איך למזער את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית?
סרטן הערמונית הוא הנפוץ ביותר בקרב גברים בישראל. מדי שנה מתגלים בישראל כ-2,750 חולים חדשים והסיכון לחלות בסרטן הערמונית עולה עם הגיל. שילוב בדיקות רפואיות ובדיקות דם מתקדמות על פי הצורך, ניתן למזער את הסיכון לפתח את המחלה. אז קבלו שישה טיפים איך למזער את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית
- אלי קליין
- כ"ט אדר התשפ"ג
סרטן הערמונית הוא הנפוץ ביותר בקרב גברים בישראל. על פי נתוני האגודה למלחמה בסרטן ומשרד הבריאות, מדי שנה מתגלים בישראל כ-2,750 חולים חדשים והסיכון לחלות בסרטן הערמונית עולה עם הגיל. לצד אלו, מסתבר כי על ידי ביצוע כמה שינויים באורח החיים באופן פרואקטיבי, שילוב בדיקות רפואיות ובדיקות דם מתקדמות על פי הצורך, ניתן למזער את הסיכון לפתח את המחלה. אז קבלו שישה טיפים לגברים, איך למזער את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית אחרי גיל חמישים:
1. תזונה - חשוב להתמקד בתזונה בריאה עשירה בירקות, פירות, דגים, דגנים מלאים וחלבונים ובמקביל דלה בבשר אדום, שומן, מזון מתועש ומעובד. על פי מחקרים תזונה מאוזנת יכולה לתרום להפחתת הסיכון לסרטן הערמונית. ישנם פרוטוקולים היכולים למזער את הסיכון, כמו תזונה ים תיכונית, או כזו המבוססת ברובה על מזון מהצומח והפחתת מזון מהחי. על כל גבר שרוצה למזער את הסיכון שלו לחלות, לאמץ תפריט על פי יכולת ההתמדה וההתאמה לשגרת החיים שלו ולהתייעץ עם אנשי מקצוע.
2. פעילות גופנית - שילוב פעילות גופנית לצד תזונה בריאה, כחלק מהחיים, היא טיפ חשוב במזעור הסיכון לחלות בסרטן הערמונית שכן היא מסייעת לשמור על משקל תקין, עוזרת לבניית מסת שריר שחשובה מעל גיל חמישים ועל פי מחקרים גם תורמת לאיזון הורמונלי. רצוי לשלב בין פעילות אירובית כמו הליכה מהירה, רכיבה על אופניים, עליה במדרגות, לבין פעילות שתורמת לחיזור השרירים.
3. שתיה - ישנם מחקרים המעידים על כך שתחושת הצמא יורדת עם העלייה בגיל, לכן במיוחד אחרי גיל חמישים, יש להקפיד על שתיה של מים באופן יזום ולא רק אם צמאים. ההמלצה העולמית היא של כ-2 ליטר לפחות ביום ורצוי יותר כאשר פעילים. כדי למזער את הסיכון לסרטן הערמונית מומלץ להימנע ממשקאות ממותקים, לצרוך קפה באופן מתון ולהפחית משקאות אלכוהוליים.
4. עישון - הימנעות מעישון יכולה למזער את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית שכן מחקרים מדעיים שנערכו בעשורים האחרונים מצאו קשר בין עישון להגברת הסיכון לחלות ואף למות מהמחלה. הסיכון גובר בקרב מעשנים כבדים לעומת גברים שאינם מעשנים כלל. הגמילה מעישון קשה אך אפשרית, מועילה ומפחיתה סיכון בכל שלב בחיים, גם לגבי מחלות סרטן אחרות ומחלות לב. לכן מומלץ לוותר לגמרי על ההרגל המזיק, לרבות סיגריות אלקטרוניות או אמצעים לחימום טבק.
5. בדיקות גופניות - בנוסף לשינויים באורח החיים, חיוני להישאר מעודכנים ולהיבדק על ידי רופא המשפחה ובמידת הצורך לקבל הפניה לאורולוג. האורולוג ישלב בין שתי בדיקות נפוצות המשמשות לבדיקת סרטן הערמונית, בדיקת רקטלית ידנית אשר מאפשרת לרופא לבדוק את גודלה ואת מוצקותה של בלוטת הערמונית. במקביל בדיקת PSA שהוא חלבון אשר במידה ורמתו בדם גבוהה, הדבר יכול לרמז על סרטן הערמונית, אך על הרופא לבצע בדיקות נוספות כדי לוודא זאת.
6. בדיקות דם מתקדמות - עבור גברים מגיל 50 ומעלה עם רמת PSA גבוהה מ-4 , קיימת בדיקת דם חדשה ומתקדמת הנקראת IsoPSA. הבדיקה אושרה לאחרונה על ידי משרד הבריאות ומאפשרת לרוב המטופלים להימנע מביופסיה הנדרשת לאישור קיום ממאירות. הודות למחקרים פורצי דרך, חלק מקופות החולים כבר הכניסו אותה לביטוח המשלים והיא נכללת ברוב ביטוחי הבריאות הפרטיים. פענוח הבדיקה מזהה את השינוי במבנה החלבון הנובע אך ורק מגידול סרטני והתוצאות מאפשרת לרופא לקבוע האם מדובר במטופל עם סרטן ערמונית באופן מדויק.
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות