כ' חשון התשפ"ה
21.11.2024

וְיַיִן יְשַׂמַּח לְבַב • את קריניאן מאראגון בספרד כבר טעמתם?

שנה חדשה - יין חדש • התרגלתם לקברנה סוביניון או מרלו? • מה דעתכם על מלבק ארגנטינאי או סנז'ובזה איטלקי? • דני בר טעם מהיינות הפחות מוכרים שעל מדפי היין והיקבים ומציג מבחר של טעמים וארומות לשולחן החג

וְיַיִן יְשַׂמַּח לְבַב • את קריניאן מאראגון בספרד כבר טעמתם?



בציר 2013 נמצא בעיצומו וחגי תשרי בפתח. אז מה מציעים לנו יקבי ישראל שאינו קברנה סוביניון או מרלו?

השנה טעמתי מהיינות הפחות מוכרים שנמצאים על מדפי היין והיקבים. 77% מצריכת היין בישראל היא יין אדום ומתוך היין האדום, כשני שליש מהצריכה, אלו בקבוקי יין שנעשה מזני הקברנה סוביניון והמרלו, האהודים כל-כך על החיך הישראלי.

אז מה יש עוד לחדש על שולחן החג? יין עם טעמים וארומות אחרים ופחות מוכרים הוא בהחלט בחירה חדשה וטובה לשנה החדשה.


שירז הוא סירה

זן ענבים שבמרבית המדינות בעולם המערבי נקרא בשם "סירה", אך במקומות כמו אוסטרליה, קנדה ודרום אפריקה הוא קרוי "שיראז".

• כרמל פרייבט קולקשן שירז 2011
יין המורכב מענבי שירז בלבד. היין התבגר במשך 8 חודשים בחביות עץ אלון.
צבע אדום כהה, ארומה אופיינית של שזיף ופטל. גוף מלא וחמיצות קלה האופיינית לזן.
כשרות רבנות ראשית והרב רובין. 14% אלכוהול.
מחיר 45 ש'.

• דלתון D שיראז 2011
הענבים מגיעים מכרם תל פארס אשר במזרח רמת הגולן בגובה של כ- 700 מ' מעל פני הים. הכרם מאופיין באדמת בזלת עם אבניות גבוהה. היין עבר התיישנות בחביות אלון אמריקאי לתקופה של כ- 10 חודשים.
צבע אדום יפה, ארומה פרחונית קלילה וטעמי פרי קל ונעים.
כשרות מרום הגליל, מחפוד ו-OU . 14.5% אלכוהול
מחיר: 65 ש'

• ברקן SR שיראז 2010
ספשל רזרב בחירת היינן הוא יין המורכב מ- 94% שיראז, 6% קברנה סובניון.
אזור גידול הכרמים: גליל עליון והרי ירושלים. היין עבר יישון של 12 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי.
צבע אדום ארגמני עמוק. ארומה של פרי יער ואדמה. חריפות עדינה מתפרצת מיד שמתעדנת עם טעמי דובדבנים וחמוציות. חמיצות לסיום שנעלמת אט אט. שמנוני ומבריק.
כשרות חתם סופר פ"ת, רבנות ראשית ורבנות מ.א. גזר. 13.5% אלכוהול
מחיר 70 ש'

• הרי גליל אלה 2011
יין המורכב מ- 73% סירה, 23% ברברה, 4% פטיט ורדו שהתיישן כשנה בחביות עץ אלון. היין מוכן לשתייה אולם ישביח ויתיישן היטב במשך שלוש עד חמש שנים ממועד הבציר.
צבע אדום-סגול מבריק. ארומה של שזיף בשל ופרי יער עם חמיצות נעימה ברקע. טעם מתעגל ונעים שמתובל ומעט חמוץ. גוף בינוני וסיומת ארוכה הנמוגה אט אט.
כשרות הרב אוירבך טבריה ו- OK. 14% אלכוהול.
מחיר 70 ש'

• רמת הגולן- גמלא סירה 2010
יין המורכב מ-100% ענבי סירה מכרמים ברמת הגולן. היין התיישן למשך 12 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי. ישאר מעניין וחיוני למשך חמש עד שבע שנים משנת הבציר.
צבע אדום כהה כמעט סגול ושמנוני. ארומה של פטל דובדבן ושזיף. בטעם מורגש גם עשן ומעט אדמה רטובה. יין מהנה עם סיומת ארוכה ועוצמתית לאורך רב הזמן.
כשרות הרב אוירבך טבריה ו- OK. 14.5% אלכוהול.
מחיר 79 ש'

