המשרד מתריע: חוסר מוכנות לגבי חומרים מסוכנים ברעידות אדמה
המשרד להגנת הסביבה מתריע על חוסר מוכנות מפעלי חומרים מסוכנים לרעידות אדמה: "נדרשת הירתמות של כלל המשרדים הרלוונטיים לצמצום הפערים הקיימים". במשרד להגנת הסביבה עובד אדם אחד בפיקוח על מפעלים והטמעה של תוכניות היערכות לרעידות אדמה במטרה למנוע אירועי חומרים מסוכנים
- אלי קליין
- ט"ו שבט התשפ"ג
לאור רעידות האדמה בטורקיה ובסוריה שהביאו לאלפי הרוגים, המשרד להגנת הסביבה מתריע על חוסר מוכנות מפעלי חומרים מסוכנים לרעידות אדמה: בשל היעדר כוח אדם, מוכנות המפעלים במדינת ישראל לוקה בחסר ונדרשת הירתמות של כלל המשרדים הרלוונטיים לצמצום הפערים הקיימים
המשרד מזה תקופה ארוכה דורש הקצאת כוח אדם נוסף, ויקיים דיון בנושא במסגרת חוק ההסדרים, כדי לחזק את פיקוח המשרד על מפעלי חומרים מסוכנים בנושא היערכות לרעידות אדמה. כיום, במשרד להגנת הסביבה עובד אדם אחד בפיקוח על מפעלים והטמעה של תוכניות היערכות לרעידות אדמה במטרה למנוע אירועי חומרים מסוכנים
בשל מיקומה של מדינת ישראל לאורך השבר הסורי אפריקאי, ניתן להגדיר את כל שטח המדינה כאזור ססמוגני אשר עלול להיפגע במקרה של רעידת אדמה.
במסגרת החלטת ממשלה 1623 מיום 29 באפריל 2010 בדבר פעולות ומטלות של משרדי הממשלה ויחידות הסמך בנוגע להיערכות לטיפול ברעידות אדמה, הוטלה על המשרד להגנת הסביבה משימה לגיבוש הנחיות, פיקוח ואכיפה במטרה לשפר את עמידות מפעלי חומרים מסוכנים בפני רעידות אדמה. המטרה היא להביא לצמצום ומניעת אירועי חומרים מסוכנים כתוצאה מהתרחשות רעידת אדמה.
לאור החלטה זו, מקדם המשרד להגנת הסביבה פרויקט להפחתת סיכון חיים מאוכלוסייה בקרבת מפעלי חומרים מסוכנים. לצורך כך, הגדיר המשרד את המפעלים אשר נמצאים בדרגת סיכון המצריכה בחינה והערכות מיוחדת לקראת רעידת אדמה.
מתוכם, קיבלו 149 מפעלים דרישה לבחינת עמידותם ורמת מסוכנותם בתרחיש רעידת אדמה. עד כה, 99 מפעלים סיימו את תהליך הבחינה או המיגון ועומדים בדרישות המשרד. 50 מפעלים נוספים נמצאים בשלבים שונים בתהליך וצפויים לסיים את היערכותם ועמידתם בדרישות המשרד.
קיימים פרמטרים רבים המשפיעים על עמידות המפעל לרעידות אדמה ועל תיעדוף המפעלים לביצוע סקר סיכוני חומרים מסוכנים בתרחיש רעידות אדמה, כגון המבנה הגיאולוגי שבו יושב המפעל, סוג המבנה, רמת המסוכנות של החומרים אותם הם מאחסנים וקרבתם לרצפטור ציבורי.
במשרד להגנת הסביבה עובד אדם אחד בנושא זה. על אף פניות וחוזרות של המשרד להגנת הסביבה לגופים הרלוונטיים, בהם משרד האוצר, רשות חירום לאומית (רח"ל), לוועדת ההיגוי הבין משרדית להיערכות לרעידות אדמה ועוד, שבהן התריע המשרד על מחסור חמור בכוח אדם שפוגע בהיערכות המפעלים ובמוכנות מדינת ישראל להתמודדות עם אירועי חומרים מסוכנים בעקבות רעידות אדמה, יש פערים קריטיים בכוח האדם הנדרש לביצוע המשימה.
פערים אלו אף עלו בדוחות שונים של מבקר המדינה אך טרם נמצא להם פתרון. בשנים האחרונות פנה המשרד להגנת הסביבה והציף פערים אלו ואת הקשיים במוכנות מדינת ישראל לתרחיש רעידת אדמה. בשל היעדר כוח אדם, מוכנות המפעלים במדינת ישראל לוקה בחסר ונדרשת הירתמות של כלל המשרדים לצמצום הפערים הקיימים.
בהמשך לרעידות האדמה בטורקיה, שהורגשו גם בישראל, פועל המשרד מול פיקוד העורף וכבאות והצלה לישראל בהערכת המצב. מוקד החירום של המשרד עוקב אחר ההתפתחויות והדיווחים בנושא, והמשרד יפעל בהתאם לצורך.
המשרד פועל מול מפעלי חומרים מסוכנים לחידוד ההנחיות להיערכות לרעידות אדמה, בהתאם למדריך להערכות ושיפור מפעלים מסוכנים לרעידות אדמה שהכין המשרד, אשר מנחה את המפעלים על הבסיס המקצועי הנדרש ליישום ההוראות האמורות, ומסייע בצמצום או במניעה של אירועי חומרים מסוכנים בעקבות רעידת אדמה.
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות