הרב פנגר: מה משותף לביסלי, פנדלים וחנוכה?
הרב יצחק פנגר בסיפור לשבת והפעם כיצד נוצר הביסלי? איך זה קשור לחנוכה ולמשחקי הכדורגל? | עם הקשר נפלא לפרשת השבוע ומסר חזק לחיים
- הרב יצחק פנגר
- כ"ט כסלו התשפ"ג
מה משותף לביסלי, פנדלים וחנוכה?
בנוסח "על הניסים" אנו מודים: "על הניסים ועל התשועות ועל המלחמות..."
מה פירוש שאנו מודים על המלחמות? מילא על הניצחונות, אני יכול להבין. אך להודות על המלחמות? אלא ללמדנו, שלפעמים דווקא ממלחמות, דווקא מקשיים, מאתגרים - נולדים דברים שבצורה אחרת אולי לא היו באים לעולם.
בחנוכה נוהגים לאכול מאכלים בשמן.
בתחילת שנות השבעים הביאו למפעל אוסם מכונת טיגון חדשה. היא לא התאימה לקו הייצור הקיים, והם לא ידעו מה לעשות בה.
היא הייתה תקועה להם. "מה נעשה איתה?" הם חשבו.
אך מהתקיעות הזו, יצא ה"ביסלי" הראשון, כאשר אחד מהמנהלים, אפרים סעדון, ניסה להיות יצירתי ולזרוק קצת פסטה לתוך המטגנת החדשה. לאחר מכן, יחד עם מהנדס המזון והבעלים של המפעל דאז, דן פרורפר, הוא פיתח את הביסלי-גריל הראשון, שלולי ה"מלחמה" הזו, לא היה בה לעולם.
בתחילת השבוע היה משחק שריתק חלק גדול מאד מהעולם.
המשחק הוכרע על ידי פנדלים. המושג "פנדל" אף הוא המצאה ישראלית שבאה בעקבות קושי, אולי אפילו תסכול.
באולימפיאדת מקסיקו, בשנת 1968 למניינם, הנבחרת הישראלית הפסידה לנבחרת בולגריה ברבע הגמר בעקבות הטלת מטבע (כך הכריעו אז, במצב של שוויון). לשני אנשים: מיכה אלמוג ויוסף דגן, ששימשו אז בתפקידים בכירים בהתאחדות הכדורגל, הפריע מאד שמשחק גורלי כל כך, מוכרע בצורה כל כך לא ספורטיבית.
וכך הם הגו את רעיון הפנדלים (5 בעיטות מאחד עשר מטרים), שמוכר עד היום.
להבדיל, בפרשת השבוע מובא שכל מה שיוסף הצדיק זכה לו, וזה שהפך להיות המשנה למלך למצרים, שעל פיו כל יתנהלו כל מצרים - היה בזכות המלחמה שהוא עשה בינו לבין עצמו, בינו לבין גבירתו, שנים לפני כן.
אנחנו לא מבקשים מלחמות.
אך אם אתם מרגישים שאתם במלחמה, ביניכם לבין עצמכם, ביניכם לבין מישהו אחר - חפשו פך שמן זית זך שמרמז על הנקודה הטובה שיש בכל מלחמה, ושממנו אפשר להדליק את נרות התקווה, ואולי להמציא משהו שישאיר את חותמכם על ההיסטוריה כולה.
חנוכה שמח.
שלכם,
יצחק פנגר.
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות