כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024
הנתונים מוכיחים

נשים או גברים? המגדר שמנהל את העסק באופן מושכל יותר

מבדיקת הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים עולה כי נשים בעלות עסק, מנהלות סיכונים באופן שמרני ומושכל יותר מגברים ונוטלות הלוואות נמוכות יותר ומכאן, הסיכון לסגירת העסק שלהן קטן ב-50% ומעלה מהסיכון לסגירת עסק דומה בבעלות גבר

נשים או גברים? המגדר שמנהל את העסק באופן מושכל יותר
אילוסטרציה. למצולם אין קשר לכתבה צילום: unsplash

הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה בדקה האם יש הבדלים בכוונה לסגור עסק, בין גברים לנשים. 

לשאלה הקבועה בסקר הסוכנות, באשר לכוונתם של עסקים לבצע סגירת עסק, מדווחים מדי שנה בעלי עסקים, כשליש ועד רבע מהם, על מחשבה כזו. עתה, בדקה הסוכנות גם הבדלים מגדריים לשאלה זו. 

מבדיקה זו, אשר כללה גם נתונים על גובה ההלוואות שהעסקים לקחו, עלה כי אכן קיים הבדל משמעותי בין גברים לנשים. 

במידה ונלקחה הלוואה בגובה של עד 150 אלף ש"ח, נשים שקלו פחות לסגור את העסק מגברים (25.8% ו-41.2% בהתאמה) ואילו במידה שנלקחו הלוואות של מעל 150 אלף ₪, גברים שקלו פחות לסגור את העסק מנשים (24.1% ו- 41.8% בהתאמה). 

ההבדלים בגובה ההלוואה משקפים את הבדלים בגודל הסיכון שלוקח/ת בעל/ת העסק, את יכולת הניהול וסגנונו ואכן, בסקר האשראי של הסוכנות לשנת 2022, נמצא כי 77% מקרב הנשים שלוקחות הלוואה עסקית, לוקחות הלוואה נמוכה מ-150 אלף שקל, בשעה שבקרב הגברים 64% לוקחים הלוואות עסקיות נמוכות מ-150 אלף שקל, והשאר לוקחים הלוואות גדולות יותר. נראה שנשים נמנעות יותר מהסיכון שבאשראי עסקי גבוה, דבר המתקשר לממצאים דומים שמצאה הסוכנות במחקר שעשתה ב-2018.

עוד עולה מנתוני הסוכנות לעסקים כי לנשים ייצוג גבוה יותר בניהול עסקים בתחום השירותים ( 79% לנשים לעומת 62.5% לגברים) בעוד שבתחומי המסחר והבינוי, יש ייצוג גבוה יותר לגברים כבעלי העסק (33% בהשוואה ל-18% בקרב נשים מנהלות). 

נראה כי בענפים בהם יש ייצוג גבוה יותר לנשים כבעלות העסק, יש גם סיכון וצורך באשראי נמוכים יותר, כך שבמידה ונלקחת הלוואה, זו תהיה קטנה יחסית לעסקים בתחומי המסחר והבינוי.

נעמי הימיין רייש, מ"מ מנהל הסוכנות לעסקים קטנים והבינונים במשרד הכלכלה והתעשייה הגיבה: "אנו רואים שלצד מחויבות גבוהה לעסק והבנת עולמות הניהול העסקי, נשים עדין חוששות מלקיחת סיכונים גבוהים בנטילת אשראי. מדובר בתובנה העולה ממגוון מחקרים שמבצעת הסוכות ובהתאם, אנו מעמידים לרשות נשים בעלות עסק כלי סיוע וליווי המאפשרים ניהול סיכונים נכון יותר שנסמך על ידע ותוכנית עסקית מסודרת. החשש גדול עוד יותר בשלב המקדמי לפתיחת עסק ואנו מוצאים כי חשש ההלוואות עסקיות הינו אחד החסמים בפתיחת עסק ואנו קוראים לנשים, יזמיות, לפנות לסניפי מעוף ולהיעזר בכל הכלים ובליווי אישי בכדי להגשים את חלומן ולהקים עסק".

 

עסקים ניהול סיכונים הלוואות נשים גברים משרד הכלכלה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}