כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024

מבוכה אלעדית בש"ס • דרוש דחוף: מועמד לראשות עיר

לא עידן, לא קריספל ולא כהן - ש"ס נותרה ללא מועמד מוביל לראשות העיר אלעד • אריאל אטיאס הציע לדרעי: ניסים דהן • ולמי יש סיכוי לנצח - מועמד ש"ס או פרוש?

יכריע ביניהם? ניסים דהן. צילום: יעקב כהן
יכריע ביניהם? ניסים דהן. צילום: יעקב כהן



הזירה בעיר אלעד ממשיכה להדיר שינה מעיני קודקודי ש"ס: תחילה דיברו בלשכת יו"ר ש"ס אריה דרעי על צוריאל קריספל כמועמד. שבועות חלפו ושם המועמד השתנה והיה לצביקה כהן.

במשך כשבועיים הוא היה השם המוביל, בעוד סיעת 'שלומי אמונים' ו'דגל התורה' נחרצים בהתנגדותם למועמדותו.

באשר לרבני העיר: הגרש"ז גרוסמן, רב העיר האשכנזי, ידוע כמי שאיתו קשר צביקה כהן קשרים מצוינים, אך הגר"מ מלכה, רב העיר הספרדי, מתנגד לו נחרצות. הרב גרוסמן עדיין לא הודיע רשמית את דעתו. אחרי הכול, לא פשוט לתמוך במועמד לו מתנגדת 'דגל התורה' ובראשה חזון איש 5- רשמית. מצד שני, מקור בכיר מספר כי הרב גרוסמן טען, כי במידה וצביקה כהן יהיה מועמד ש"ס, הוא ישיג את תמיכת הגר"ש אויערבך.

כפי שכבר דיווחנו כאן באתר 'בחדרי חרדים', מאחורי הקלעים נשמעו התלחשויות כי סיעת שלומי אמונים ו'דגל התורה', מתכוונים להריץ מועמד מטעמם - סגן ראש העיר שרוליק פרוש – יהיה אשר יהיה מועמדה של ש"ס. בש"ס נטו תחילה לפתח תקוות, כי לא כך הוא הדבר, וכי אם רק יסתדרו עם הגר"מ מלכה - יישרו כולם קו עם צביקה כהן.

ימים חלפו, עם הרב מלכה לא הצליחו להסתדר, אך עדיין לא הפנימו כי המערכה סגורה ונעולה, וכי בכל מקרה יתמודד מולם מועמד אשכנזי.

מקור בכיר סיפר ל'בחדרי חרדים', כי דרעי ניסה להציע לרב מלכה שבנו, אבי מלכה, יכהן כמ"מ לכהן, בתמורה לתמיכתו. צביקה לא התלהב לסגור סיכומים לפני הבחירות, והרב מלכה לא נענה להצעה.

בקרב כל הצדדים המעורבים בסיפור מכחישים את השמועה הזו. הזמנה אישית של בית הרב מלכה לאריה דרעי להגיע להתארח בשבת בביתם - לרגל השמחה השורה במעונו של צביקה כהן - הוקפאה נכוןלעכשיו, כפי הנראה בשל חוסר הבהירות הפוליטית השוררת בעיר.

על פי התוכנית המקורית, היה דרעי אמור להיענות להצעה ולהגיע לאלעד כשהוא מתכנן את עיתוי הגעתו לזמן בו יכריז על מועמדה של התנועה. והיה והרב מלכה יישר קו ויתמוך - היה מתארח בביתו; ולא – היה מוצא לו מקום אחר ללון בו, וחזקה שרבים ממצביעי ש"ס היו רואים לעצמם כבוד גדול לארחו. כאמור, התוכנית הוקפאה. בלשכת דרעי כבר מודים כי יתכן שהדחייה של שבת זו תיהפך לדחייה נוספת, אם בכלל.

אם בתחילה דיברו על כך שחשוב לדרעי להגיע אישית אל העיר, כדי ללמוד על המתרחש בה, הרי שכעת כבר מדברים על הגעתו לשבת בהתלהבות פחותה בהרבה.

במקום צביקה, איציק (כהן)?צילום: במקום צביקה, איציק (כהן)?
במקום צביקה, איציק (כהן)?


