כ"ג חשון התשפ"ה
24.11.2024

הטלת פיקוח על הצ'יינג'ים? סערה בועדת חוקה

ויכוח עז בועדת חוקה בכנסת על חוק המחייב בעלי צ'יינג'ים לדווח על כל עסקה בסכום של מעל 50 אלף שקל, גם אם אין חשש לפלילים • מקלב: "יחזיר את השוק השחור"

צילום אילוסטרציה
צילום אילוסטרציה

ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, דנה אתמול (ב) בסעיף 'דיווחים של נותני שירותי מטבע לרשות המיסים', סעיף בחוק ההסדרים שהועבר לדיון בוועדה, לצורך הכנתו לקריאה שנייה ושלישית. הצעת החוק מבקשת לחייב את נותני שירותי מטבע - הצ'יינג'ים, בדיווח לרשויות המס על כל פעולה כספית שיבצעו לקוחותיהם מעל לסכום של 50,000 שקל, במטרה לקבל מידע על הפעילות הכספית של לקוחות הצ'יינג'ים. אף בלי שיתעורר חשד כלשהו לביצוע עבירה. יתירה מזאת, רשויות המס יוסמכו להטיל עיצומים כספיים על אי דיווח של הצ'יינג'ים.

נציג משרד האוצר, עו"ד ברוך משולם, אמר בוועדה: "לנותן שירותי מטבע (חלפן כספים) יש אינטרס בביצוע העסקה, בניגוד לתאגיד בנקאי, שם האינטרס אינו ישיר. מה שיכול להוות קרקע פורייה להלבנת כספים. לעומת זאת, בבנק הכול מתועד".

סמנכ"ל החקירות של רשות המיסים, אבי ארדיטי, טען כי להערכתו, "כ-100 מיליארד ₪ בשנה, אינם תחת הרדאר של רשות המיסים. אין לרשות המיסים יכולת לעשות את העבודה, ללא מערך מודיעין טוב".

נציג איגוד נותני שירותי מטבע, עו"ד רון דרור, מתח ביקורת חריפה על הצעת החוק ועל מתכונת הבאתה בחופזה כסעיף בחוק ההסדרים. "היום יוצאת בת קול ואומרת, שכל מי שהולך לצ'יינג', מדווחים עליו למס הכנסה. לעומת זאת, לא מדווחים על מי שיש רו"ח לתכנון מס או על מי שהולך לחברות שאינם בחובת דיווח, כמו הבנקים. צריך לקרוא לחוק, חוק לעידוד הבנקים. זו אפליה בוטה". אמר עו"ד דרור.

גם הייעוץ המשפטי של הוועדה, מתחו ביקורת על ההצעה. במסמך שהופץ לחברי הוועדה נכתב "האם אכן עסקאות שנעשות אצל חלפני כספים, מועדות יותר או קשורות יותר בהעלמות מס? יש לבחון את הפגיעה שיש בהסדר המוצע בזכות החוקתית לפרטיות, המעוגנת בחוק-יסוד כבוד האדם וחירותו. פגיעה זו, מחייבת את הכנסת, לבחון את מידתיות הפגיעה בזכות לפרטיות".

עוד נכתב במסמך, "ההסדר המוצע יוצר משטר דיווחים חדש, תקדימי, שמבקש לחייב אך ורק נש"מים לדווח ישירות לרשות המיסים. סביר להניח, שתוצאה של מהלך כזה תהיה 'הברחה' של לקוחות – גם לקוחות תמימים מנש"מים, לגופים פיננסיים מקבילים, מחשש שדיווח על פעולותיהם יועבר לרשות המיסים. התוצאה ארוכת הטווח של מהלך כזה, תהיה הדרישה להשית את חובות הדיווח גם על גופים פיננסים אחרים, כדוגמת הבנקים, בנק הדואר, חברי בורסה וכו'".

ח"כ אורי מקלב אמר: "אין תקדים לדיווח למס הכנסה בפעילות שוטפת. זה שינוי בתפיסה האומרת, שכולם עבריינים". מקלב הטיח בנציגי משרד האוצר: "אתם רוצים לגבות עוד מס, כדי לקבל תגמולים ודמי עידוד! אין לכך תקדים בכל העולם כולו. ההסדר יחזיר את השוק השחור".

ח"כ מירב מיכאלי אמרה: "הצע"הח תחייב בעלי עסקים להלשין על אזרחים חפים מפשע. זה לא מה שיגרום לתפוס את העבריינים. אסור לנו פתיחה של ספר שחור לאזרחים חפים מפשע".

יו"ר הוועדה ח"כ דוד רותם, הנחה את הייעוץ המשפטי של הוועדה להכין נוסח מתוקן של ההסדר המוצע. בדיון שיערך בשבוע הבא, הוועדה תדון בהצעה להחיל את ההסדר כהוראת שעה לשנתיים, רק על חלפני כספים, ולא על חברות כרטיסי אשראי. בנוסף, המיידע ייאגר וייעשה בו שימוש רק על בסיס חשד לביצוע עבירה על חוקי המס. היה וההסדר יוארך, המידע ימחק אחת לשלוש שנים. אם ההסדר יופסק, כל המידע ימחק. רשות המיסים תחויב בדיווח לוועדה כל חצי שנה, אודות ביצועו של החוק. הדיווח יהיה עם נתונים שיאפשרו לבחון את יעילות התיקון, ועד כמה הוא אמנם מסייע להגברת גביית המיסים.
ועדת חוקה חוק ומשפט מיסים צ'יינג' דיווח חוק

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}