כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024

טעם של פעם: חוקרים מצאו שמרים מימי בית ראשון וייצרו מהם בירה

לאחר חקירה ובדיקה יסודית של כלים מקוריים ששימשו להכנת בירה, נמצאו כדים בחפירות ארכיאולוגיות באזור 'תל צפית' המתוארכים ללפני למעלה מ-3,000 שנה - עוד מימי הבית הראשון ומלכות דוד ושלמה המלך, בכלים נמצאו שמרים ששרדו כל השנים. באמצעות טכנולוגיות חדשניות ופורצות דרך בודדו את השמרים הנדירים שנשתמרו בדפנות הכלים וניסו "לזרוע" ולגדל אותם מחדש

טעם של פעם: חוקרים מצאו שמרים מימי בית ראשון וייצרו מהם בירה
הכד העתיק צילום: יח"צ

מחקר ישראלי פורץ דרך, סלל דרך לפיתוח של בירה על בסיס שמרים מתקופת דוד ושלמה המלך! הרעיון יוצא הדופן, התאפשר לאחר מחקר משותף של צמד חוקרים מהאוניברסיטה העברית, פרופסור רונן חזן ופרופסור מיכאל קלוטשטייין, בו הוכיחו כי לשמרים יכולת שרידה מדהימה ויוצאת דופן והם יכולים להמשיך ולחיות אלפי שנים גם בתנאים מינימליים ובכל מזג אויר.

האתגר היה לאתר כלים עתיקים ששימשו לבישול בירה ונמצאו בחפירות ארכיאולוגיות בארץ ישראל, בהם השתמרו שמרים פעילים שניתן לגדל מהם מושבות חדשות ולהכין בירה בטעם של פעם.

לאחר חקירה ובדיקה יסודית של כלים מקוריים ששימשו להכנת בירה, נמצאו כדים בחפירות ארכיאולוגיות באזור 'תל צפית' המתוארכים ללפני למעלה מ-3,000 שנה - עוד מימי הבית הראשון ומלכות דוד ושלמה המלך, בכלים נמצאו שמרים ששרדו כל השנים. באמצעות טכנולוגיות חדשניות ופורצות דרך בודדו את השמרים הנדירים שנשתמרו בדפנות הכלים וניסו "לזרוע" ולגדל אותם מחדש.

הניסוי הצליח מעבר למשוער והשמרים התרבו בהמוניהם. הבירה עצמה הופקה בשיתוף פעולה עם מבשלת הבירה 'שקמה' המתחמה בייצור בירות אותנטיות על בסיס חומרי גלם מארץ ישראל. ל"שמרי המורשת" הוסיפו שעורים מגידול ישראלי בפיתוח בלעדי ששומר על הטעם הדומיננטי של השמרים ומשתלב נהדר עם טעמי הבירה הקדומה שבימי העבר שימשה כמזון משביע ויום יומי.

אחרי שנה של עבודה מאומצת התוצר המוגמר יצא לדרך ונמזג לכוסות הטועמים וחובבי הבירה שקיבלו את המשקה החדש –ישן בהתפעלות והתלהבות אדירה...

המהדורה המיוחדת וההיסטורית, שהופקה תחת ההשגחה המהודרת של הרב לנדא והרב רוזנבלט שליט"א, הופקה בשיתוף פעולה בין האוניברסיטה העברית, רשות העתיקות, אוניברסיטת בר אילן, אוניברסיטת תל אביב וחברת השמרים Primer's Yeast.

אלעד חורש, ממבשלת 'שקמה', מסכם את הפרוייקט: "גאווה גדולה עבורנו במבשלת שקמה לקחת חלק בפיתוח הבירה ההיסטורית, ולהביא לאוהבי הבירה טעמים מלפני 3000 שנה. אחרי שפיתחנו זן שעורה מקומי ייחודי, הברומייסטרים (מבשלי הבירה) שלנו צלחו גם את האתגר הזה".

הבירה יוצאת הדופן יוצרה במהדורה מוגבלת ותהיה זמינה ככל הנראה לזמן קצר עד גמר המלאי, היא מעוררת סקרנות רבה בקרב צרכנים ומומחים כאחד ונותנת לראשונה הצצה וטעימה קטנה מימי אבותינו – זו חוויה שמעלה רגשות נוסטלגיה וכמיהה לעבר המפואר של עמינו שעוד יקום ויתחדש בעז"ה בקרוב בימינו

בירה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}