לא רוצים מועמד מוצנח

נכון לעכשיו נראה, כי מועמדותו של צביקה כהן ירדה מהפרק. הסיבות רבות. התנגדותו של הרב מלכה, החזית הנוקשה העומדת מולו בצד האשכנזי – כל אלו ועוד הובילו את דרעי למסקנה כי מוטב לו לחשוב על מועמד אלטרנטיבי.

מחד, צביקה כהן נחשב בעיר למועמד ראוי, מי שניהל את העיר בהצלחה, אדם שיש סיכוי שינצח את המועמד האשכנזי, הגם שקשה לנבא כרגע מי יזכה בתפקיד ראש העיר בסופו של יום בחירות. מאידך, כל עוד הוא המועמד, לצד האשכנזי יש קייס מצוין להרצת מועמד משל עצמם, כולל מלחמה בש"ס: "הם הביאו מועמד שלא מקובל עלינו".

ברגע שיצוף שם אחר, הצד האשכנזי יצטרך להיות יצירתי בבואו למצוא תירוץ חדש להתנגדותו, ולכך שהוא פותח במלחמת עולם אשכנזים-ספרדים באלעד, רק כדי לכבוש את העיר מידי ש"ס.

בש"ס פועלים באופן קדחתני כדי למצוא יש מאין מועמד חדש. שמות עולים ויורדים - והמבוכה גדלה והולכת.

שם ראוי שעלה על הפרק הוא שמו של איציק כהן, לשעבר שר דתות וסגן שר אוצר. אלא שקשה להניח שהוא עצמו ייאות לצאת להרפתקה מהסוג הזה.

אמש התקשר דרעי לח"כ אריאל אטיאס ועדכן אותו ש"האשכנזים לא רוצים את צביקה". הוא ביקש ממנו לחשוב על רעיון מתאים. אטיאס שלף מיידית את שמו של ניסים דהן, ראש מועצת חריש. אחרי הכול, דהן הצליח בתפקידו כשר בריאות, הוא מכיר את הזירה המוניציפאלית מצוין מתפקידו כראש המועצה חריש-קציר, והיה שותף בכיר להליך הקמת העיר כמעט מהיסוד.

את השמועות לפיהן אטיאס היה זה שטרפד את מועמדות צביקה כהן מכחיש אטיאס מכל וכל. הוא לא ממש מעורב במינויים המוניציפאליים. אילו הייתה ש"ס מצליחה לצלוח את מועמדותו של צביקה כהן - מה טוב. לא הסתדר? חושבים הלאה.

הצרה הגדולה עם שני ההצעות הללו, מועמדים ראויים ככל שיהיו, היא שהתירוץ שיציף הצד האשכנזי כבר תפור מראש - ועוד לפני שיאמרו אותו בפיהם, ניתן כבר לנחש מה יהיה: "הם מועמדים מוצנחים".

ודומה שאין משפט שמהלך אימים על תושבי אלעד יותר מהמשפט הזה. אחרי הכול, הם שבעו ממועמדים מבחוץ שהצניחה עליהם תנועת ש"ס.

מה שמחזיר אל חרושת השמועות את השם שכבר עלה בעבר בלשכת היו"ר, עלה, ירד, וצף כעת מחדש – צוריאל קריספל.

"מילת המפתח היא 'הסכמה'", אומר מקור בכיר בש"ס המקומית. "אם תהיה הסכמה עם האשכנזים על המועמד של ש"ס - ש"ס תבחר אותו בהתאם. ולא - יתכן בהחלט שהיא תצניח מועמד על פי הבנתה".

מבוכה גם ב'דגל התורה'

גם בזירה הפנים-ליטאית הדברים אינם סגורים לגמרי.

בעוד 'דגל התורה' רוצה להציב את משה שטיין, מנהל ת"ת, בתפקיד ממלא-מקום ראש העיר, הרי שרב העיר הגרש"ז גרוסמן מעדיף את נציגו שמוליק גרוסברד. כרגע לא ברור מה תהיה התוצאה הסופית. יתכן כי השנים ירוצו ברשימה ויתחלקו בתפקיד המ"מ ברוטציה.

