כ"א כסלו התשפ"ה
22.12.2024
"מעבר לאופק"

הצצה לתרגיל צה"ל בקפריסין המדמה מתקפה

אלפי לוחמים נחתו על אדמת קפריסין ודימו את אחת מהיכולות הייחודיות של צה"ל והוא לחימה בעומק האויב, בניתוק מוחלט משטח המדינה | צה"ל מעניק הצצה מיוחדת למפגש האימון הראשון מסוגו, לוחמי חי"ר, כוחות הנדסה, לוחמי אוויר וים על אדמה זרה

הצצה לתרגיל צה"ל בקפריסין המדמה מתקפה
תרגיל 'מעבר לאופק' בקפריסין צילום: דובר צה"ל

במסגרת חודש המלחמה הצה"לי "מרכבות האש", המדמה לחימה רב זרועית ורב זירתית באוויר, בים, ביבשה ובסייבר, תרגלו מספר אוגדות לחימה עצימה במתאר הצפוני, רגע השיא נרשם בשבוע האחרון של התרגיל כשאלפי לוחמים ומפקדים נחתו על אדמת קפריסין ודימו קרב בעומק האויב.

תרגיל \

בתרגיל, שזכה לשם "מעבר לאופק", התאמנו על יכולת ייחודית - אותה שומרים בצה"ל קרוב לחזה ליום פקודה. במסגרתה לוחמי קומנדו מאגוז, מגלן, דובדבן, חטיבת הצנחנים, כוחות הנדסה, עוקץ ויחידות מיוחדות רבות - יגיחו מהאוויר ומהים ויפתיעו את האויב קילומטרים רבים מהגבול עם ישראל.

את המהלך מחלקים לשלושה שלבים עיקריים: הראשון - איסוף ושינוע הלוחמים לשטח, נחיתה בנקודה אסטרטגית ופתיחה במכת אש חזקה במיוחד שתזעזע את האויב מאחור. "האתגר הראשון הוא צבירת סד"כ בספינות, במטוסים, במסוקים", סיפר מפקד עוצבת האש, תא"ל עופר וינטר, "הגענו לשטח בעוצמה, פרסנו כוחות שפועלים מול שטחי מפתח ומול יעדים משמעותיים שאנחנו מזהים בהם פוטנציאל וחשיבות להכרעה".

השלב השני הוא כנראה הייעוד המרכזי של עוצבת האש: פשיטות ולחימה בעומק. "אנחנו מבצעים פשיטות במרחקים גדולים אחד מהשני ומאתגרים את החיילים לעבוד בנתק, אנחנו מתרגלים טכניקות מבצעיות שפיתחנו בהתאם לאיומים בשטח", הציג מאו"ג 98, "יש כוונה אמיתית לחזק את השרירים ולהכין אופציות לפעול במידה ונידרש".

הלוחמים שנחתו קיבלו משימות איכות, עם משמעות מכרעת לשדה הקרב. ביניהם: תקיפת מרחבי פיקוד ושליטה על אתרים צבאיים במרחב, פשיטה על יעדים מיוחדים ועל מרחבי שיגור אסטרטגיים, ושליטה בשטחים השולטים על מרחב הלחימה.

"שיתוף הפעולה עם צבא קפריסין הוא דרך נוספת לביטוי ליכולותיו המבצעיות והמשמעותיות של צה"ל והוא מאפשר התמקצעות הדדית בין הצבאות", אמר הרמטכ"ל בביקורו בשטח התרגול ביום שני האחרון, "מדובר בחלק מרכזי בשיתוף הפעולה האסטרטגי וחיזוק הקשר בין צה"ל לצבא קפריסין".

"אדמת קפריסין מדמה בצורה כמעט מושלמת את הלחימה בעומק", מספר בכיר המעורה בארגון התרגיל, "גם המתווה דומה מאוד לזירה הצפונית, וגם המרחק והניתוק מ'האדמה הבטוחה' העמידו אתגר גדול לכוחות בשטח".

