כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024

שנים: מצבות יהודי בריסק משמשות כחומר בניה

עיתון בריטי חשף עובדה מזעזעת: במשך שנים ארוכות שימשו מצבות בתי הקברות של ברסט-בריסק, לבניית כבישים ובתים • נורא

שנים: מצבות יהודי בריסק משמשות כחומר בניה

מזעזע: מצבות שנעקרו מבית העלמין היהודי בעיר ברסט הסמוכה לבריסק שבבלרוס, משמשות במשך שנים לבנית כבישים ובתים, כך חשף עיתון הדיילי מירור.

כתב העיתון ראיין את הגב' דברה ברנר שעומדת בראש הארגון "תוכנית ביחד", והיא סיפרה כי בשש השנים האחרונות התגלו יותר מ-1500 מצבות יהודיות שעליהם מופיע כיתוב יהודי, ואשר שימשו לסלילת כבישים ולבנית יסודות של מבנים. מדובר בבית העלמין היהודי העתיק בעיר ברסט שנמצא בסמוך לגבול פולין, שניבנה בשנת 1832.

ברנר סיפרה כי השנה התגלו מאות מצבות מקברים יהודיים, במהלך בנית הסופרמרקט. לדבריה פועלי הבניין המקומיים גילו התעניינות בכיתוב בשפה העברית שהופיע על המצבות, ושאלו את הכומר המקומי מה לעשות עם המצבות.

בין שתי מלחמות העולם הייתה העיר בריסק בתחום פולין. עם פלישת הצבא הגרמני לפולין נתפסה על ידי הצבא האדום, על פי הסכם ריבנטרופ-מולוטוב. ב-22 ביוני 1941‏ נכבשה העיר על ידי הגרמנים, אחרי שהייתה היישוב הסובייטי הראשון שהותקף על ידי הגרמנים. יהודי העיירה הועברו לגטו ומשם ב-15 באוקטובר 1942 נשלחו להריגה.

אחרי תום מלחמת העולם השנייה עברה העיר לתחומי הרפובליקה של בלארוס במסגרת ברית המועצות. בעיר בריסק התגוררה קהילה יהודית גדולה וחשובה, בעיר התגוררו ושימשו ברבנות שושלת הרבנית לבית סולובייצ'יק. הרב יעקב מאיר פאדווא, מהרי"ל דיסקין, רבי יוסף דוב הלוי סולובייצ'יק ה"בית הלוי", בנו הרב חיים סולובייצ'יק ואחריו רבה האחרון של העיר, בנו הרב יצחק זאב סולובייצ'יק. לצידם של שני הרבנים האחרונים, כיהן כדומ"צ הרב שמחה זליג ריגר.

קרדיט תמונות: דבורה ברנר וארגון The Together Plan




נזק בית קברות חילול בריסק עיירה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 5 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}