כ"ב כסלו התשפ"ה
23.12.2024
ישפיע לחיוב על דירוג האשראי של ישראל

הגידול בהכנסות המדינה: יחס החוב צנח ב-7.1% ב-2022

החשב הכללי במשרד האוצר פרסם את האומדן הראשון של יחס החוב-תוצר לשנה שעברה, לפיו שיעור החוב הציבורי לתוצר חזר לתוואי הירידה טרום משבר הקורונה והסתכם רק ב-60.9%, לעומת 68% בשנת 2021 | שיעור החוב הממשלתי מהתוצר ירד ב-7% הסתכם ב-59.2% לעומת 66.2% בשנת 2021 | הנתונים עשויים להשפיע לחיוב על דירוג האשראי של ישראל

הגידול בהכנסות המדינה: יחס החוב צנח ב-7.1% ב-2022
שקלים ישראלים צילום: pixabay

החשב הכללי פרסם אומדן ראשון של יחס החוב הציבורי והממשלתי מהתוצר לשנת 2022.

חשוב לציין כי יחס החוב לתוצר הינו אינדיקטור מרכזי לאיתנותה הפיננסית של מדינת ישראל וכן בעל חשיבות לקביעת דירוג האשראי שלה. האומדן הסופי ליחס החוב לתוצר יפורסם בדו"ח השנתי של יחידת החוב שבאגף החשב הכללי.

שיעור החוב הציבורי לתוצר לשנת 2022 ירד ב-7.1% והסתכם ב-60.9% לעומת 68.0% בשנת 2021. שיעור החוב הממשלתי מהתוצר ירד ב-7% הסתכם ב-59.2% לעומת 66.2% בשנת 2021.

הירידה החדה ביחס החוב התוצר נבעה מהצמיחה החדה של התוצר (בשיעור של 6.3%) וכן מהקיטון בחוב הממשלתי (כ-7 מיליארדי ש"ח). 

שנת 2022 הסתיימה בעודף תקציבי של 0.6% מהתוצר אשר נבע בעיקר מהגידול החריג בהכנסות המדינה בשנה זו. 

בשנת 2020 עמד שיעור החוב הציבורי מהתוצר על 70.7%. בכך, החוב הציבורי ביחס לתוצר השלים ירידה מצטברת של כ-10% בשנתיים האחרונות וחזר לתוואי הירידה שאפיין אותו טרום משבר הקורונה. 

שר האוצר, ח"כ בצלאל סמוטריץ' הגיב: "ברוך השם כלכלת ישראל ממשיכה לצעוד קדימה ולהפגין את איתנותה ועוצמתה אשר באה לידי ביטוי בהורדת יחס חוב התוצר ובהתאוששות מהירה ממשבר הקורונה. אנו נמשיך בעזרת השם להוביל את כלכלת ישראל כאי של יציבות, באחריות פיסקלית ובפיתוח מנועי צמיחה לטובת מדינת ישראל ואזרחיה כולם".

החשב הכללי, רו"ח יהלי רוטנברג: "השינוי בחוב הממשלתי, יחד עם צמיחה משמעותית בפעילות המשק הביאו לקיטון חד ביחס החוב לתוצר. הירידה המצטברת בשנתיים האחרונות ביחס חוב תוצר והחזרה למתווה הירידה הינם בעלי חשיבות רבה בשימור האיתנות הפיננסית והגמישות הפיסקלית, התומכות בדירוג המדינה בסביבה מאקרו כלכלית עתירת האתגרים שצפויה ללוות אותנו גם בשנת 2023".  

סגן בכיר לחשב הכללי ומנהל חטיבת המימון, גיל כהן מסר: "בזכות הצמיחה המרשימה של המשק, העודף התקציבי בשנה החולפת וניהול יעיל של החוב הממשלתי, יחס החוב הציבורי לתוצר יורד בחדות בשנת 2022 בשיעור חד של כ-7% ונאמד על כ-60.9%. בכך מדינת ישראל ממשיכה לבלוט לחיוב ביחס למדינות הייחוס במגמות החוב לתוצר בעשור האחרון בכלל ובמשבר הקורונה בפרט. חזרה לסביבת החוב לתוצר שנרשמה טרום המשבר, מהווה סמן חשוב לחברות הדירוג ומאפשרת גמישות פיסקלית שחשיבותה הוכחה בשנת 2020 עם פרוץ משבר הקורונה בה איתנות המשק הישראלי ויחס החוב לתוצר אפשרו הרחבה פיסקלית מהירה ואחראית שסייעה לממשלה להתמודד עם המשבר. כמו כן, בשנת 2022 התחלנו ביישום הרפורמה באגרות החוב המיועדות לקרנות הפנסיה אשר תשנה את תמהיל הגיוסים ותאפשר ניהול גמיש ויעיל יותר של החוב הממשלתי".

משרד האוצר תוצר דירוג האשראי חוב

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}