איראן, הפלסטינים ופטור מוויזות: המסמך המלא עליו חתמו ביידן ולפיד
ראש הממשלה יאיר לפיד נועד למפגש, שנמשך מעל לזמן המתוכנן, עם נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן | בפגישה שנערכה תחילה בארבע עיניים, דנו השניים בשלל הנושאים שעל הפרק: הפלסטינים, איראן והמלחמה באוקראינה | בתום המפגש חתמו השניים על "הצהרת ירושלים" | המסמך המלא
בתום מפגש ממושך שנערך מעבר למתוכנן, חתמו בשעה האחרונה נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן וראש הממשלה הישראלי יאיר לפיד על "הצהרת ירושלים", הצהרה משותפת על המשך שיתופי הפעולה בין ישראל לארה"ב במגוון נושאים ובראשם הנושא האיראני שעל סדר היום.
"ארצות הברית וישראל מאשרות את הקשרים הבלתי ניתנים לערעור בין שתי מדינותינו ואת המחויבות המתמשכת של ארצות הברית לביטחון ישראל. מדינותינו מאשרות בנוסף כי השותפות האסטרטגית בין ארצות הברית לישראל מושתתת על ערכים משותפים, אינטרסים משותפים וידידות אמת", נכתב במסמך עליו חתמו המנהיגים.
"מעבר לכך", מתייחס המסמך לסאגה הפוליטית בישראל "ארצות הברית וישראל מאשרות כי בין הערכים שהמדינות חולקות נכללת מחויבות בלתי מעורערת לדמוקרטיה, לשלטון החוק ולקריאה ל"תיקון עולם". המנהיגים מביעים הערכה לראש הממשלה לשעבר בנט, שהוביל את הממשלה המגוונת ביותר בתולדות ישראל, ושתחת הנהגתו השותפות יוצאת הדופן הזו המשיכה להתחזק".
על הנושא הביטחוני נכתב במסמך: "בהלימה למערכת היחסים הביטחונית ארוכת השנים בין ארצות הברית וישראל ולמחויבות הבלתי מעורערת של ארצות הברית לביטחונה של ישראל, ובמיוחד לשימור היתרון הצבאי האיכותי שלה, ארצות הברית חוזרת על מחויבותה האיתנה לשמר ולחזק את יכולתה של ישראל להרתיע את אויביה ולהגן על עצמה בעצמה כנגד כל איום או שילוב של איומים".
על הנושא האיראני חתמו המנהיגים: "ארצות הברית מדגישה כי חלק בלתי נפרד מהתחייבות זו היא המחויבות לעולם לא לאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני, וכי היא מוכנה להשתמש בכל רכיבי העוצמה הלאומית שלה כדי להבטיח תוצאה זו. ארצות הברית מוסיפה ומאשרת את המחויבות לעבוד יחד עם שותפים אחרים כדי להתעמת עם התוקפנות והפעילויות מערערות היציבות של איראן, בין אם הן מקודמות ישירות ובין אם באמצעות שלוחים וארגוני טרור כמו חיזבאללה, חמאס והג'יהאד האסלאמי הפלסטיני".
בהצהרה נרמז נושא הסכמי השלום שבדרך, בראשם עם סעודיה: "ישראל מודה לארצות הברית על תמיכתה המתמשכת והענפה בהעמקה ובהרחבה של הסכמי אברהם ההיסטוריים. המדינות מאשרות כי הסכמי השלום והנורמליזציה של ישראל עם איחוד האמירויות, בחריין ומרוקו מהווים תוספת קריטית להסכמי השלום האסטרטגיים של ישראל עם מצרים וירדן, שכולם חשובים לעתיד אזור המזרח התיכון ולמטרה של הביטחון האזורי, השגשוג והשלום באזור.
