כ' חשון התשפ"ה
21.11.2024

שומרים על הרגלי אכילה נכונים גם בחופשת הקיץ

מאת: גב' מיכל סוקמן, תזונאית מחוז מרכז במכבי שירותי בריאות

שומרים על הרגלי אכילה נכונים גם בחופשת הקיץ
מכבי תזונה בחופש הגדול צילום: יח"צ

גיל ההתבגרות מתאפיין בקצב גדילה מהיר ושינויים גופניים משמעותיים. בתקופת ההתבגרות מתקיימת האצה בקצב הגדילה ולכן גם ישנה עלייה במשקל הגוף. לשם תמיכה בגדילה המואצת, צרכיו התזונתיים של המתבגר עולים, דבר המתבטא לרוב בהגברת התיאבון.

למעשה גופם של המתבגרים עובר בתוך תקופה קצרה שינוי משמעותי. השינויים הרבים המתחוללים בגופם ובנפשם אינם פוסחים גם על האופן בו מתנהלת התזונה שלהם. הרגלי אכילה שמשתנים, חיבה או סלידה ממאכלים או מרקמים, תיאבון שלעיתים נראה חסר גבולות והנטייה ללכת למטבח לעיתים תכופות. 

מאחר וההורים עסוקים בשגרת היומיום והילדים לבד בבית, עלולה להיות תחושה של שינוי הרגלים כמו אכילה בשעות לא שגרתיות, מאכלים 'מוזרים' וכדו'. לכן מומלץ, ביחד כמשפחה, לקבל החלטות משותפות איך ניתן לשמור על מספר הרגלי אכילה בתוך בלאגן החופש הגדול.

  1. ישנם ילדים שגם בזמן חופשה שומרים על שיגרת שעות שינה ואכילה בדומה לימי הלימודים, יש להמשיך ולעודד אותם.
  2. גם אם מתעוררים מאוחר, חשוב לפתוח את היום בארוחת בוקר, כשעה מההתעוררות. המטרה היא לשמור על סדר הארוחות ולא להוסיף אכילה בשעות הלילה המאוחרות. לדוגמא כריך (עדיף מלחם חיטה מלאה) עם ממרחים שונים (טחינה/ גבינות/ חומוס ועוד) וירקות בצד.
  3. כ- 3 שעות לאחר ארוחת הבוקר, לאכול ארוחה עיקרית הכוללת מנת חלבון (עוף/בשר/דג/קטניות), דגנים שונים (אורז/בורגול/פסטה) וירקות מגוונים (טריים או מבושלים). אפשר לנצל את הזמן הפנוי בהתנסות במאכלים מגוונים כדוגמת: קינואה/ פשטידות וכדומה.
  4. חשוב לקיים לפחות ארוחה משפחתית אחת ביום. מומלץ לנצל זמן זה כשעת איכות משפחתית ולשתף את הילדים בהכנת והגשת המזון. זה הזמן לתרגל את המתבגרים שבבית בבישול ומיומנויות הכנת האוכל.
  1. להנגיש פירות וירקות. חשוב שהפירות והירקות יהיו שטופים ומוכנים לאכילה במקום הנראה לעין. הזמינות תוביל להעדפתם על פני אכילת חטיפים מתוקים או מלוחים.
  2. שתיית מים מרובה. מומלץ להימנע מקניית שתייה מתוקה הביתה, שבדרך כלל אם יש - שותים.
  3. חשוב להקפיד על לפחות 3 שעות פעילות גופנית בשבוע- שחייה/ אופניים/ משחקי כדור, או כל פעילות אחרת שילדכם אוהב ועודדו אותו לעשות זאת.
  4. אכילה לילית – זו לרוב הופכת להיות חלק משגרת החופש, בעיקר אם הולכים לישון בשעות מאוחרות. במידה ונרדמים מאוחר, מומלץ להשאיר שאריות מהסלט /ירקות חתוכים שלא נאכלו בארוחת הערב לצד כריך/טוסט ביתי, על פני חטיפים ומאפים שילדים מתפתים עקב זמינותם או הרצון לשמור על השקט 'לא להפריע למי שישן'.
  5. חשוב להזכיר לילדים שבאחריות ההורים לדאוג אלו מזונות נכנסים הביתה ובהתאם לכך יבוצעו הקניות. אפשר להציע לילדים לבחור מתוך מגוון המזונות שנבחרו על ידיכם ואף נסו לקיים שיח משותף על רשימת הקניות בתקופה זו.
מכבי שירותי בריאות

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}