כ' חשון התשפ"ה
21.11.2024
מחקר חדש קובע

התזונה שעשויה להפחית את הסיכון לדמנציה או אלצהיימר

תזונה עשירה בירקות, אגוזים, דגנים מלאים ודגים מפחיתה את הסבירות לפתח דמנציה בכמעט רבע, אפילו בקרב אנשים עם סיכון גנטי גבוה יותר. האנשים במחקר אכלו בדרך כלל פחות בשר אדום או מעובד, ממתקים ומאפים ושתו פחות משקאות ממותקים בסוכר

התזונה שעשויה להפחית את הסיכון לדמנציה או אלצהיימר
צריכת ירקות צילום: פיקסביי

תזונה עשירה בפירות ים, פירות, ירקות, אגוזים ושמן זית עשויה להוריד את הסיכון לדמנציה, כך עולה ממחקר חדש. ניתוח של נתונים של יותר מ-60,000 קשישים גילה כי הבחירה בתזונה ים תיכונית מפחיתה את הסבירות של אדם לפתח דמנציה בכמעט רבע, אפילו בקרב אלו עם גנים שמעמידים זאת בסיכון גבוה יותר, כך על פי המחקר שפורסם בכתב העת BMC Medicine.

"המסר העיקרי של מחקר זה הוא שאפילו עבור אנשים עם סיכון גנטי גבוה יותר, צריכת תזונה דמוית ים תיכונית עשויה להפחית את הסבירות לפתח דמנציה", אמר המחבר הראשי של המחקר, אוליבר שאנון, מרצה על תזונה והזדקנות באוניברסיטת ניוקאסל.

בקרב אנשים שבחירת המזון שלהם הכי פחות דומה לתזונה ים תיכונית, "בסביבות 17 מכל 1,000 אנשים פיתחו דמנציה במהלך כתשע שנות המעקב של המחקר", אמר מחבר המחקר.

לעומת זאת, בקרב אנשים שבחירת המזון שלהם הכי דומה לתזונה ים תיכונית, "רק כ-12 מכל 1,000 אנשים פיתחו דמנציה", הוסיף.

מהי דיאטה ים תיכונית?

תזונה ים תיכונית מלאה במזונות בריאים מהצומח כמו ירקות, אגוזים וקטניות. עשיר בדגנים מלאים, פירות ושמן זית ודגים. האנשים במחקר אכלו בדרך כלל פחות בשר אדום או מעובד, ממתקים ומאפים ושתו פחות משקאות ממותקים בסוכר, אמר שאנון.

כדי לבחון מקרוב את ההשפעה של דיאטה ים תיכונית על הסיכון לדמנציה, שאנון ועמיתיו בדקו בין 2006 ל-2010 גברים ונשים בגילאי 4 עד 69 מרחבי אנגליה, סקוטלנד וויילס. במחקר הפרוספקטיבי יש כיום יותר מחצי מיליון משתתפים.

המתגייסים מילאו שאלון והשתתפו בראיון מילולי וסיפקו דגימות ביולוגיות ומדדים לתפקוד גופני, התזונה שלהם נבדקה, חלקם מספר פעמים במהלך המחקר. החוקרים הצליחו לעקוב אחר בריאותם של המשתתפים באמצעות רישומים רפואיים אלקטרוניים.

לפי המחקר כדי לקבל את הציון המושלם לתזונה ים תיכונית, צריכה שבועית צריכה לכלול:

שמן זית כשומן הבישול העיקרי.

2 מנות או יותר של ירקות ביום.

3 מנות פירות או יותר ביום.

פחות ממנה אחת של בשר אדום/מעובד ביום.

פחות ממנה אחת של חמאה, מרגרינה או שמנת ליום.

פחות משקה אחד ממותק בסוכר ליום.

3 מנות או יותר של קטניות, כגון שעועית, עדשים או בוטנים, בשבוע.

3 מנות דגים או יותר בשבוע.

פחות מ-2 מנות ממתקים או מאפים בשבוע.

3 מנות או יותר של אגוזים בשבוע.

יותר בשר לבן מבשר אדום בתזונה.

2 מנות או יותר של רוטב על בסיס עגבניות בשבוע.

ים תיכוני אוכל בריא אלצהיימר דמנציה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}