פגיעה ישירה בבית כנסת באשדוד; מטח לגוש דן
חיל האוויר תקף 50 מטרות בעזה ביממה האחרונה • פצוע מנפילה בבאר שבע • צפו: תיעוד מפגיעה ישירה בבית כנסת באשדוד
- כ"ו אב התשע"ד
- 2 תגובות
פגיעת רקטה. צילום: דוברות מד"א
0_ebgqkci1
ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, אומר כי "על הארגון לשוב למשא ומתן עקיף". לדברי משעל, שצוטט הבוקר (ו') באתר "פלסטין היום", "ההתנגדות תוודא שישראל ממלאת אחר הדרישות של הפלסטינים, בראשן הסרת המצור על עזה". בהמשך, הוא שב והבהיר כי חמאס ושאר הפלגים הפלסטינים אינם הותשו במערכה הנוכחית מול ישראל. "העם הפלסטיני נלחם כבר מאה שנים ולא מתעייף אחרי חודש", אמר.
למסר הפייסני מפיו של משעל הבוקר, קדמה שיחה קשה שהתנהלה בינו לבין יו"ר הפלסטינית, אבו מאזן, אתמול בדוחא, בירת קטאר. גורם פלסטיני בכיר מסר לוואלה! חדשות כי אבו מאזן נזף במשעל וכינה את אנשיו "שקרנים". זאת, על רקע הפרסומים על הכוונה של חמאס להוציא לפועל פיגועים גם נגד מטרות של הרשות הפלסטינית, כפי שנחשף השבוע על ידי שירות הביטחון הכללי. אבו מאזן אף הזהיר את משעל כי על חמאס לבחור בין איחוד פלסטיני לבין "גירושים" לצמיתות. הגורם מסר כי חלק מהמידע שחשף השב"כ כבר היה מוכר למנגנוני הביטחון הפלסטיניים. במהלך היום צפוי אבו מאזן לצאת לקהיר ולהיפגש שם עם בכירי השלטון המצרי בניסיון להתניע מחדש את שיחות הסדרה עם ישראל.
ראש ממשלת חמאס לשעבר, איסמעיל הניה, אמר הלילה במסר שהוקרא בערוץ "אל-אקצה" המזוהה עם חמאס כי "האויב ישלם מחיר כבד" על חיסול בכירי חמאס, בהתייחסו לחיסולם של ראאד אל-עטאר, מוחמד אבו שימאלה ומוחמד ברהום אתמול לפנות בוקר. "כאשר מנהיג נהרג, מנהיגים אחרים נוטלים את ההובלה ומסע הניצחון נמשך", הוסיף הניה, השוהה כל העת במקום מסתור מאז החל מבצע "צוק איתן".
גורמים בפיקוד הדרום העריכו אתמול כי הלחץ בו שרויים חברי הפיקוד הבכיר בזרוע הצבאית של חמאס לאחר ניסיון החיסול של מוחמד דף הוא זה אשר הוביל את שלושת מפקדיו הבכירים של הארגון בדרום הרצועה - ראאד אל-עטאר, מוחמד אבו שימאלה ומוחמד ברהום – לצאת ממקומות המסתור שלהם וכך לאפשר לכוחות צה"ל את ההזדמנות לחסלם בשכונת תל אל-סולטאן ברפיח. לטענת אותם גורמים, השלושה הפרו את "קוד המבוקשים", דהיינו השמירה על רמת מידור גבוהה ביותר, בשל רצונם להיפגש האחד עם השני כדי לתאם עמדות על רקע הפצצת הבית בו שהה ככל הנראה ראש הזרוע הצבאית.ישראל מסתייגת מהיוזמה האירופית
המדינות החשובות באירופה מגבשות החלטה במועצת הביטחון של האו"ם לסיום הלחימה ברצועת עזה - כך אמר אמש דיפלומט אירופי בכיר לוואלה! חדשות. את המהלך מובילות צרפת ובריטניה, והוא זוכה לתמיכתן של מדינות נוספות. במרכז ההחלטה שהאירופים מקדמים ניצבות כמה סוגיות מרכזיות, בהן הסרת המצור על עזה, העברת השליטה בעזה לידי הרשות הפלסטינית וחידוש המשא ומתן הישראלי-פלסטיני על בסיס גבולות 1967.
לדברי הדיפלומט הבכיר, המהלך האירופי מתוכנן כבר כמה ימים, מאז שהתברר שהשיחות בין ישראל לבין הפלסטינים בקהיר נתקלות בקשיים. באמצע השבוע, לאחר שהמגעים קרסו באופן סופי, גיבשו המעצמות מסמך טיוטה, שפרטיו פורסמו לראשונה ב"הארץ". על פיה, שני הצדדים יחדלו מהלחימה, יוגדרו סידורי ביטחון מפורטים בעזה והמצור עליה יוסר, בד בבד עם יצירת מנגנוני פיקוח שימנעו מחמאס להתחמש מחדש.
בירושלים לא ממהרים בינתיים לאמץ את היוזמה האירופית, בין השאר מכיוון שהיא כוללת קריאה מפורשת לחדש את המשא ומתן על בסיס גבולות 1967. גורם מדיני ישראלי הדגיש אמש כי בישראל לא פוסלים על הסף חידוש של שיחות הסדרה בקהיר, אך מצפים שחמאס ינצור לחלוטין את האש. אם השיחות בבירה המצרית אכן יתחדשו, מדינות אירופה יעכבו את המהלך באו"ם כדי לתת לערוץ המצרי למצות את עצמו.
לעומת זאת, אם הירי יימשך בימים הקרובים והצדדים לא ישובו למצרים, המהלך האירופי צפוי להתקדם ולהעמיד בדילמה קשה לא רק את ישראל, אלא גם את ארצות הברית. מצד אחד, האמריקנים התעקשו במשך שנים לא לכפות על ישראל תנאים למשא ומתן דרך מועצת הביטחון של האו"ם. מצד שני, התייחסות לגבולות 1967 כבסיס למשא ומתן מופיעה ב"מסמך המסגרת" להסכם ישראלי-פלסטיני שוושינגטון גיבשה בתחילת השנה.
ההצעה האירופית מהווה המשך ישיר להודעת שרי החוץ של האיחוד האירופי מן החודש שעבר שקראה להפסיק את הלחימה בעזה ולפרק את ארגוני הטרור ברצועה מנשקם - אך במקביל הציבה תנאים ברורים להסכם שלום ישראלי-פלסטיני, כולל חזרה לגבולות 1967 וחלוקת ירושלים. בישראל הביעו בעת פרסום ההודעה שביעות רצון בסוגיית הפירוז, והתעלמו מהתנאים של אירופה להסכם ארוך-טווח.תיעוד מהזירה באשדוד. צילום: חטיבת דובר המשטרה, מד"א ויהשוע פרוכטר