כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024
"מתחייב אני"

מי המפלגה בקואליציה שקיימה הכי הרבה הבטחות

אחרי שהממשלה הכריזה על סיום דרכה, "מדד ביצוע ההסכמים הקואליציוניים" שערך 'המרכז להעצמת האזרח' בדק איזו מפלגה בקואליציה קיימה הכי הרבה הבטחות. ובכן, מפלגת 'העבודה' קיימה רק 52% מכלל הסעיפים אליהם התחייבה, ו'מרצ' קיימה כ-55% בלבד; לעומתן, 'ימינה' קיימה כ-61% מהתחייבויותיה ו'תקווה חדשה' מובילה עם 63% מההתחייבויות. כאשר בוחנים את סעיפי המדיניות המהותיים בלבד: רע"מ תופסת את ההובלה עם 63% יישום, תקוה חדשה עם 58% וישראל ביתנו עם 55% | הנתונים המלאים

מי המפלגה בקואליציה שקיימה הכי הרבה הבטחות
בנט, לפיד, מאיר כהן צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90

ההכרזה הדרמטית על פירוק הממשלה סיכמה שנה סוערת מאוד שעברה על מפלגות הקואליציה הנוכחית. 'המרכז להעצמת האזרח', עמותה המתמחה במעקב אחר יישום מדיניות הממשלה, יצרה את "מדד ביצוע ההסכמים הקואליציוניים" שבדק את מידת העמידה של הסיעות המרכיבות את הקואליציה בהתחייבויות שלהן לציבור במסגרת ההסכמים הקואליציוניים וקווי יסוד הממשלה.

ההסכמים הקואליציוניים פורקו על ידי המרכז לכ-326 התחייבויות קונקרטיות, מתוכן יישמה הממשלה הנוכחית 211 התחייבויות המהוות כ-65% מכלל ההתחייבויות שנמדדו מתוך ההסכמים הקואליציוניים. פרט לסעיפים הפרטניים, ב"מדד ביצוע ההסכמים הקואליציוניים" של "המרכז להעצמת האזרח" נבדקו במקביל גם שני מדדים מרכזיים: "כל ההתחייבויות" שלקחו עצמן המפלגות (כולל חלוקת תיקים, מינויים, סמכויות ודרכי עבודת הקואליציה) ומידת קיום "סעיפי מדיניות" בלבד (רק סעיפי ההסכמים הקואליציוניים וקווי היסוד שרלוונטיים באופן ישיר לחיים שלנו כאזרחים, בנושאי חינוך, כלכלה, בריאות, דת ומדינה, סביבה, משפט ועוד).

מהנתונים עולה כי בתחתית הרשימה נמצאת מפלגת 'העבודה' שבראשות מרב מיכאלי, גם ביישום כלל הסעיפים וגם ביישום סעיפי המדיניות. המפלגה קיימה 52% מכלל ההתחייבויות שלקחה על עצמה בעת הקמת הממשלה ה-36, וקיימה כ-48% בלבד מ"סעיפי המדיניות" אליהם התחייבה.

אחוז קיום כל ההתחייבויות.

לעומתה, מפלגת 'מרצ' שבראשות ניצן הורוביץ - קיימה כ-55% מההתחייבויות שלקחה על עצמה, ואילו 'ישראל ביתנו' שבראשות אביגדור ליברמן הצליחה ליישם רק כ-58% מהבטחותיה. לעומתן, 'תקווה חדשה' של גדעון סער מובילה עם קיום 63% מההתחייבויות, 'ימינה' של נפתלי בנט קיימה כ-61% מהתחייבויותיה למרות אכזבת רוב המצביעים מעצם הקמת הממשלה במתכונתה.  מפלגת רע"מ בראשות מנסור עבאס הגשימה 60% מהבטחותיה, 'יש עתיד' של יאיר לפיד, 'כחול לבן' של בני גנץ ו'ישראל ביתנו' של ליברמן – 58%.

מידת קיום סעיפי המדיניות המהותיים בלבד

כאשר בוחנים את מידת קיום סעיפי המדיניות המהותיים בלבד אליהן התחייבו מפלגות הקואליציה, בראש הרשימה נמצאות מפלגת 'רע"מ' שיישמה כ-63% מהסעיפים, ואחריה 'תקווה חדשה' עם 58%, 'ישראל ביתנו' עם 55%, 'כחול לבן' ו'מרצ' עם 54%, 'ימינה' עם 53%, 'יש עתיד' עם 52% ומפלגת 'העבודה' אחרונה עם 48%.

אחוז קיום סעיפי מדיניות מהותיים בלבד.