• בן חיים שיראז TRADITION 2009
יין המורכב מ- 83% ענבי שיראז ו- 17% ענבי מרלו. היין עבר 14 חודשים בחביות עץ אלון ויכול להתיישן עוד שנים רבות, עד 12 שנים משנת הבציר.
צבע אדום אטום ומבריק, ארומה מלטפת של פירות יער וטעמי דובדבן עם עץ מורגש. סיומת נעימה וארוכה במיוחד.
בד"צ בית יוסף, OK וכשרות רבנות מרום הגליל. 13.5% אלכוהול.
מחיר 85 ש'

• טורה שירז 2010
יין זני 100% שירז שעבר התיישנות בחבית של כ-21 חודשים.
היין בעל צבע אדום עז עם ארומה של דובדבן ומעט חריפות של פלפל שחור. גוף מלא וטעם המלווה בחומציות עדינה.. סיומת בינונית.
כשרות בד"צ בית יוסף, OU. 14% אלכוהול.
מחיר 90 ש'

• אדיר שיראז כרם בן זמרה 2011
100% שיראז מכרם בחלקת הפלטו מנטיעת 2004 ובגובה 870 מטר מעל פני הים.
378 יום בחביות עץ אלון חדשות ( 85% צרפתי ו 15% אמריקאי ).
צבע אדום סגול ומבריק, ארומה מתובלת ומעט עשבית, טעם מלא עם עץ דומיננטי ומעט מתיקות מתעתעת. בעל יכולת השתבחות של 3-5 שנים.
כשרות מרום הגליל, בית יוסף ו-OU. 14% אלכוהול.
מחיר 90 ש'

• אדירA 2010
יין המורכב מ- 60% שיראז, 25% קברנה סוביניון, 5%1 קברנה פרנק. הכרמים מחלקת הפלטו כאשר כרם שירז מנטיעת 2004, כרם קברנה סובניון 1998 והקברנה פרנק מנטיעת 2005. גובה הכרם: 870 מטר. בעל יכולת השתבחות של 5-8 שנים.
היין השתבחות בעץ: 565 יום בחביות 85% מעץ אלון צרפתי ו 15% מעץ אלון אמריקאי.
צבע כמעט סגול אטום ומבריק. ארומה מתפרצת של פירות יער ותבלינים חריפים קמעה. גוף בינוני ועגול עם חמיצות קלילה הנמוגה מהר.
כשרות מרום הגליל, בית יוסף ו-OU. 14.5% אלכוהול.
מחיר 120 ש'.

• כרמל כרם קאיומי שירז 2009
יין המורכב מ- 98% ענבי שירז מכרם קיומי למרגלות הר מירון ו-2% ענבי ויונייה. היין התבגר במשך 15חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות ובוקבוק לאחר סינון גס אחד בלבד. ובעל פוטנציאל התיישנות גדול.
צבע סגול בוהק, ארומה אופיינית עוצמתית עם עץ מורגש המוסיף לטעמי פירות היער והשזיף. גוף מלא וסיומת ארוכה ונעימה.
כשרות רבנות ראשית והרב רובין. 15% אלכוהול.
מחיר 130 ש'

יקב. צילום: יעקב נחומיצילום: יקב. צילום: יעקב נחומי
יקב. צילום: יעקב נחומי

פטיט סירה

זן ענבים הנקרא גם דוריף ( DURIF ) וגם פטיט סירה ( Petite Sirah או Petite Syrah ). זן המגודל בעיקר בארצות הברית, באוסטרליה, בצרפת ובישראל.

• דלתון פטיט סירה 2011
יין המורכב מ-100% ענבי פטיט סירה מכרם סמוך לגדרה. היין התישן 12 חודשים בחביות עץ אלון אמריקאיות.
צבע אדום עמוק כהה, כמעט שחור. ארומה פרחונית מעט ןאפילו מעט זית ניתן להרגיש. גוף כבד אולם מתעגל ומלטף בפה וסיומת ארוכה.
כשרות מרום הגליל, מחפוד ו-OU . 14% אלכוהול
מחיר: 64 ש'

• עמק האלה פטיט סירה 2009
יין המורכב מ- 100% ענבי פטיט סירה. היין התיישן 16 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי
צבע סגול כהה ואטום. ארומה עוצמתית של תות ופירות נשירים. עץ מעט מורגש. בטעימה ממלא מיד את חלל הפה במתיקות, תבלינים ואף מעט עשן. סיומת ארוכה מאד.
כשרות רבנות מטה יהודה ו- OK. 14.5% אלכוהול.
מחיר 118 ש'.

