כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024
מבוקש בגין פשעים חמורים

חוגג בת"א: ישראל לא צפויה להסגיר את הבכיר המקסיקני

גורמים רשמיים אומרים כי ישראל לא צפויה להסגיר את ראש ה-FBI המקסיקני לשעבר שמבוקש בגין חטיפה המונית של סטודנטים. הרשויות במקסיקו טוענות כי תומס סרון דה לוסיו, עינה עדים בחקירה מכרעת על היעלמותם של 43 תלמידים ב-2014

חוגג בת"א: ישראל לא צפויה להסגיר את הבכיר המקסיקני
משטרת מקסיקו, אילוסטרציה צילום: Pixabay

פקיד מקסיקני בכיר ששימש כראש ה-FBI לשעבר של מקסיקו והואשם בהסתרת פרטים על היעלמותם של 43 תלמידים, לא יוסגר מישראל בה הוא מתגורר כעת. כך על פי גורמים ישראלים ששוחחו עם ה'ניו יורק טיימס'.

הרשויות במקסיקו טוענות כי תומס סרון דה לוסיו, עינה עדים מהלך חקירת החטיפה ב-2014, שנחשבת להפרות זכויות האדם הקשות ביותר בהיסטוריה האחרונה של המדינה. בשנים האחרונות זרון מתגורר בישראל, הוא אמר לעיתון כי הוא התיידד עם "אנשים מדהימים, החל משפים, מדריכי טיולים, אמנים, יזמים שונים ועובדים פשוטים". מכרים מספרים שהוא נמצא קבוע באירועים במסעדות יוקרה בתל אביב.

מקסיקו ביקשה את הסגרתו בשנה שעברה. אך בשל עיכובים וצעדים שגויים של ממשלת מקסיקו, גורמים ישראלים אומרים שבקשת ההסגרה כמעט מתה, כישלון גדול בחקירה רצופת בעיות.

עורכת דינו של תומס סרון דה לוסיו, ליאורה טורלבסקי, הכחישה את האישומים נגד מרשה. "הוא לא התעסק בראיות, הוא לא עינה עצורים, הוא לא בנה נרטיב שקרי על מה שקרה לתלמידים", אמרה גב' טורלבסקי והוסיפה כי הוא ניהל חקירה קפדנית ולא מסתיר מידע.

רקע למקרה: ב-26 בספטמבר 2014 הוכתה מקסיקו בהלם: 43 סטודנטים מהעיר איגואלה שמחו נגד המדיניות הכלכלית של הממשל המקסיקני נחטפו, ועקבותיהם נעלמו.

באותו הבוקר היו הסטודנטים בדרכם לעיר צ'ילפנסינגו כדי למחות נגד המדיניות הכלכלית של הממשל המקסיקני בכל הקשור לאפליית הסטודנטים הכפריים. במהלך נסיעתם עצרה אותם המשטרה המקומית, ותוך רגעים ספורים נפתח קרב יריות בין הניצים. יד המשטרה הייתה על העליונה, ולאחר שנפסקה האש הוכנסו הסטודנטים לרכבי המשטרה.

ככל הנראה נשלחה המשטרה לדכא את מחאת הסטודנטים בידי ראש העיר. היא מסרה את החטופים לידי ארגון הפשע "הלוחמים המאוחדים", שלקחו אותם למזבלה סמוכה. עוד באותו היום נרצחו 43 סטודנטים בידי חברי הארגון. משנודע דבר היעלמות הסטודנטים החלו מחאות ענק ברחבי מקסיקו, שהובילו לפתיחת חקירה בנוגע להיעלמות החטופים. את החקירה ניהל תומס סרון, ראש הסוכנות הפדרלית במקסיקו, המקבילה ל-FBI. החקירה הייתה מוטית וטייחה את חלקו של הממשל המקסיקני ברצח הסטודנטים. סרון הטיל את מלוא האחריות על השוטרים שחטפו את הסטודנטים, וטען כי השחיתות נמצאת רק ברמה המקומית.

לעומת זאת, החקירה הבינלאומית שנפתחה ב-2016 בנוגע לאירוע הגיעה למסקנות אחרות וציינה כי במקום הרצח היו גם חיילים ושוטרים פדרליים. עוד עלה בה כי: "העיכובים בהעברת הראיות, שיכולות היו לשמש למציאות קווים נוספים לחקירה, מתפרשות בעצם כהחלטה לאפשר לאשמים לחמוק מעונש".

ב-2018 נבחר לנשיאות מקסיקו אנדרס מנואל לופס אוברדור. אוברדור עשה ניקוי אורוות בממשל המקסיקני ורצה להעמיד לדין את מטייחי הפרשה והמעורבים בה, וביניהם תומאס סרון שניהל את החקירה שניערה את האחריות על האירוע מהממשל המקסיקני. סרון הואשם בשחיתות, חטיפה, עינויים ושיבוש ראיות בחקירת היעלמותם של 43 הסטודנטים.

סרון טען כי האישומים מופרכים ושקריים, וכי הם נובעים משיקולים פוליטיים בלבד. סגן השר לזכויות אדם המקסיקני דחה טענה זו, ואמר בריאיון ל"ניו יורק טיימס": "איזו רדיפה פוליטית? יש סרטון פומבי שבו האיש הזה נראה מענה מישהו ומאיים עליו במוות".

סרון הבין כי עליו לברוח ממקסיקו, אחרת יועמד למשפט ויוכנס לכלא. ב-2019 הוא ברח לקנדה, ובאותה שנה טס לישראל. סרון מצא מקלט מדיני בארץ, והוא נמצא בה מאז ספטמבר 2019 ועד היום. לפי ה"טיימס", חברות ישראליות סייעו לסרון להגר ארצה. למה הסכימה מדינת ישראל לקלוט את סרון? ה"ניו יורק טיימס" טוען כי ייתכן שהסיבה לכך היא נקמה ישראלית בממשל המקסיקני על תמיכה בהחלטות אנטי ישראליות באו"ם.

הנשיא המקסיקני פנה יותר מפעם אחת לישראל בבקשה להסגרת סרון, אך בקשותיו לא נענו בחיוב.

מקסיקו צו הסגרה הסגרה לישראל

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}