כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024
בגיל 100

חסידת אומות העולם שהצילה מעל 1,000 ילדים הלכה לעולמה

חסידת אומות העולם, אנדרה גלן–הרשקוביצ'י הלכה לעולמה בגיל 100 בבלגיה | היא הצטרפה למחתרת הבלגית במהלך מלחמת העולם השנייה למצוא בתים נוצריים ומנזרים כדי להציל לפחות 1,000 ילדים ועל כך קיבלה אזרחות כבוד של ישראל | 

ילדים בשואה: אילוסטרציה
ילדים בשואה: אילוסטרציה צילום: באדיבות ארכיון יד ושם

בעיירת איקסל בבריסל, בירת בלגיה, הלכה לעולמה בגיל 100, אנדרה גלן–הרשקוביצ'י ע"ה, שהיתה מורה כבר בגיל 20 בבית ספר בבריסל בתקופת השואה, היא נתקלה בפעם הראשונה ברדיפת יהודים כאשר יום אחד הופיע אחד מתלמידיה לבית הספר כשהוא עונד טלאי צהוב על בגדיו. עד אז, גלן כמו בלגים רבים אחרים, לא נתנה את דעתה לצעדים האנטי יהודים ולרדיפת היהודים. אך ברגע שנוכחה באפליה כנגד תלמידיה, גלן החליטה לפעול. היא הורתה לכל תלמידיה ללבוש סינרים לבית הספר, על מנת לכסות את הסימן המשפיל שנכפה על היהודים. כך על פי יד ושם.

גלן הפכה לפעילה בהצלת יהודים לאחר שפגשה את אידה סטרנו, חברה יהודיה בארגון הסודי "ועדת ההגנה היהודית", שהיתה זקוקה לשותפה לא-יהודיה שתסייע לה ללוות ילדים יהודים אל מקום מחבואם. לגלן ניתן שם קוד – קלוד פורנייר והיה עליה לעזוב את בית הוריה ולעבור לגור בפנימייה בה עבדה כמורה. בית הספר היה אחד המקומות שהיו מעורבים מאוד בהחבאת ילדים יהודים. ביוזמתה של המנהלת, אודיל אובארט, הוסתרו בו תריסר ילדים יהודים.

במאי 1943, הגרמנים ערכו פשיטה באמצע הלילה על בית הספר. הפשיטה באה, ככל הנראה, בעקבות הלשנה. התלמידים הוערו ונגררו בכוח ממיטותיהם על מנת לבדוק את זהותם. העיתוי לא היה מקרי – היה זה בליל חג פנטקוסט (חג השבועות הנוצרי), כאשר כל התלמידים הלא יהודים נסעו אל ביתם לבלות את החג עם משפחותיהם. התלמידים היהודים, שלא היה להם לאן ללכת, נותרו מאחור בפנימייה. התלמידים היהודים נאסרו בפשיטה והמורים נחקרו. אנדרה גלן לא פחדה בחקירתה וכאשר החוקר הגרמני שאל אותה אם היא לא מתביישת ללמד יהודים, ענתה ללא היסוס: "אתה לא מתבייש לנהל מלחמה כנגד ילדים יהודים?".

גלן לא נעצרה לבסוף, אך המנהלת אודיל אובארט ובעלה נעצרו ונשלחו למחנות ריכוז בגרמניה, שם נספו. שניהם הוכרו על ידי יד ושם בתור חסידי אומות העולם. התקרית לא הרתיעה את גלן מלהמשיך בפעילותה הבלתי חוקית. נהפוך הוא. כאשר עזבה את בית הספר באותו הלילה, היא הלכה לספר לכל התלמידים היהודים שהכירה על הפשיטה והזהירה אותם לבל ישובו אל בית הספר. בתוך כך, גברה מעורבותה של גלן בהצלה והיא החלה להיות מעורבת בפעילות מחתרתית. גלו שכרה דירה תחת זהות בדויה וחלקה אותה יחד עם אידה סטרנו. הקשר עם ארגוני ההצלה נשמר באמצעות תיבות דואר סודיות, כאשר אחת מהן היתה מוסתרת בחנות של עתיקות.

במשך למעלה משנתיים, אנדרה אספה ילדים והעבירה אותם למחבוא אצל משפחות נוצריות ובמנזרים. היא וידאה שהמשפחות מסוגלות לקלוט את הילדים והמשיכה לבקר אותן ולדאוג לצרכיהן. "אידה ואני אספנו את הילדים מהורים שפנו אלינו לקבלת עזרה. אמרנו להורים להכין מזוודה ושתוך יום –יומיים נשוב. אני עדיין בוכה כשאני נזכרת בכל הפעמים שנאלצתי לקחת ילדים מהוריהם – בעיקר אלו הקטנים, בני 2-3 - ומבלי שיכולתי לספר להם לאן אני לוקחת את ילדיהם". כשיצאה למשימה היא היתה משננת את השמות והכתובות בראשה, אך בסתר היא הכינה גם רשימות של השמות האמיתיים לצד השמות הבדויים של מאות היהודים שהיו במחבוא, מהם רבים שלא זכו לראות את הוריהם לאחר המלחמה.