עו"ד אלי מוגילבסקי, מנכ"ל המרכז להעצמת האזרח אומר כי "הנתונים שמצאנו מראים תמונת מצב מורכבת. מצד אחד, נתוני ביצוע מרשימים לממשלה צרה בזמן קצר. מצד שני, כל המפלגות בקואליציה נכשלו ביישום התחייבויות מרכזיות שהעדר יישומן מונע טיפול בבעיות קריטיות בחיי היומיום של כולנו. החל מהסדרת דמי אבטלה לעצמאיים, דרך הארכת חופשת הלידה ועד לחקיקת חוק המסדיר את התנהלות הגורמים האזרחיים במצבי חירום לאומיים. המדד שיצרנו מראה כי המפלגות הקטנות והסקטוריאליות יעילות יותר ביישום מדיניות".

עו"ד אלי מוגילבסקי, מנכ"ל המרכז להעצמת האזרח. צילום: תמר מצפי.

לדבריו, "נתון זה יחד עם חוסר היציבות שכולנו חווים, מהווים 'תמרור אזהרה' נוסף מנזקי שיטת הממשל הקיימת בישראל. ריבוי המפלגות הקטנות והסקטוריאליות פוגע לא רק ביציבות הממשלות, אלא גם ביכולת המפלגות הגדולות למשול ולהוביל את יישום מדיניות הקואליציה. במקום להנהיג הן עוסקות בכיבוי שרפות וריצוי המפלגות הקטנות על מנת למנוע את פירוק הקואליציה. העדר היציבות הוא סכנה של ממש לדמוקרטיה הישראלית. בהקשר זה חשוב להדגיש סעיף קריטי בקווי יסוד הממשלה שלא יושם לצערנו: בחינת שיפורים בשיטת הבחירות. חייבים לערוך שיפורים בשיטת הבחירות לייצוב המדינה ולקבוע כי ראש המפלגה הגדולה ירכיב אוטומטית את הממשלה ושייערך פריימריז ביום הבחירות (פתק פתוח)".

התחייבויות מרכזיות שיושמו במהלך כהונת הממשלה ה-36 בראשות נפתלי בנט

תכנית למאבק באלימות ותכנית חומש לפיתוח חברתי כלכלי במגזר הערבי (רע"ם), רפורמת אי הפללת צרכני קנאביס (תקוה חדשה), תכנית לטיוב והפחתה בנטל הבירוקרטי (ישראל ביתנו), החלטת ממשלה לפיתוח רמת הגולן וקצרין (ישראל ביתנו), מימון לימודים לחיילים משוחררים (כחול לבן), תכנית למיגור בדידות מבוגרים (יש עתיד), חיזוק ותקצוב מערכת הבריאות (מר"צ) רפורמה במכון התקנים (ימינה), אישור תקציב מדינה דו-שנתי (כלל הסיעות).

התחייבויות מרכזיות שיושמו באופן חלקי במהלך כהונת הממשלה ה-36:

הקמת רשות הרגולציה (ישראל ביתנו), הרפורמה בכשרות (ימינה), קידום רגולציה סביבתית (מר"צ), דה-פליליזציה של עבירות טכניות (תקוה חדשה), הסכמי גג עם רשויות בחברה הערבית (רע"ם), קידום חוק פרויקטים לאומיים (ימינה), מיגור עושק קשישים (יש עתיד), רפורמת "נפש אחת" לתמיכה בנכי צה"ל (כחול לבן), הקמת אגף להתחדשות יהודית במשרד התפוצות (עבודה), קידום זכויות (מר"צ, עבודה, כחול לבן, יש עתיד, ישראל ביתנו), הקצאת תקנים להגברת האכיפה בעבירות תכנון ובניה בשטחי C (ימינה, כחול לבן, ישראל ביתנו, יש עתיד).

התחייבויות מרכזיות שלא יושמו במהלך כהונת הממשלה ה-36:

הגבלת כהונת ראש הממשלה (יש עתיד, ישראל ביתנו, תקוה חדשה) פיצול מוסד היועץ המשפטי לממשלה (תקוה חדשה), הקמת ועדה לבחינת שינויים בשיטת הבחירות (ישראל ביתנו ותקווה חדשה), קידום המאבק בגזענות (מר"צ), בחירה גלויה בכנסת של נציגיה לוועדה לבחירת שופטים (תקוה חדשה), השלמת חקיקת חוק הגיוס כפי שאושר בקריאה ראשונה בכנסת ה-20 (כחול לבן), הסדרת מעמדה של החקלאות הישראלית (עבודה), קידום מתווה הכותל (יש עתיד, ישראל ביתנו, מרצ, עבודה, כחול לבן), עדכון יעדי הייצוג ההולם לחברה הערבית בשירות המדינה (רע"מ), דמי אבטלה לעצמאיים (ימינה).

מפלגות בחירות לכנסת ה-25 הבטחות המרכז להעצמת האזרח נתונים

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 6 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}