באופן בלתי צפוי עבר אתמול בישיבת מועצת העיר מינוי שנתמך על-ידי ראש העיר יצחק עידן - שבתקופה האחרונה מתקשה להעביר החלטות ומועמדים בהם הוא חפץ. המדובר בנועם גרייס, שיכהן כמהנדס העיר בשנים הבאות.

למועמדותו נרשמה התנגדות של רוב הנציגים האשכנזים. אלא שחבר המועצה פיני גרוס, חסיד צאנז, היה זה שהצליח להוביל לנוסחת תיווך בין הצדדים. לא בגלל תמיכתו בראש העיר, אלא משום שהבין שעבור תושבי העיר חייבים להתעלות. לא יתכן, הוא סבר, להתקוטט סביב שאלת מינוי כה חשוב.

כפי שהדברים נראים, עומדים שני הגושים - האשכנזים והספרדים - לצאת לקרב שליטה בעיר, יהיה מועמדה של ש"ס אשר יהיה.

מה הסיכויים? שרוליק פרושצילום: מה הסיכויים? שרוליק פרוש
מה הסיכויים? שרוליק פרוש


למי יש סיכוי?

והשאלה הבאה תהיה: למי הסיכוי לנצח?

כמו בכל מקום, גם כאן, כל צד מוכן להישבע שהוא עומד לנצח. ולכל צד גם מספרים להוכחת צדקתו.

לכאורה, בבחירות האחרונות הצביעו 5124 איש ליהדות התורה, ביחס של בערך 40-60 לטובת דגל התורה. לש"ס הצביעו כ-6626 קולות - הפרש של 1500 קולות. אלא שלכאן נכנסת חסידות ויז'ניץ, שנציגה המקומי, חיים מאיר כץ, כך נראה, סגר עם ש"ס על תמיכה במועמדה.

לויז'ניץ כ-400 משפחות באלעד, פלוס כ-100 משפחות של חסידי האדמו"ר מויז'ניץ שמרכזו ברחוב עזרא בבני ברק. קיבלנו כ-1100 בעלי זכות בחירה. לכאורה, ניצחון ברור לש"ס.

יש אומרים שמאחורי ההסכם ויז'ניץ-ש"ס עומד האדריכל ח"כ יעקב ליצמן. אלא שהוא מכחיש.

כבר היו דברים מעולם, ובעבר נרשם עימות מקומי בין חסידות ויז'ניץ לסיעת שלומי אמונים, כאשר השניים רצו בנפרד - והתוצאות היו מנדט לויז'ניץ ושנים לשלומי אמונים. בבחירות האחרונות רצו בראש אחד, תוך הסכמה שנציג שלומי אמונים שרוליק פרוש הוא זה שיכהן כסגן בשכר מטעם הפלג החסידי.

אז נכון שנציג ויז'ניץ המקומי - כץ לא ממש אוהב את נציג שלומי אמונים - פרוש, אלא שכאשר תיפתח מלחמת עולם אשכנזית-ספרדית, לא ברור אם האדמו"ר מויז'ניץ לא יתערב ויכפה הליכה 'עם כולם'. מה גם שכבר כעת נשמעים קולות 'פנים ויז'ניצאיים' באלעד, שאינם אוהבים את מהלך 'ההתנתקות' אותו מוביל כץ.

אלא שצריך לקחת בחשבון את 704 הקולות שהצביעו לרבי אמנון יצחק בבחירות, ולא נראה שיתמכו בנציג ש"ס, פלוס תמיכת הציבור הד"לי - שיתמוך בפרוש, שסגור עם נציג הבית היהודי באלעד שי נתן. מה שהופך את הקרב לצמוד לגמרי.

אלא אם כן אנשי הרב גרוסמן, המזוהים עם הפלג הירושלמי-אשדודי, יתמכו בנציג ש"ס, אולי יעשו זאת גם נציגי תנועת 'טוב' (כ-1000 קולות).

ושאלה נוספת: לאן יילכו קולותיהם של מצביעי עוצמה לישראל (360) והליכוד (289). במקרה בו כל קול קובע, יש לחשב כל פלג ולו אף הקטן ביותר.

