כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024
10 טיפים

רגע לפני שאתם רוכשים באינטרנט: כך תימנעו מהונאת אשראי

לקראת יום הרווקים הסיני בשישי וחגי הקניות הרבים של חודש נובמבר, איגוד האינטרנט הישראלי מפרסם כללי בסיס לרכישה נכונה ובטוחה ברשת האינטרנט

רגע לפני שאתם רוכשים באינטרנט: כך תימנעו מהונאת אשראי
אילוסטרציה צילום: unsplash

לקראת יום הרווקים הסיני בשישי וחגי הקניות הרבים של חודש נובמבר, איגוד האינטרנט הישראלי מפרסם כללי בסיס לרכישה נכונה ובטוחה ברשת האינטרנט.

באיגוד קוראים לציבור לבצע את הרכישות באופן מושכל ולהיות חשדנים. "אלו הם ימים שמושכים אליהם לא רק חובבי קניות ועסקים לגיטימיים אלא גם חובבי הונאות” מציינים.

טיפ מס' 1- חפשו את המנעול - אתרים מוצפנים ובטוחים.

לעולם אל תתנו את פרטי כרטיס האשראי שלכם, או כל פרט אישי אחר שלכם באתר שאיננו מוצפן. ודאו שבתחילת כתובת האתר מופיע "https" וסימון מנעול. שווה לדעת ש-paypal, למשל, מאפשרת הגנת רכישה, כך שגם אם נפלתם קורבן לעוקץ, תוכלו לקבל את כספכם בחזרה.

טיפ מס' 2- רכשו מחנויות מוכרות.

רכשו בחנויות מקוונות מוכרות. אל תתפתו לקנות בחנות שלא שמעתם עליה מעולם רק כי המחירים שלה זולים. חפשו המלצות ברשת, והתייעצו לפני שאתם נותנים את פרטיכם האישיים בחנות כזאת. זכרו – אם זה טוב מדי מכדי להיות אמיתי – זו כנראה הונאה.

טיפ מס' 3- קנו עם שירות מתווך.

מומלץ לרכוש באמצעות שירות מתווך כמו Paypal או Apple pay בהם פרטי כרטיס האשראי לא נחשפים לאתר הקניות עצמו.

טיפ מס' 4- תמיד תחשדו.

היו חשדנים, אם אתר האינטרנט מבקש מכם פרטים שאין בהם צורך, כמו למשל מספר רישיון נהיגה, תעודת זהות או דרכון. מעבר לפרטי כרטיס אשראי ופרטים אישיים אין סיבה שהאתר יבקש מכם פרטים אישיים נוספים.

טיפ מס' 5- היזהרו מ-Phishing.

אל תיכנסו לאתרים מקישור שקיבלתם ב-SMS או במייל, גם אם נשמע לכם שמדובר במבצע ממש שווה. מעוניינים במבצע שהוצע לכם? הקלידו מחדש את כתובת האתר בדפדפן והיכנסו אליו. שימו לב שכתובת האתר נשמעת לכם הגיונית (שם הדומיין מתאים לשם החברה ללא טעויות כתיב). הימנעו מלחיצה על לינקים, ובמיוחד מלינקים מקוצרים.

טיפ מס' 6 - השתמשו במוצרי אבטחה על המכשירים שלכם.

מומלץ להשתמש בתוכנת Internet Security כחלק מחבילת האבטחה שלכם. מרבית חבילות האבטחה של החברות הגדולות מכילות גם מוצר מסוג זה, אשר תפקידו להגן עליכם מפני כניסה לאתרים מפוקפקים ומפני מתקפות פישינג.

טיפ מס' 7- תשלום דרך האתר.

כאשר אתם משלמים לצד ג' דרך אתר (כמו eBay או Airbnb), תמיד העבירו תמיד את הכסף במערכת התשלומים של האתר, ואל תסכימו להעביר כסף למוכר מחוץ לאתר (למשל, בהעברה בנקאית, או בהעברת PayPal ישירה). שיטת פעולה זו נפוצה אצל נוכלים במטרה לגנוב כסף, ואתרי מכירות שמוכרים מוצרים מצד ג' עושים מאמצים כדי למנוע זאת. זכרו, אל תסכימו לרכוש בהעברה בנקאית.השתמשו רק בכרטיס אשראי paypal ודומיהם.

טיפ מס' 8- הקצו שימוש בכרטיס אשראי אחד ובדקו אותו.

הקצו כרטיס אשראי אחד בלבד לקניות באינטרנט, ובדקו את פירוט החשבון באופן תדיר.

טיפ מס' 9 - לא להוריד קבצים למחשב מהאתר!

אין סיבה להוריד משהו קובץ למחשב כדי לרכוש באינטרנט. כשהדבר מתבקש מכם - ייתכן ומדובר בנוזקה.

טיפ מס' 10- זכרו: גלישה בwifi ציבורי אינה מוגנת.

מומלץ לא לבצע רכישה או להקליד פרטי אשראי באפליקציות תשלומים כמו Paypal דרך WiFi ציבורי כמו של בתי קפה, חנויות, שדה תעופה וכד'. אם אתם חייבים, השתמשו ב-VPN. אם מבצעים רכישה בעזרת הטלפון הסלולרי במקום בו יש חיבור ל-WiFi ציבורי, העדיפו לגלוש דרך הרשת הסלולרית – היא בטוחה הרבה יותר.

 מנכ״ל איגוד האינטרנט הישראלי, יורם הכהן: ״העצה הבסיסית ביותר היא לבצע את הרכישות באופן מושכל ולהיות חשדנים. אלו הם ימים שמושכים אליהם לא רק חובבי קניות ועסקים לגיטימיים אלא גם חובבי הונאות - מי שיקפיד על כללי הבסיס שפורטו ימנע כמעט בוודאות משברון לב וכיס ביום שאחרי. אין צורך בחשש ובהחלט אפשר וצריך להנות מהחוויה- פשוט לנהוג כצרכנים נבונים ומודעים״.

לסיכום, הדבר החשוב ביותר הוא להיות ערניים ולשים לב לכל דבר שנראה לכם מוזר. אם נפגעתם, פנו מיד לחברת האשראי ובטלו את כרטיס האשראי, ובמידת הצורך-למשטרה. חויבתם שלא ברצונכם – בררו לגבי אפשרות לביטול העסקה או החזר חלק מהתשלום בשל שימוש לרעה בכרטיס האשראי או עסקה במסמך חסר (בהתאם לחוק כרטיסי חיוב, התשמ"ו-1986).

 

 

כרטיס אשראי הונאות פישינג רכישות אונליין רכישות רכישות ברשת

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}