוביל בכלכלה במדינת ישראל, יש המון כסף בהייטק וההייטק מספק הרבה מאד פרנסה למאות אלפי משפחות בארץ, אולם הציבור החרדי לא מחובר לתחום,

"אני חושב שזו משימה מאוד חשובה. נשים חרדיות או גברים חרדים שכבר הולכים ולומדים מקצוע - צריכים להתפרנס בכבוד, יש בתחום הזה פרנסה רבה מאד ואין סיבה שהחרדים לא יהנו גם כן מהשפע הזה, והמשימה היא לגרום לזה לקרות. חשוב לנו מאד גם לתת דגש על כך שהמעסיקים יקלטו אותם בדרך מכובדת שתכבד את העובד החרדי ואת אמונותיו ואורחות חייו, אני מאמין שאחרי שנשלב את אלף החרדים הראשונים בהיי טק זה יהיה תהליך טבעי של חבר מביא חבר. אפשר לומר שהחלום שלי הוא שעוד כמה שנים כבר לא יצטרכו אותי".

קישורים:
להרשמה לרשימת התפוצה - לחץ כאן
לאתר האינטרנט - לחץ כאן
להרשמה ליריד - לחץ כאן
פרידמן קמא טק חברון מיזם ורדי

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 4 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}