כ' חשון התשפ"ה
21.11.2024
הדרך לגב עוברת בבטן

החליקה ונפגעה קשה אך יומיים אחר כך כבר צעדה על רגליה

טכנולוגיה חדשנית ופורצת דרך בגישה זעיר פולשנית יושמה לראשונה בניתוח לתיקון שבר בעמוד השדרה דרך חלל הבטן. בניתוח הרובוטי החדשני נעשה שימוש בברגים העושים דרכם באופן אוטונומי לאחר תכנון מראש למיקום המדויק בעמוד השדרה דרך חלל הבטן ובכך נחסך מהמטופלים ניתוח קשה ומורכב

החליקה ונפגעה קשה אך יומיים אחר כך כבר צעדה על רגליה
הניתוח בבית החולים צילום: שער צדק

מנותחת בת 65 שסבלה משבר לא רגיל בעמוד השדרה, קיבלה טיפול בזכות ניתוח חדשני שהביא אותה למצב שבו היא יכולה ללכת ללא כאבים כעבור יומיים בלבד. הרופאים השתמשו בטכנולוגיה חדשנית ופורצת דרך, בניתוח לתיקון שבר בעמוד השדרה

לאחר שהושבתה בעקבות שבר בעמוד השדרה שמנע ממנה ללכת, הרופאים בשערי צדק עשו את הלא יאמן - יומיים בלבד לאחר ניתוח בעמוד השדרה, ולאה בת ה-65 שבה ללכת.

זאת הודות לטכנולוגיה חדשנית ופורצת דרך, בגישה שבוצעה לראשונה בישראל בשערי צדק תוך שימוש בברגים אוטונומיים שעושים דרכם לבד אל עמוד השדרה בהנחיית רובוט. ד"ר סזר מזרחי, נוירוכירורג ומומחה לניתוחי עמוד שדרה ביצע עשרות ניתוחים מסוג זה במלבורן (אוסטרליה) בשנים האחרונות. לאור הצלחת המקרים באוסטרליה ובעולם השיטה הובאה לראשונה יחד עם ניסיונו הרב בניתוחים אלו לישראל והתוצאה יוצאת דופן.

הניתוח החדשני בוצע בשיתוף פעולה מולטי דיסציפלינרי יחד עם מומחה לבריאטריה, ד"ר רמי שפירא, מנהל היחידה לניתוחים בריאטריים בשערי צדק ומומחה עמוד השדרה, ד"ר יאיר ברזילי, מנהל היחידה לניתוחי עמוד שדרה בשערי צדק.

זה קרה ביום שישי בשעות הבוקר המאוחרות, במהלך שטיפת ביתה לאה ביטון בת ה-65 ממעלה אדומים החליקה ונפלה על שורש כף היד. הנפילה תפסה אותה שהיא בריאה, עצמאית ומתפקדת. כתוצאה מהנפילה לאה הרגישה בכאב עז בידה ובכל חלקי גופה ופנתה למוקד לרפואה דחופה של 'טרם' לקבלת מענה. בדיקה שבוצעה הדגימה שבר בשורש כף היד והיד גובסה. בהמשך גם נותחה. לאה מספרת כי כלל לא הבחינה בכך שהכאב העז שהרגישה בכל גופה הוא כתוצאה משבר חריג בעמוד השדרה שלא אותר בשל הכאב החד ביד.

"הכאבים ביד היו כה עזים לא חשבתי כלל שנפצעתי גם בעמוד השדרה עד שלפתע הרגשתי שאינני מסוגלת כבר לעמוד ולהתנייד. ככל שעבר הזמן הכאב הלך והתעצם. החלטתי לבדוק לפשר הכאבים והופניתי לד"ר סזר מזרחי, נוירוכירורג ומומחה עמוד שדרה בשערי צדק, מלבד הגישה האנושית שלו הוא היה יסודי מאוד וביקש ממני לעבור סדרת בדיקות שהדגימו שבר חמור בעמוד השדרה בסמוך לגב התחתון. שנאמר לי שזה שבר, הופתעתי וחששתי מאוד לאבד את עצמאותי. במשך 30 שנה עבדתי עם קשישים וסייעתי בטיפול השוטף בהם, ולפתע הפכתי להיות נזקקת לסיוע בעצמי".

בתום הליך תכנון קפדני בשיתוף עם מומחי ההדמיה הניתוח בוצע בגישה זעיר פולשנית קדמית. הניתוח החל בחתך זעיר של מספר מילימטרים בבטן, שבוצע על ידי ד"ר רם שפירא, מומחה בניתוחים מסוג זה בחלל הבטן ומנהל היחידה לניתוחים בריאטריים והמשיך במלאכת השחרור העצבי והקיבוע הקדמי על ידי ד"ר מזרחי וד"ר ברזילי. בהמשך בוצע קיבוע אחורי בשיטה זעיר פולשנית ע"י רובוט - מערכת מהחדישות ביותר שקיימות היום בעולם של חברת MAZOR שמאפשרים לאתר את מיקומו המדויק של כל המערכת הקיבוע.

"בניתוח אנו פותחים פתח זעיר בגישה זעיר פולשנית דרך דופן הבטן, ללא כניסה כמובן לחלל הבטן. היתרון הבולט בגישה זו הוא המעבר הישיר לגוף החוליה ללא חשיפה כלל לעצבים. הניסיון הרב בניתוחים בריאטריים מאפשר לנו דרך גישה הנוחה ביותר ללא נזקים לאברים הסמוכים כלל. גישה זו מאפשרת החלמה טובה יותר כמעט ללא כאבים". מסביר ד"ר שפירא.

לדברי ד"ר מזרחי, "העבודה בחלל הצר בפתח הזעיר דורשת מיומנות רבה שכן, עורקים וורידים של חלל הבטן ועצבי עמוד השדרה חשופים ולנו המנתחים יש יכולת תמרון קטנה. המכשור החדיש בהנחיה רובוטית תוך שימוש במערכת קיבוע ראשונה מסוגה בישראל שתומכת בעמוד השדרה ב-360 מעלות חוסכת חתכים בשרירים ומאפשרת איחוי מהיר ביותר ומדויק יותר ללא כאבים. ניתוחים בחתך זעיר מאפשרים תוצאות מיטביות מבלי לפצוע את השרירים, וחוסך ניתוחים פולשניים וכואבים שההחלמה מהם אורכת למעלה מחודש. מספר מחקרים כבר בדקו את הנושא שמשווה את הנתונים קשורים להצלחה וזמן החלמה בין ניתוחי זעיר פולשני וניתוחים פתוחים עם יתרון משמעותי לגישה זעיר פולשנית".

עוד אמר: "זה כבר הפך להיות מאוד ברור, שקיבוע של עמוד שדרה תחת שימוש של רובוט מדויק יותר בהשוואה לשיטות המסורתיות. לכן, בכדי לתת הטיפול האופטימלי למטופלים שלי, אני משתמש בכלים מתקדמים המותאמים באופן אישי לכל מקרה. אני גאה להיות בין החלוצים בגישות החדשניות ביותר שמשפרות את איכות חייהם של מטופלינו".

בית חולים שערי צדק בית חולים עמוד שדרה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}