קריניאן (Carignan או Cariñena )

זן ענבים אדומים שמקורו באזור אראגון (Aragon) בספרד, ונחשב בתור מרכיב היסטורי בממסך של היינות האדומים מאזור ריוחה (Rioja) המפורסם בספרד. כיום הזן נטוע בעיקר בצרפת (באזור לנגדוק), ספרד (באזור פריורט) ואיטליה (באזורים סרדיניה ולאציו).

אזורי יין נוספים בהם נעשה שימוש בענב, המשויכים לעולם החדש כוללים את קליפורניה (שם הזן משמש בעיקר לממסך), מקסיקו, אורוגוואי, צ'ילה, ארגנטינה, אוסטרליה ודרום אפריקה.

• בנימינה רזרב קריניאן 2011
יין מ- 100%ענבי קריניאן מכרם יחיד בגיל מתקדם שנטוע בשיפולי נחל תבור. היין שהה בחביות עץ אלון במשך 12 חודשים ובסיומם נבנה הממסך בין החביות השונות והיין הועבר למילוי עם מינימום תהליכי סינון והצללה. פוטנציאל יישון 6-8 שנים.
צבע ארגמני סגלגל אטום. ארומה עוצמתית של פטל ואף פרחוניות מרעננת. טעם עגול ופרחוני בעל סיומת בינונית.
כשרות חוג חתם סופר ב"ב, רבנות ג. עדה, רבנות ראשית ו- OU. 13.5% אלכוהול.
מחיר 79 ש'

• תשבי קריניאן אסטייט 2007 סינגל ויניארד
יין המורכב מ-100% ענבי קריניאן שנבצרו מכרם יחיד בוגר בן 45 שנה הנמצא בשפיה בגובה 50 מ' מעל פני הים. היין שהה כ- 12 חודשים בחביות עץ אלון. היין לא עבר סינון והצללה ויתכנו בו משקעים.
צבע אדום כהה כמעט שחור, ארומה מתפרצת ואפיינית לזן. טעמי שזיף נמהלים בפטל ופירות יער אחרים. מעט מרירות וסיומת ארוכה ועצמתית.
כשרות בד"ץ בית יוסף בד"ץ זכרון יעקב ו- OU. 13% אלכוהול.
מחיר 130 ש'

יקב. צילום: יעקב נחומיצילום: יקב. צילום: יעקב נחומי
יקב. צילום: יעקב נחומי

קברנה פרנק או קברנה פראן

נפוץ בעיקר בממסכים בסגנון בורדו בהם הוא מתווסף למרכיבים העיקריים קברנה סוביניון ומרלו. בנוסף, הזן מופיע גם ביינות זניים כמו למשל בעמק הלואר שבצרפת, ואף ביין-קרח בקנדה ובארצות הברית.

• כרמל הסדרה האזורית קברנה פרנק 2009
יין שהופק מענבי קברנה פרנק מאזור הגליל העליון ומעט ענבי מלבק, קברנה סוביניון ופטי ורדו מהאזור.היין התבגר בחביות עץ אלון צרפתי במשך 10 חודשים.
צבע ארגמני כהה, ארומה של פרי יער רעננים. גוף בינוני וסיומת ארוכה.
כשרות רבנות ראשית והרב רובין. 14.5% אלכוהול.
מחיר 60 ש'

• עמק האלה קברנה פרנק 2010
יין המורכב מ-96% קברנה פרנק ו-4% קברנה סובניון. היין התישן 14 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי.
צבע אדום כהה עד סגול כהה ומבריק. ארומה של דובדבנים ומעט אקליפטוס ברקע. בטעימה ממלא חלל הפה מיד בתיבול ורעננות ירוקה במתווספים לטעמי הפרי. עגול ומסתורי.
כשרות רבנות מטה יהודה ו- OK. 14.5% אלכוהול.
מחיר 118 ש'

• טפרברג רזרב קברנה פרנק 2010
יין מ-100% ענבי קברנה פרנק. היין התבגר בחביות עץ אלון צרפתיות חדשות למשך 18 חודשים ואח"כ המשיך להתבגר למשך 6 חודשים נוספיםבבקבוק, לפני שחרורו לשוק.
צבע אדום עמוק, ארומה עשירה של פירות יער שחורים ומעט רעננות ירוקה. בפה עגול אולם בעל עוצמה וסיומת ארוכה וחלקה.
כשרות בד"צ עדה חרדית, מחפוד ו-OU. 13% אלכוהול.
מחיר 120 ש'

