כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024
"ישראל עושה צעד אחורה"

גורמי רפואה במתקפה על הצעד בנתב"ג: "נזק בלתי הפיך"

גורמי רפואה תוקפים את ההחלטה להחזיר את פינות העישון אל נתב"ג לאחר שלוש שנים וחצי בהן העישון בשטחי השדה נאסר. האגודה למלחמה בסרטן: "מדובר ברעיון הרסני, שיחזיר את החברה הישראלית לשנות החמישים, של עישון בספסל האחורי של האוטובוס או אזור עישון במטוסים"

גורמי רפואה במתקפה על הצעד בנתב"ג: "נזק בלתי הפיך"
חרדים בנתב"ג צילום: אריה לייב אברמס, פלאש 90

ההודעה של רשות שדות התעופה על החזרת פינת העישון בנתב"ג לאחר שלוש וחצי שנים בהן השדה הוגדר כ"אזור נקי מעישון", מעוררת זעם בקר גורמי רפואה שיוצאים למתקפה על ההחלטה השנויה במחלוקת.

באיגוד רופאי בריאות הציבור והחברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון, שבהסתדרות הרפואית, תקפו: "ישראל נכשלת במאבק בנזקי הטבק, כי היא אפילו לא מנסה. דוח שר הבריאות התפרסם אתמול באיחור ניכר, בעיתוי אומלל, ללא הצגה בכנסת כמתחייב בחוק, ללא נתונים מעודכנים, ללא תכנית. בעבר התרענו מפני הזנחת הנושא, עכשיו נראה כי העיסוק בתחום העישון פשוט מת ונקבר. נזכיר כי כ-8000 ישראלים מתים כל שנה מנזקי העישון".

עוד הוסיפו: "בעוד שהכנסות המדינה ממיסי טבק הן כ-7.5 מיליארד שקל, ההשקעה במניעה היא אפסית ואין אפילו עובד אחד במשרה מלאה בשירות המדינה שתפקידו למנוע את נזקי העישון. ממשלה חלשה בהגנה על בריאות הציבור טובה לחברות הטבק ורעה לציבור. החידלון המתמשך בטיפול בנושא העישון, לרבות אכיפה לקויה, היעדר תכנית לאומית, אי מינוי אחראי תחום עישון ואי הקמת היחידה למאבק בעישון הוא בלתי סביר באופן קיצוני", ציינו בארגון.

ד"ר לירן לוי שמשמש מנהל שירות ההשתלות בבית החולים שיבא, מסר מטעם הנהלת האיגוד הרפואי לרפואת ריאות: "ההחלטה על חזרת פינות העישון בנתב"ג נוגדת את המאמצים הכבירים שנעשים ברמה הלאומית לצמצום החשיפה לעישון. עישון סיגריות מביא לכ-8,000 מקרי מוות בשנה בישראל, מהם נתח של כ-10% בקרב לא-מעשנים, שנחשפו לעישון של אחרים. עישון הוא גורם מוביל במחלות ריאה, מחלות לב וכלי דם, במחלות סרטן ועוד. כפולמונולוג (רופא ריאות), העוסק בתחום של השתלות ריאה, אני נתקל כל יום בחולים קשים שמופנים להשתלה, בעקבות נזק בלתי הפיך לריאותיהם עקב נזקי עישון".

הוא הוסיף כי "למרות המאמצים למיגור העישון, יש יציבות מצערת בשיעור המעשנים בארץ, העומד על כ-20% מכלל האוכלוסייה! יתרה מכך, שיעור בני הנוער המצטרפים למעגל המעשנים לא השתנה משמעותית לאורך השנים, למרות מאמצי הסברה, חינוך ומאמצים לצמצם את הנגישות לסיגריות – על ידי משרד הבריאות. בשנים האחרונות ישנה אף עליה בשימוש בסיגריה האלקטרונית כתחליף רע לסיגריות רגילות. אנו הפולמונולוגים, נחשפים לנזקים חדשים שלא הכרנו שנגרמים על ידי הסיגריה האלקטרונית".

עוד ציין בהמשך דבריו: "רק לאחרונה, נחשפנו לטרגדיה של הנער מידן קלר, שנפטר כתוצאה מסיבוך ריאתי קשה, עקב עישון סיגריה אלקטרונית. בשעה שבמוסדות רבים בארץ ובעולם ישנה מגמה של צמצום שטחים המותרים לעישון, דווקא בנתב"ג לא הופנם המסר, וההנהלה בוחרת לנקוט במדיניות מזיקה. אני תקווה כי יו"ר רשות שדות התעופה ישקול מחדש את ההחלטה האומללה".

באגודה למלחמה בסרטן תקפו אף הם את ההחלטה וציינו: "מדובר ברעיון הרסני, שיחזיר את החברה הישראלית לשנות החמישים, של עישון בספסל האחורי של האוטובוס או איזור עישון במטוסים שהוכחו כגורמים למחלות לב וסרטן. אנחנו יותר חכמים היום ושואפים לגדל פה דור של ילדים נקיים מעישון פסיבי ואקטיבי. לא למדנו כלום בעשורים האחרונים? בעוד כל מדינות העולם צועדות קדימה בקידום החקיקה למניעת עישון ושדות התעופה מרחיקים את תאי העישון, ישראל עושה צעד אחורה... וחברות הטבק והניקוטין מתפרנסות מהמתמכרים החדשים".

עוד טענו: "מחקרים מדעיים הוכיחו שגם במרחק של מעל 9 מטר מאדם מעשן, או במקרה הזה מפינת עישון כולל הימצאות באוויר הפתוח, האדם שאינו מעשן נחשף לעישון וניתן יהיה למצוא בדמו חומרים מסוכנים. מנתוני ארגון הבריאות העולמי עולה כי שיעור התחלואה מסרטן הריאה וממחלות לב בקרב אנשים שאינם מעשנים החיים עם בני זוג מעשנים, גבוה בכ-25% מאנשים שבני זוגם אינם מעשנים".

"מחקר שנערך ביפן אף הראה כי חשיפה של 30 דקות בלבד לעישון כפוי גרמה לעלייה משמעותית בסיכון ללקות בהתקף לב. הסיכון לאירוע מוחי עולה ב-30%-20%. בנוסף, עישון כפוי בקרב הסובלים מאסתמה עלול לעורר התקף אסתמה. בטווח הקצר, העישון הכפוי גורם לגירוי בעיניים, לכאב ראש, לבחילה ולסחרחורת. עישון כפוי מסוכן יותר לחולי סרטן – הוא עלול להאיץ צמיחה של גידולים סרטניים על ידי זירוז יצירת כלי דם חדשים בגידול. ידוע כי תאי העישון אינם אטומים לגמרי והעשן שידלוף לחלל האויר של אולמות השדה הוא סכנה ממשית לכלל הנוסעים העוברים בנתב"ג. באחריות רשות שדות התעופה לשמור על בריאותם של הנוסעים, ולא להפוך אותם לשבויים אשר נאלצים לנשום אויר מזוהם, רעיל ומסרטן. יש לגנוז את הרעיון ויפה שעה אחת קודם", הוסיפו.

 

נתב"ג עישון

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 11 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}