כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024
משרד החקלאות מקדם

פתרון טכנולוגי שיאפשר סימון דגים טריים המשווקים ללא אריזה

משרד החקלאות יקדם פתרונות לסימון דגים טריים המשווקים ללא אריזה - ובכך לקדם עקיבות ושקיפות מלאה לצרכן | 45% מהמשיבים לסקר שערך המשרד אינם יודעים על מקום ייצורם של הדגים אותם הם רוכשים במעמד הרכישה וכ-60% מהם היו מעוניינים לקבל מידע אודות ארץ המקור  

פתרון טכנולוגי שיאפשר סימון דגים טריים המשווקים ללא אריזה
תחרות ישראפיש בכנרת צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90

משרד החקלאות מוביל מהפכה בענף גידול הדגים בבריכות ומחפש פתרונות חדשניים: נכון להיום, דגים טריים שנמכרים בישראל ללא אריזה במדף "הדגייה" אינם מסומנים בכל מידע עליהם, כך שנמנעת מהצרכנים הישראלים היכולת לזהות את ארץ המקור, אזור הגידול ואופן הגידול. סקר של משרד החקלאות ופיתוח הכפר מאשש טענה זו ומראה כי בתחום זה קיים בלבול צרכי גדול ושלציבור עניין בקבלת החלטות מושכלת יותר בעת הרכישה. כך, 45% מהמשיבים לסקר השיבו כי אינם יודעים על מקום ייצורם של הדגים אותם הם רוכשים במעמד הרכישה וכ-60% מהם היו מעוניינים לקבל מידע אודות ארץ המקור. 21% מהמשיבים היו מעדיפים לרכוש דגים מגידול מקומי אם המידע היה זמין עבורם. 

על מנת לגשר על הפערים הללו, משרד החקלאות ופיתוח הכפר יקיים ב-26 בינואר, 2023, אירוע חשיפה (Kickoff) לשיתוף הציבור הראשון של ענף מדגה הבריכות, בשיתוף ארגון מגדלי הדגים, רשות הטבע והגנים ומרכז החדשנות כנרת. המשתתפים יתבקשו לסייע בגיבוש פתרונות לשני אתגרים בולטים בתחום: סימון דגים טריים המשווקים ללא אריזה והגברת השקיפות, לצד פיתוח פתרונות לאיסוף פגרי דגים בבריכות. האירוע הינו חלק מתמיכה של המשרד בענף לאור הורדת המכס ועל מנת לסייע בשדרוג הענף, וכן על מנת לעודד קניית תוצרת הארץ על ידי סימון ארץ המקור של הדגים.

בתהליך שיתוף הציבור, משרד החקלאות מעוניין בראש ובראשונה, למצוא פתרונות להגברת השקיפות במסחר הקמעוני בדגים טריים ולהגדיל בכך את הערך השיווקי של הדגים ממקור ישראלי. מדובר באתגר משולש למציאת פתרון טכנולוגי-שיווקי לאופן סימון הדגים הנמכרים בתפזורת, בנקודות המכירה הקמעוניות, ולסוג המידע שהסימון יציג וישקף לצרכים. המטרה היא למצוא דרכים לחזק את ענף גידול הדגים בבריכות המקומי. הפתרון המבוקש לסימון הדגים צריך לאפשר לצרכנים לקבל מידע על הדג באופן יעיל, מהיר ואמין ולהתחשב בכדאיות הכלכלית למגדל ולמשווק, בריאות הצרכן ואיכות המוצר.

אתגר נוסף שיוצג למשתתפי אירוע שיתוף הציבור הוא אתגר איסוף פגרי דגים מהבריכות. 

האלטרנטיבה הנוכחית הנהוגה כיום היא איסוף ידני הדורש כוח עבודה קבוע ויקר. הפתרון המבוקש צריך להיות יעיל וקל ליישום, תוך התחשבות במתקנים הפנימיים בבריכת הגידול, שטח הגידול, הימנעות מיצירת מפגעים, רווחת הדגים, בטיחות העובדים ועוד.

במסגרת אירוע שיתוף הציבור המשתתפים בצוותים קטנים מעוניין משרד החקלאות לרתום את קהילת החדשנות הישראלית מתוך גישה הוליסטית שמחברת מומחים מדיסציפלינות שונות, לרבות מתחומי התכנות, ההנדסה, הכלכלה, ביוטכנולוגיה, בריאות ושיווק כדי לקדם פתרונות חדשניים ופורצי דרך לאתגרי הענף. על מנת שהמשתתפים יבינו את האתגרים ואת הפתרונות המבוקשים יתקיים האירוע בבריכת הדגים של קיבוץ ניר-דוד. 

באירוע הגמר שיתקיים בראשית מרץ 2023 יציגו המשתתפים את פתרונותיהם לכל אחד מהאתגרים בפני צוות שופטים מקצועי. הפתרונות הזוכים יזכו לבחינה כפיילוט ולפרס כספי.

 

דגים טכנולוגיה פתרונות טכנולוגים סופרמרקט משרד החקלאות

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}