• בן חיים רזרב קברנה פרנק 2010
יין המורכב מ- 70% קברנה פרנק, 20% פטיט סירב 10% מרלו. היין התבגר 18 חודשים בחביות עץ אלון ויכול להמשיך להתפתח בבקבוק עוד 15 שנים משנת הבציר.
צבע כהה כמעט שחור, ארומה מתקתקה עם ריחות הפרי. טעמי פרי יער המהולים בטעמי אגוזים ובוטנים. סיומת בינונית.
כשרות בד"צ בית יוסף, OK וכשרות רבנות מרום הגליל. 13.5% אלכוהול.
מחיר 120 ש'

מלבק

זן המזוהה בעיקר עם יינות שמקורם בארגנטינה. מקורו של הזן בבורדו שבצרפת, אך עקב רגישותו לקרה ובעיקר מכת קור שהשמידה בשנת 1956 75% מכרמי המלבק בבורדו, חדלו כמעט לנטוע כרמים מזן זה בבורדו. כיום רק באזור קהור ( Cahors) שבדרום מערב צרפת ממשיכים ענבי המלבק לככב וכמובן בארגנטינה.

• תל ארזה מלבק 2010
יין 100% ענבי מלבק שהתיישן 12 חודשים בחביות.
צבע אדום עז אופייני, ארומה קלילה של פרי יער. בעל גוף בינוני וסיומת קצרה.
כשרות בד"צ העדה החרדית. 14% אלכוהול.
מחיר 69 ש'

• טפרברג טרה מלבק 2011
יין מ- 100% ענבי מלבק מכרם הנמצא בהרי יהודה. היין עבר התבגרות בחביות עץ אלון צרפתיות למשך 12 חודשים. לאחר בקבוקו היין אף המשיך להתבגר למשך 3 חודשים נוספים לפני שחרורו לשוק.
צבע אדום עמוק ואטום. ארומה עשירה של פירות יער ועץ. יין רך ומתעגל, בעל גוף מלא וסיומת ארוכה.
כשרות בד"צ עדה חרדית, מחפוד ו-OU. 13.5% אלכוהול.
מחיר 70 ש'

בציר בכרם. צילום: פלאש90צילום: בציר בכרם. צילום: פלאש90
בציר בכרם. צילום: פלאש90

פטיט ורדו (Petit verdot)

זן ענבים ממשפחת בורדו. זן זה בעל צבע סגול כהה משמש בעיקר לממסך ( בלנד) כתוספת צבע כהה וטעם ארומתי. זן זה גדל במספר רב של אזורים בעולם כולל את צרפת, ארצות הברית, ארגנטינה אוסטרליה וגם בישראל.

• תל ארזה פטי וורדו 2011
יין מענבי פטי וורדו משלש חלקות כרמים ע"י כפר וורבורג.היין התיישן 9 חודשים בחבית לפני הביקבוק.
צבע אדום ארגמני כהה, ארומה של תות ומעט קינמון. טעם עוצמתי וגוף מלא.
כשרות בד"צ העדה החרדית. 13% אלכוהול.
מחיר 69 ש'.

• ברקן SR פטי ורדו 2010
ספשל רזרב בחירת היינן הוא יין המורכב מ-100% ענבי פטי וורדו מכרמים בגליל העליון. היין התיישן 18 חודשים בחביות עץ אלון, רובו צרפתי. ימשיך להתפתח ולהשתבח במשך מספר שנים.
צבע סגול כהה ואטום, ארומה של פירות יער שחורים ובשלים עם נגיעות של עשבוניות ירוקה. ממלא חלל הפה בעוצמה אולם עגול מתובל ואף נגיעות מעושנות. סיומת גלית ארוכה ונעימה.
כשרות חתם סופר פ"ת, רבנות ראשית ורבנות מ.א. גזר. 13.5% אלכוהול
מחיר 70 ש'

סנז'ובזה ( Sangiovese )

זן ענבים שמקורו באיטליה והוא הזן הפופולארי ביותר בטוסקנה. זן זה משמש הבסיס ליינות קיאנטי המוכרים כל כך.

• ברטנורא עובדיה אסטיטס CHIANTI 2010 (איטליה)
יין מענבי סנג'ובזה האופייניים ליין קיאנטי איטלקי.
צבע אדום מבריק נוטה לסגלגל. ארומה פירותית רעננה עם נגיעות דובדבן. עגול בפה ונמוג מהר.
כשרות הרב וייסמנדל–נייטרא מונסי, OU, והרב גרליק. מכיל 15% אלכוהול.
יבוא צור סוכנויות. מחיר 70 ש'

• גמלא סנג'ובזה 2009
יין העשוי כולו מענבי סנג'ובזה שגדלו בכרמים הממוקמים במרכז ובצפון רמת הגולן. היין התיישן במשך 12 חודשים בחביות קטנות מעץ אלון צרפתי. היין ימשיך להשתפר ולהשביח בבקבוק בשנים הקרובות, ויישאר במיטבו כשש עד שמונה שנים מהבציר.
צבע אדום מבריק ושמנוני במיוחד. ארומה של תות ופטל עם תיבול של פלפל. גוף בינוני וקל. עגול ומהנה.
כשרות הרב אוירבך טבריה ו- OK. 14.5% אלכוהול.
מחיר 79 ש'

• ברטנורא עובדיה אסטיטס Morelino Di Scansano 2009 (איטליה)
הופק מענבי סנג'ובזה וענבי אליקנטה אופייניים לאזור באיטליה.
צבע אדום סגול אטום. ארומה של פירות יער שחורים. טעם מתפרץ אבל לא תוקף. עגול ונעים הנמוג אט אט.
כשרות הרב וייסמנדל–נייטרא מונסי,OU , והרב גרליק. מכיל 14% אלכוהול.
יבוא צור סוכנויות. מחיר 99 ש'

בציר. צילום: יעקב נחומיצילום: בציר. צילום: יעקב נחומי
בציר. צילום: יעקב נחומי

יינות מעניינים נוספים

• ברון הרצוג Old-Vine Zinfandel, Lodi 2010
יין מזן זימפנדל מכרמים באזור Lodi קליפורניה ארה"ב.
צבע אדום עמוק ואטום. ארומה של אדמה וירק. טעם עוצמתי ונושכני קמעה. סיומת ארוכה מאד.
כשרות הרב הילל ויינברגר, OU. 15.5% אלכוהול
יבוא צור סוכנויות. מחיר 60 ש'

• תל ארזה ים תיכוני 2011
ממסך של יינות מ- 5 כרמים שונים: פטיט סירה מכפר וורבורג, ארגמן בגבעת שמש, קריניאן בזיכרון יעקב, גרנאש במרחביה וסירה בכפר תבור. הענבים של כל אחד מהכרמים הנבחרים נבצרו במועד הבשלה שלהם מאמצע אוגוסט עד אוקטובר 2011. ורק דצמבר 2011 הורכב היין. היין התיישן בנוכחות עץ אלון עד לבקבוקו באמצע אוגוסט 2012.
צבע אדום עוצמתי ואטום. ארומה של דובדבן שחור ונגיעות וניל. יין בעל גוף מלא ומתעגל עם סיומת בינונית.
כשרות: בד"צ העדה החרדית. מכיל 13.5% אלכוהול.
מחיר: 69 ש'

• ברקן פינוטאז' 2010
יין העשוי מ- 100% פינוטאז' מכרם תל צפית. היין התיישן 12 חודשים בחביות עץ אלון. עשוי להתיישן יפה למשך מספר שנים.
צבע ארגמן מבריק ומעט שקוף. ארומה עוצמתית מיד מתפרצת מהכוס עם נחוח תבלינים המעפיל על פירותיות דומיננטית של הענב. עגול ורך ואולי אף מלטף בפה. נמוג מהר אולם מראה פוטנציאל שעדיין לא התגלה בו למרות גילו.
כשרות חתם סופר פ"ת, רבנות ראשית ורבנות מ.א. גזר. 13.5% אלכוהול
מחיר 70 ש'

• בן חיים לה פטיט סירה 2005
יין המורכב מ-50% מרלו, 40% פטיט סירה ו-10% ענבי שירז. היין התבגר 14 חודשים בחביות עץ אלון.
צבע אדום כהה אטום, ארומה נעימה ורכה. טעמי פרי יער והרבה ירוק מורגשים עם סיומת ארוכה ונעימה.
כשרות בד"צ בית יוסף, OK. 13.5% אלכוהול.
מחיר 150 ש'

• BRAVDO קופאז' 2011
יין המורכב מ-40% ענבי קברנה פרנק, 33% שירז ו-27% קברנה סוביניון שנבצרו מכרם יחיד באמצע ספטמבר 2011. היין יושן במשך 12 חודשים בחביות עץ רובן מעץ אלון צרפתי. היין צפוי להתפתח היטב בבקבוק עד 10 שנים.
צבע אדום סגול כהה , ארומה עוצמתית של פטל ושזיף בשלים. מתעגל בפה ומגלה כל לגימה טעמים חדשים ומעניינים.סיומת ארוכה שנמוגה אט אט.
כשרות איגוד רבנים, רב כרמי-יוסף ו- OK. 14.5% אלכוהול.
מחיר 150 ש'.
יין סקירה חג אדום לבן

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}