כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024

רוצה כבר ילד? אולי דיאטה תעזור

השמנה מסכנת את הלב והעורקים, מעלה את שכיחות הסכרת וגורמת לקושי למצוא בגדים במידות גדולות • בדיקת מלב"י מגלה: השמנת יתר גורמת גם לבעיות פריון לא פשוטות • ויש גם בשורות טובות

אילוסטרציה
אילוסטרציה

ד"ר אסנת רזיאל – מנהלת רפואית מלב"י, המרכז לטיפול בהשמנת יתר מקבוצת אסיא מדיקל, מציגה סיבה נוספת להתחיל דיאטה או אפילו לשקול ניתוח להרזיה: עיון מדוקדק בשורה של מחקרים מדעיים שפורסמו בשנים האחרונות בכתבי העת המקצועיים, מוכיחים כי השמנת יתר פוגעת גם בפריון. כך עולה מבדיקת מלב"י.

המחקרים פורסמו בשנים האחרונות על ידי חוקרים מהשורה הראשונה במגוון כתבי עת רפואיים מובילים בעולם.

הבעיה הראשונה שאותה מעלים החוקרים היא כמות עודפת של הורמון האסטרוגן. ההורמון מופרש בקרב נשים שמנות ברמות גבוהות מדי, וגורם לעלייה בשכיחותן של הפרעות במחזור החודשי. על פי ממצאי המחקרים לנשים שמנות יש פי שלוש בעיות במחזור הוסת – בהשוואה לנשים שמשקלן תקין.
ההורמונים, מסתבר, משבשים את הפריון לא רק אצל הנשים: על פי החוקרים אצל גברים שמנים חלה ירידה משמעותית בהורמון הגברי טסטוסטרון, מה שמביא לעלייה בסיכון לאי-פיריון. נוסף על כך, גברים שמנים סובלים הרבה יותר מגברים רזים מתופעות של אין-אונות.

באשר להריון קובעים המחקרים, כי אשה שמסת הגוף שלה (BMI) גדולה מ-29, מגדילה את סיכויי העובר שלה לסבול ממומים של מערכת העצבים. גם תוספת של חומצה פולית במהלך ההריון אצל נשים שסובלות מהשמנת-יתר היא פחות אפקטיבית מאשר אצל נשים רזות. יתר על כן, נשים שמנות במהלך ההריון נמצאות בסיכון גבוה יותר לרעלת ההריון, זיהומים בדרכי השתן, סכרת הריונית ויתר לחץ דם.

בנשים שסובלות מעודף משקל לידות רבות יותר מצריכות זירוז ויש יותר לידות מאוחרות, לידות ארוכות במיוחד ולידות שחייבות להתבצע בניתוח קיסרי – בהשוואה לנשים רזות. נוסף על כך נשים שמנות מאבדות יותר דם בלידה, קובעים החוקרים.

אולם בצד הבשורות המבהילות, יש גם כמה חדשות טובות: על פי ממצאי המחקרים, ירידה במשקל שמושגת על ידי ניתוח לטיפול בהשמנת יתר מביאה להפחתה משמעותית בסיכון לאם ולעובר.

כך, למשל, מתארת הספרות המקצועית 35 נשים שסבלו מהשמנת-יתר קיצונית, ניסו להיכנס להריון באמצעות טיפולי פוריות – ונכשלו. לאחר שעברו ניתוח להרזיה הצליחו כל ה-35 להרות. במחקר אחר ילדו 40% מהנבדקות תינוקות במשקל לידה גבוה וחריג מהנורמה. לאחר שעברו ניתוח להרזיה וילדו יילוד נוסף – הצליחו 80% מהנשים ללדת תינוק במשקל לידה תקין.

חוקרים אחרים, שבדקו 7 מקרים של יתר לחץ דם הריוני ו-4 מקרים של סכרת הריונית לפני ואחרי ניתוח להרזייה – גילו שכל הנשים שנבדקו, וסבלו מאותן מחלות בזמן ההריון הראשון טרם הניתוח, הצליחו להחלים מהן לחלוטין בזמן ההריון השני, לאחר הניתוח להרזיה.

באופן כללי, מסכמים החוקרים, הריון לאחר ניתוח לטיפול בהשמנת יתר הוא בטוח יותר מהריון אצל אשה שנותרה שמנה, אפילו אם הניתוח שעברה מביא באופן פוטנציאלי לחסרים תזונתיים.

קישורים:
לאתר אסיא מדיקל - לחץ כאן
אסיא שומן בריאות הריון דיאטה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}