במאי 1944, אידה סטרנו נאסרה ונכלאה במחנה המעבר מכלן. גלן היתה צריכה להסתתר. למרות זאת, היא הסתכנה והלכה לבקר את סטרנו במכלן תוך שהיא משתמשת בשם בדוי וכך גלן המשיכה לבצע את עבודתם עד הרגע האחרון.

לאחר השחרור, גלן לא הפסיקה את עבודתה. עתה פעלה בכיוון ההפוך – להחזיר ילדים ממשפחותיהם האומנות אל חיק הוריהם או קרובי משפחתם. לאורך השנים, שמרה גלן על הקשר עם "ילדיה" והדהימה אותם בכל פעם מחדש כשהיא זוכרת כל פרט קטן על ילדותם במחבוא.

ב-2 בפברואר 1989 אנדרה גלן הוכרה בתור חסידת אומות העולם. 18 שנים לאחר מכן היא שבה לביקור נוסף ביד ושם לרגל כנס בין לאומי של ילדים שהיו במסתור בבלגיה. בטקס מיוחד ומרגש ביד ושם הוענקה לה אזרחות כבוד של מדינת ישראל.

מתוך עדותה של אנדרה גלן

"פעמים רבות, כאשר הלכנו לבקר משפחות יהודיות, מצאנו את עצמנו בעיצומה של פשיטה. כבישים חסומים, חיילים בכל פינה ומשאיות שבאו לקחת את האנשים שיתפסו בפשיטה. למזלנו, כמעט תמיד הצלחנו להציל כמה ילדים, היינו חוצים את המחסומים עם ילד אחד בתוך עגלת תינוק ועוד שני ילדים שהחזיקו את ידינו. החיילים התביישו להציק לאם עם ילדים רבים. וכך ניצלו הילדים, אבל ההורים..."

דבריה של אנדרה גלן בשנת 1998, בכנס של ילדים שהוחבאו בזמן המלחמה בשאטו ג'מואן בבלגיה.

"הייתי אז אישה צעירה. לא שונה מאנשים אחרים. לא טובה יותר ולא טובה פחות. החיים הותירו אותי רחוקה מהתהפוכות שהתחוללו סביבי. לא ידעתי עצבות. ואז לפתע, מצאתי את עצמי כמורה צעירה מתמודדת עם הטרגדיה הזאת שנפלה עליכם. לא יכולתי לקבל זאת. פגשתי אתכם. באתי אל ביתכם לקחת אתכם. הנחתם את ידכם הקטנה בידי (היד השניה החזיקה מזוודה גדולה עם "האוצרות" שאמכם ארזה בדמעות) ויצאנו למסענו, מזה זמן רב אני רוצה להודות לכם על שלימדתם אותי על האיוולת האין-סופית של הגזענות. תחושה זו תלווה אותי בשארית חיי, מעולם לא הרגשתי תחושה כזאת של התרוממות-נפש, כזה סיפוק, מלבד כשגידלתי את ילדיי שלי. אף עבודה אחרת שביצעתי לא מילאה אותי בגאווה כה רבה. תארו לכם כיצד חשתי בתור אישה בת 20 ללכת לישון בלילה ולחשוב לעצמי – עוד חמישה ילדים ניצלו, עוד חמישה ילדים לא גורשו, אהבתי אתכם כל כך אז ואני עדיין אוהבת אתכם כל כך היום".

שגריר ישראל בבלגיה עמנואל נחשון אמר, כי מותה של גלן היא חדשות עצובות מאוד, היא הייתה גיבורה אמיתית של האנושות, ואנחנו נישא את זכרה לנצח, היא הייתה אישה מדהימה ומופלאה שהצילה יהודים רבים במהלך מלחמת העולם השנייה".

"קיבלנו את החדשות על פטירתו של אנדרה בצער עמוק", נמסר בהצהרה של הקהילה היהודית בבלגיה, כולנו יתומים כי זה עתה איבדנו גברת שגילתה התנהגות למופת מול הברבריות הנאצית. היא לא הסיטה את מבטה כשהיהודים נזקקו לעזרה, והיא הצילה אותם ממוות. אם היו עוד נשים וגברים כמו אנדרה העולם היה מקום טוב יותר".

ניצולי שואה חסידת אומות העולם בלגיה בריסל

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}