כ"א חשון התשפ"ה
22.11.2024

המשטרה חוזרת להשתמש בשוקר - לאחר הדרכה

שוטרים יידרשו להתעדכן בנוהל הפעלה מיוחד, בטרם יורשו להחזיק ולהשתמש במכשיר השוקר בעלי תפקידים במשטרה יפעלו להטמעת הנוהל החדש

השימוש ב'טיזר'
השימוש ב'טיזר'

בעקבו פרסומו ברשת של סרטון המתעד תושב יצהר מותקף על ידי שוטרים באקדח 'טייזר' והסערה שחולל, הורה לפני כשבועיים מפכ"ל המשטרה רנ"צ יוחנן דנינו, על הקפאת השימוש באקדח, ומינה צוות בדיקה.

צוות הבדיקה לבחינת מכשיר שליטה חשמלי - אופציית שוקר סיים את בדיקתו, בראש הצוות עמד נצ"מ עו"ד מוריס חן, ראש מחלקת חירום. מסקנות הצוות הוצגו למפכ"ל וראש אגף המבצעים והובאו לדיון בפני סגל הפיקוד הבכיר.

המחלקה לחקירות שוטרים במשרד המשפטים, באמצעות עו"ד הדר צור, הגישה לבית המשפט המחוזי בתל אביב כתב אישום נגד סעיל אנעים, בן 29, שוטר ביחידת סיור במרחב יפתח, הכולל שני אישומים בעבירת התעללות בחסר ישע, תוך שימוש שלא לצורך וללא כל הצדקה במכשיר הטייזר ואישום נוסף בעבירת תקיפה הגורמת חבלה של ממש.

הטייזר הוכנס לשימוש במשטרת ישראל באופן מבצעי החל משנת 2011, כיום נמצאים בשרות כ-500 מכשירי טייזר ורשאים להפעילו כ-1,800 שוטרים ותיקים שהוסמכו לכך.

עוד בנושא:
בעקבות תקיפת מתנחל: הוקפא השימוש באקדח 'טייזר'
אישום: שוטר התעלל באזרח באמצעות טייזר

מכשיר הטייזר מוגדר כאמצעי שאינו קטלני המופעל בארץ ובארגוני אכיפה בעולם המערבי, המכשיר צבר מוניטין רב כאמצעי אפקטיבי מרתיע, המקנה תחושת בטחון לשוטרים הנושאים אותו במהלך פעולתם. הימצאות מכשיר זה בידי שוטרים מנעה פעמים רבות את הצורך לעשות שימוש בכוח פיזי או באמצעים קטלניים ובכך מצמצם את כמות הפציעות הקשות של שוטרים וחשודים.

הצוות בחן שני נושאים: בחינת האפקטיביות המבצעית של השוקר החשמלי וכן את השאלה האם נכון ואפשרי להפריד בין הטייזר לשוקר. הבדיקה כללה בחינת נוהלי הפעלת השוקר, השימוש שנעשה בשוקר בארץ ובעולם ונסמך גם על ממצאי סקר מקיף עליו השיבו מפקדים ביחידות השונות.

הצוות מצא כי הגורם העיקרי לרצף האירועים החריגים, אשר הביאו את המפכ"ל לקבל החלטה על הקפאה זמנית של השימוש בשוקר הינו המרכיב האנושי - השילוב של רמת היכרות נמוכה עם הנוהל מחד וחוסר משמעת בראיית ריסון הכוח מאידך, יצרו מצע להתרחשות אירועים חריגים אלה (כאמור, הצוות לא עסק באירוע ספציפי).

אין חולק לגבי היותו של המכשיר, בהפעלה נכונה, כאמצעי אל-הרג יעיל וראוי לביצוע אכיפה, שמירה על ביטחון השוטר וצמצום פגיעה קטלנית בחשוד, חלופה זו בראש ובראשונה באה כדי להגן על האזרחים.

עיקרי המלצות הצוות, אותן קיבל המפכ"ל והספ"כ הינן:
• נוהל הפעלה - הנוהל עודכן בדגש להנחיות שימוש ודיווח בנושא הפעלת השוקר.
• העמקת ההכשרות במכשיר הטייזר, ריענון הכשרה ואימונים משמרים כפי שנקבעו על ידי הנוהל.
• ימונו בעלי תפקידים ביחידות המשטרה שתפקידם יהיה להטמיע בקרב השוטרים את הנוהל החדש, לנתח אירועים, להפיק לקחים ולוודא את יישומם על ידי תהליך של פיקוח ובקרה על המשתמשים.
• טיפול משמעתי - במקרי של הפעלת מכשיר הטייזר בדרך שחורגת מהנוהל יינקטו ע"י המפקדים צעדים משמעתיים.

חזרה מדורגת לשימוש בטייזר כשוקר חשמלי על ידי השוטרים, תאושר על ידי ראש אגף המבצעים ותתאפשר רק ליחידות ולשוטרים שעברו ריענון הכשרתם בהתאם לנוהל החדש ולאחר מינוי בעלי תפקידים ביחידות לפיקוח ולבקרה.
שוקר משטרה שימוש אלימות

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}