ויש נקודה נוספת שצריך לקחת בחשבון: כשמדברים על הצבעה לכנסת, לא תמיד מספר זהה מצביע לרשות המקומית. לא סוד הוא שבקרב מצביעי ש"ס המקומיים יש מי שסבורים שש"ס 'הפילה' את אלעד כשהצניחה מועמדים שלא בהצלחה יתירה. כך שיש מצב בו חלק ממצביעי ש"ס יעניקו את קולם לשרוליק פרוש - בפרט אותם שנעזרו בו כאיש עשייה, וכמי שניהל באופן שוטף לשכה לפניות הציבור.

בש"ס יאמרו: "הכול טוב, עד שהרב עובדיה יוסף יאמר את דברו באופן נחרץ. מאותו רגע ואילך, מצביעי ש"ס נשמעים לו".

לכאורה, הם צודקים. אבל רק ביום הבחירות נדע את התשובה.

כל האופציות על השולחן

להלן כמה תחשיבים, שנעשו על בסיס תוצאות הבחירות האחרונות לכנסת. צריך לקחת בחשבון שלא תמיד הצבעה לכנסת משוכפלת אוטומטית בבחירות מקומיות. מצד שני, קשה להסתמך על נתוני ההצבעה המקומית בבחירות הקודמות, מאחר והגושים רצו ברובם במאוחד, תחת מפלגת 'אלעד שלנו', שזכתה ב-7911 קולות.

החישוב לגבי דגל+שלומי אמונים (ללא 'הפלג הירושלמי') נעשה בהערכה בלבד, שכן אין נתונים על ריצה נפרדת של הפלג.

אופציה 1: ש"ס (6626) + תימנים (704) + ויז'ניץ (כ-1200, יש אומרים כ-1000 בלבד) + הפלג האשדודי-ירושלמי (כ-1000)+ הבית היהודי (כ-1500 כולל האיחוד הלאומי) + 'טוב' (כ-1000) – 11,930 – ניצחון גורף. מצד שני, אופציה לא ריאלית באשר תמיכת התימנים והבית היהודי נתונה כרגע לצד האשכנזי. גם לא מסתמן פילוג פנים-דגל.

אופציה 2: ש"ס + תימנים + ויז'ניץ + הפלג האשדודי-ירושלמי + טוב - 10,430– ניצחון ברור.

אופציה 3: ש"ס + תימנים + הפלג האשדודי-ירושלמי – 8330– גבולי.

אופציה 4: ש"ס + ויז'ניץ – 7726- מסתמן הפסד.

אופציה 5: ש"ס + תימנים + ויז'ניץ – 8430– מסתמן ניצחון.

אופציה 6: ש"ס + הבית היהודי + טוב - 9126– ניצחון.

אופציה 7: ש"ס + הבית היהודי + תימנים – 8830- ניצחון.

סיכום: הניצחון לש"ס יובטח גם באם תגייס לצידה שני פלגים לא גדולים.

אופציה 8: שלומי אמונים + דגל (4124 בקיזוז הפלג) + הפלג + הבית היהודי + ויז'ניץ - + תימנים + טוב – 9528 – ניצחון ברור.

אופציה 9: שלומי אמונים + דגל + הפלג + הבית היהודי + התימנים + טוב – 8328 – עדיין ניצחון. מה שאומר שניתן לנצח גם בלי תמיכת חסידות ויז'ניץ.

אופציה 10: שלומי אמונים + דגל + ויז'ניץ + הבית היהודי + תימנים – 7528 – הפסד. כלומר, במקרה של פילוג פנים דגלאי ובמצב בו גם טוב לא תתמוך במועמד האשכנזי - אין מצב לנצח. באם טוב מצטרפת – הניצחון די ברור.

אופציה 11: שלומי אמונים + דגל – 4124 - הפסד.

אופציה 12: שלומי אמונים + דגל + הפלג-האשדודי-ירושלמי – 5124 - עדיין הפסד.

אופציה 13: שלומי אמונים + דגל + הפלג האשדודי-ירושלמי + הבית היהודי – 6624, הפסד, גם באם נוסיף את תמיכת טוב.

אופציה 14: שלומי אמונים + דגל + הפלג האשדודי-ירושלמי + תימנים – 5828 – הפסד. גם אם נוסיף את תמיכת טוב.
אלעד דגל רבנים ראשות העיר הבית היהודי

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 23 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}