כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024

עם תחילתו של הגשם: הסלמנדרה המצויה הגיעה לביקור בשמורה • צפו

הבוקר (שלישי) עם תחילת ירידת הגשם הגיעה לביקור בשמורת הטבע הבניאס, הסלמנדרה המצויה, צבעה שחור ועל גבה נקודות צהובות, מנהל השמורה זיהה אותה ותיעד • צפו

עם תחילתו של הגשם: הסלמנדרה המצויה הגיעה לביקור בשמורה • צפו
סלמנדרה מצויה בבניאס צילום: עופר שנער רט''ג

עם תחילת הגשם הגיעה הסלמנדרה המצויה לבקר בשמורת הטבע הבניאס הבוקר ותועדה על ידי מנהל השמורה עופר שנער, רשות הטבע והגנים.

הסלמנדרה שנצפתה בשמורת הבניאס - קרדיט עופר שנער רט\
הסלמנדרה שנצפתה בשמורת הבניאס - קרדיט עופר שנער רט''ג

צבע הסלמנדרה שחור ועל הגב, הראש והזנב מפוזרים כתמים בצבע צהב או כתום, בסידור שונה אצל כל פרט. כתמים אלו מאפשרים לזהות כל סלמנדרה. סלמנדרה במצוקה מפרישה מבלוטות רעל בשם סלמנדרין. היא פעילה בחורף בלילות גשומים ומשריצה ראשנים מהפרייה של השנה הקודמת. לאחר שהנקבה משריצה במים, מתבצעת הפרייה על ידי הזכר במעין ריקוד חיזור משותף. הראשן גדל ומתפתח במשך 1-3 חודשים בהתאם לתנאי הסביבה. הסלמנדרה מגיעה לבגרות בגיל 4-6 שנים ושומרת אמונים לבית הגידול בה נולדה.

בעולם מעריכים שכשליש ממיני הדו-חיים נמצאים בסכנת הכחדה. בישראל הסלמנדרה היא מין בסכנת הכחדה בחבל הים תיכוני שנמצא גם בתורכיה, סוריה, לבנון, עירק ואירן.

בין הגורמים להכחדתה: הרס בתי גידול, קיטוע שטחים ובידוד אוכלוסיות, מחלות, שינויי אקלים, מינים פולשים, ודריסות.

האוכלוסיות של הסלמנדרה המצויה בישראל נמצאות בקצה גבול התפוצה הדרומי של המין בכרמל, אזור שמהווה את הסביבה החמה והיבשה ביותר ביחס לשאר האזורים בהם המין נפוץ.

ברשות הטבע והגנים מובילים מספר פעולות למען שמירה על הסלמנדרות בפרט ומיני הדו חיים בכלל ביניהן: הגנה על בתי גידול מימיים ויזום חדשים, ייזום מעברי דו חיים באזורי כבישים רלוונטיים לצמצום דריסות, הקמת "סולמנדרות" (מתקן טבעי או מלאכותי) למניעת טביעת סלמנדרות בבורות מים וגיתות , שמירה על מסדרונות אקולוגיים, ניטור ומחקר וכן פעולות חינוך והסברה על חשיבות בתי הגידול המימיים ומיני הדו חיים.

בניאס לטאה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}