"ארצות הברית מברכת על התפתחויות אלה ומחויבת להמשיך ולמלא תפקיד פעיל, כולל בהקשר של ביקורו הקרוב של הנשיא ביידן בערב הסעודית, בבניית ארכיטקטורה אזורית איתנה; בהעמקת את הקשרים בין ישראל לבין שותפיה האזוריים; בקידום האינטגרציה האזורית של ישראל לאורך זמן; ובהרחבת מעגל השלום כך שיכלול עוד מדינות ערביות ומוסלמיות", נכתב ונחתם בין המנהיגים.
סעיף שעלול לעורר שיח ועימות פוליטי הוא הנושא הפלסטיני, במסמך חותמים המנהיגים על הצהרה כי "ארצות הברית וישראל מתחייבות להמשיך לדון באתגרים ובהזדמנויות ביחסי ישראל-פלסטינים. המדינות מגנות את סדרת הפיגועים הנתעבת נגד אזרחי ישראל בחודשים האחרונים ומאשרות את הצורך להתעמת עם כוחות רדיקליים, כגון חמאס, המבקשים ללבות את המתיחות ולהצית אלימות וטרור". הנוסח שיעורר מהומה הוא שנכתב כי "הנשיא ביידן מאשר מחדש את תמיכתו ארוכת השנים והעקבית בפתרון שתי המדינות ובקידום מציאות שבה ישראלים ופלסטינים כאחד יוכלו ליהנות ממידה שווה של ביטחון, חירות ושגשוג. ארצות הברית עומדת מוכנה לעבוד עם ישראל, הרשות הפלסטינית ובעלי עניין אזוריים לטובת מטרה זו".
אחת הסאגות שייתכן ויתקדמו במפגש הוא נושא קידום מתווה פטור מוויזות, במסמך ההבנות נכתב כי המדינות פועלות לאפשר למחזיקי דרכונים ישראלים להיכלל בתוכנית הפטור מאשרה של ארצות הברית בהקדם האפשרי, "המנהיגים מצהירים כי כל היוזמות הללו, ואינספור מאמצים משותפים אחרים, הננקטים בין עמיהם בכל דרג של ממשל וחברה האזרחית, מוכיחות כי השותפות האסטרטגית בין ארצות הברית לישראל היא הכרחית ותורמת תרומה עצומה, לא רק לטובת אזרחים אמריקאים וישראליים אלא גם לטובת המזרח התיכון והעולם".
במהלך המפגש דנו הצדדים גם בנושא האוקראיני ודרישה אמריקאית להמשך סיוע לצבא אוקראינה, במסמך ההצהרה נכתב "ארצות הברית וישראל חוזרות ומבטאות את דאגתן ביחס להתקפות הנמשכות נגד אוקראינה, את מחויבותן לריבונות ולשלמות הטריטוריאלית של אוקראינה, ומאשרות את החשיבות של המשך סיוע הומניטרי לעם האוקראיני".
סעיף ניכר עוסק גם בנושא האנטישמיות: "ארצות הברית וישראל מאשרות כי ימשיכו לפעול יחד כדי להיאבק בכל הניסיונות להחרים את ישראל או ליצור דה-לגיטימציה לישראל, הן דוחות בתוקף את קמפיין ה-BDS. שתי המדינות ישתמשו בכלים העומדים לרשותן כדי להילחם בכל נגע ומקור של אנטישמיות וכדי להגיב בכל פעם שביקורת לגיטימית תחצה את הגבול לקנאות גזענית ולשנאה או תנסה לחתור תחת מקומה הראוי והלגיטימי של ישראל בקרב משפחת העמים".
"בהקשר זה", הוסיפו "הן מביעות את דאגתן העמוקה מהעלייה הגלובלית באנטישמיות וחוזרות על מחויבותן לפעול נגד השנאה העתיקה הזו על כל ביטוייה. ארצות הברית גאה לעמוד לצד מדינת ישראל היהודית והדמוקרטית, ולצידו של העם בישראל, שהאומץ, החוסן ורוח החדשנות יוצאי הדופן שלו מהווים השראה לרבים כל כך ברחבי העולם".
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות