היצירה שנעשתה בהשראתו של דוד לייטנר
עבודה שמוצגת בסמינר הקיבוצים מציגה חיבור בין זיכרון הבילקלעך (לחמניה) והתקווה למסורת הפלאפל שנוצרה בעקבות הישרדותו של שורד השואה דוד לייטנר שהלך לעולמו בגיל 93 בתשעה באב והותיר חותם בהיסטוריה הישראלית
- קובי עוזיאלי
- י' אב התשפ"ג
- 3 תגובות
בימים אלה מוצגת במכללת סמינר הקיבוצים עבודה שנעשתה בהשראת סיפורו של ניצול השואה דוד לייטנר (דוגו) ז"ל שהלך לעולמו בתשעה באב בגיל 93.
לייטנר שגדל בהונגריה נשלח בזמן מלחמת העולם השנייה לאושוויץ ולקח חלק בשתי צעדות מוות.
ב-18 בינואר 1945 יצא לייטנר בן ה-14 ביחד עם כ-60,000 אסירי אושוויץ לצעדת המוות. ברגעים הקשים בצעדה הוא חלם על בילקלעך, לחמניות עגולות שהבטיחה לו אמו שיאכל בארץ ישראל. הוא שרד ועלה ארצה, וכמנהג פרטי החליט שבכל שנה ב-18 בינואר יאכל פלאפל (שדמה בעיניו לבילקלעך שהבטיחה לו אמו) כסמל לניצחון החיים.
העבודה בהשראתו של דוגו. צילום: נועם וייס.
בית העדות יזם את "מבצע דוגו", שהפך את המנהג הפרטי לאירוע כלל עולמי שבמסגרתו אלפי אנשים בארץ ובעולם, אוכלים פלאפל ומשתתפים באופן וירטואלי עם המנהג הפרטי של דוגו.
העבודה המוצגת בימים אלה בסמינר הקיבוצים נעשתה לכבוד תערוכת עיצוב הבמה הבינ"ל הקוואדריאנלה בפראג והוצגה חודש שעבר. העבודה מציגה חיבור בין זיכרון הבילקלעך (לחמניה) והתקווה למסורת הפלאפל שנוצרה בעקבות הישרדותו של לייטנר.
את העבודה יצרו שני סטודנטים שנה ג' ממסלול עיצוב במה בפקולטה לאומנויות במכללת סמינר הקיבוצים: נעם וויס ויהל ג'לדטי.
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 3 תגובות