אחד האתגרים שנבחנו כאמור, היה היכולת להסתדר בשטח - בלי יכולת חילוץ וללא נתיב אספקה בטוח. על מנת לענות על המורכבות - תרגלו במלוא העוצמה את ה"יר"א" (יחידת רפואה אווירית), שנועדה לפתוח חדר ניתוח בעומק האויב ולהצליח להשהות פצועים גם זמן רב בשדה הקרב. וכן, אספקה במטס ובנתיבים שונים עליהם לא ניתן לפרט.

"היתרון המשמעותי לדעתי בתרגיל הזה הוא שמדובר בתרגול אמיתי, מה שלא התארגנו אליו בארץ, מה שלא הבאנו ולקחנו - לא יכול להופיע פתאום. לכן אין קיצורי דרך", הצהיר מח"ט הצנחנים, אל"ם יואב ברונר.

תרגיל מעבר לאופק / דובר צה\"ל

הפיקוד על הזירה הימית בתרגיל, ניתן למפקד ב"ח חיפה, תא"ל טל פוליטיס, ועשה שימוש בפלטפורמות יווניות וכלי שיט איטלקי לתרגול שינוע ציוד לוגיסטי והעברת חיילים הלוקחים בו חלק, כלי שיט של הסטי"לים, דבורים ושייטת 13. הבחירה בתא"ל פוליטיס מעניקה יתרון כפול - כי הוא עצמו היה מח"ט 55, חטיבת המילואים של הקומנדו.

"יצאנו לים בלילה שבין שבת לראשון עם כוחות ימיים שכוללים ספינות טילים, כוחות שייטת 13, כלי ביטחון שוטף וכוחות נוספים", ציין מפקד ב"ח חיפה, "סייענו בהפעלת אש מהים לכיוון החוף, בפינוי רפואי ובסיוע לוגיסטי.

במקביל לפעילות כוחות היבשה, גם בחיל האוויר פתחו בתרגיל עצים בשמיים בין קפריסין וישראל. "לקפריסין יש הרבה מאוד יתרונות", הסביר מפקד טייסת 123, סא"ל א', "היתרון הראשון הוא טופוגרפיה רלוונטית מאוד ומדמה, אך לא פחות חשוב מכך זה טופוגרפיה או מרחב לא מוכר".

"מרבית מיחידות אלו מתרגלות לא מעט באזורי האימון בישראל ובסוף מכירות אותם", המשיך סא"ל א', "ובתרגיל במקום כמו קפריסין, החל מהטייס, דרך איש חיל הים, וכלה באחרון החיילים והמפקדים - החוויה של שטח לא מוכר היא אתגר שאולי הכי קרוב לפעילות מבצעית אמיתית, ועל כן אני חושב שלתרגיל הזה יתרון עצום בשיפור הכשירות המבצעית המצרפית של כמעט כל אחד מהמרכיבים בתרגיל הגדול והמורכב".

בין המאמצים במסגרת התרגיל נמנו גם מאמץ האש, מאמץ ההנדסה ומאמץ התקשוב. מאחורי הקלעים עמד המרכז לאימוני יבשה (מל"י) בזרוע היבשה, שבמשך שנה שלמה הכין את כלל התרחישים - מהחיילים ועד הפיקוד העליון בתרגיל. הם התקילו אותם באירועי פתע ושינו להם את התוכניות כמעט בכל רגע.

עם אקורד הסיום, חוזרים אחרוני הלוחמים לארץ וחותמים תרגיל שנבנה במשך שנה, תורגל בעשרות מקצים בחודשים האחרונים והגיע לשיאו באקט ייחודי וראשון מסוגו. "האנשים המדהימים שאיתם אני מתאמן, לוחמים ומפקדים, אנשי המילואים של האוגדה, לוחמי היחידות הסדירות, הצנחנים הקומנדו, חטיבות המילואים שעזבו הכול והגיעו לכאן - הם ליבת העוצמה של צה"ל. אני גאה בכם", סיכם מפקד עוצבת האש.

צה"ל תרגיל צהל קפריסין

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}