כ' חשון התשפ"ה
21.11.2024
המומחים מזהירים

מנגל וזיקוקים: אלו הסכנות הטמונות ביום העצמאות

מדי שנה מגיעים לבתי החולים ביום העצמאות ילדים רבים לאחר שנפגעו מזיקוקים, ממנגלים ומתכשירי הספריי השונים. בסוף שנת 2015, ארגון הבריאות העולמי החליט כי יש מספיק מידע בכדי לסווג צריכת בשר מעובד כמסרטן ודאי, וביום זה שהינו "חג המנגל" צריכת הבשר עולה. ממה צריך להיזהר?

מנגל וזיקוקים: אלו הסכנות הטמונות ביום העצמאות
זיקוקים צילום: unsplash

מדי שנה ביום העצמאות מגיעים לבית החולים ילדים רבים שנפגעו מזיקוקים, ממנגלים ומתכשירי הספריי השונים. מומחי מרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת כללית מזכירים כי חשוב להקפיד הקפדה יתרה כאשר נמצאים עם ילדים ליד מקורות אש ומייעצים כיצד נוכל לעבור את הימים הללו בזהירות ותוך בחירה נכונה של המזון.

ד"ר רון ברנט, מנהל המחלקה לרפואה דחופה (מלר"ד) במרכז שניידר, ממליץ:

בקבוקי ספריי וקצף: בקבוקים אלה מכילים חומרים כימיים אשר עלולים להיכנס לעיניים ולגרום לפגיעה, לכן עדיף להימנע משימוש ומשחק בהם. במידה ובכל זאת משתמשים בהם, אין לכוונם לכיוון העיניים. במידה ונוצרת צריבה בעין כתוצאה מהחומרים הללו, יש לשטוף את העיניים במי ברז למשך 10 דקות ולפנות לקבלת טיפול רפואי.

ברביקיו ומנגלים: חשוב להקפיד להרחיק ילדים ממקורות אש (מנגלים ומקורות אש אחרים), בכדי למנוע כוויות. במידה ונוצרה כוויה, יש לשטוף את המקום במי ברז קרים למשך 10 דקות, לחבוש עם חומר חבישה ייעודי או עם מטלית נקייה ולפנות לקבלת טיפול רפואי.

אכילת בשר: מומלץ לא להאכיל ילדים עד גיל 5 בבשר קשה ללעיסה, מחשש לחנק. כמו כן, חשוב להקפיד לחתוך נקניקיות לאורכן ולא בצורת טבעות מחשש לחנק. בנוסף חשוב להקפיד שלא להשאיר בהישג ידם של ילדים עד גיל 5 פיצוחים מכל סוג שהוא. בזמן האוכל יש להקפיד על כך שהילדים יאכלו בישיבה ולא ישחקו, מחשש לחנק.

קפצונים: מומלץ להימנע ככל האפשר ממשחק בקפצונים. אין להחזיקם בכיס המכנסיים או לשחק איתם בידיים. במידה ובכל זאת נוצרה פגיעה מקפצונים, יש לשטוף את המקום במי ברז למשך 10 דקות, לחבוש את האזור הפגוע ולהגיע למחלקה לרפואה דחופה בבית החולים לקבלת טיפול רפואי. יש לשים לב כי גם זיקוקים שנמכרים בחנויות ויש עליהם תו תקן עלולים לגרום לפציעות.

אופניים חשמליים וקורקינטים: בשנים האחרונות חלה עליה דרמטית בשימוש באופניים חשמליים ובחבלות הרבות הנלוות לכך. על מנת למנוע היפגעות מרכיבה על אופניים חשמליים יש להקפיד כי רק ילדים מעל גיל 14 ירכבו, כי מהירות הנסיעה לא תעלה על 25 קמ"ש וכי הרכיבה תהיה רק בשבילים המותרים. בשום מקרה לא בכביש. כמו כן, הרוכב חייב לחבוש קסדה ורצוי גם מגני ברכיים ומגני מרפקים.

דפנה זיו בוסאני, מנהלת היחידה לתזונה ולדיאטה במרכז שניידר, מציינת כי יום זה מעניק הזדמנות נוספת לתת דוגמא גם ברמה האישית "לכולנו ברור כי יום העצמאות הוא חג של "על האש". אבל בשינויים קלים, ניתן להעביר מסר למשפחה כי חגיגות לא חייבות להיות רק סביב אוכל - כדאי לבחור אתר לפיקניק המאפשר גם מסלול הליכה או פעילות ספורטיבית אחרת במהלך הבילוי".

• הכינו עם הילדים, בהתאם לגילם, שיפודי ירקות, סלטי ירקות ו/או צלחות ירק מעוצבות. כך תיהנו הן מפעילות משותפת, והן מהעברת מסר על חשיבות שילוב הירקות בתפריט. ההמלצה מדברת על צריכה של ירקות בחמישה צבעים מדי יום(ירוק, אדום, צהוב-כתום, לבן וסגול). כל צבע מעניק יתרון תזונתי אחר. ככל שנגוון בצבעים, ובשיטות ההכנה, נוכל ליהנות מזמינותם של ויטמינים ומינרלים רבים יותר, סיבים תזונתיים המשרים תחושת שובע וכל זאת בערך קלורי זניח.

• תחליפים בריאים יותר לצ'יפס יכולים להיות תפוח אדמה אפוי בתנור או עטוף בנייר כסף וצלוי.

• ההמלצות של משרד הבריאות מדגישות את הצורך בהימנעות מדבש עד גיל שנה. שימו לב להימצאות דבש במרינדות הבשר או הדגים.

• מומלץ לשמור על ארוחות מסודרות - למרות שהמנגל יהווה נתח קלורי גדול באותו היום, כדאי לשמר את כל הארוחות האחרות(אפשר לצמצם אותן) על מנת לא להגיע רעבים מדי למנגל. כשמגיעים רעבים מאוד לארוחה הבחירות פחות מושכלות, אוכלים מהר יותר והנפח הקלורי גדל.

בשנים האחרונות יום העצמאות מייצר שיח ציבורי על צריכת בשר. בסוף שנת 2015, ארגון הבריאות העולמי החליט כי יש מספיק מידע בכדי לסווג צריכת בשר מעובד כמסרטן ודאי. הראיות החזקות ביותר הן לקשר בין צריכת בשר מעובד לבין סרטן המעי הגס.

• מה הם סוגי הבשרים המעובדים?
המושג בשר מעובד כולל כל בשר שעבר שינוי בתהליכי המלחה, אשפרה(שימור), עישון, תסיסה, או תהליכים אחרים כדי לשפר את הטעם או את המרקם ועל מנת לשמר אותו לאורך זמן. הכוונה כאן לא רק לבשר בקר אלא גם לבשר כבש, עוף, או הודו. דוגמאות לבשר מעובד: נקניקיות הודו, עוף, בשר כבוש. מזונות אלו סווגו כמסרטנים על ידי ארגון הבריאות העולמי. בשר אדום סווג על ידי הארגון הבין לאומי למחקר הסרטן כמזון העלול לגרום לסרטן בבני אדם.

• מה הם הגורמים המסרטנים בבשר מעובד?
מחקרים מראים כי טכנולוגיות עיבוד ובישול בשר הכוללות טמפרטורות גבוהות, עישון ועוד עלולות להוביל להיווצרות של כימיקלים מסרטנים. מחקרים אחרים מצאו כי התרכובות הללו הופיעו בחלקים של מערכת העיכול כמו המעי הגס.

• מה הן ההמלצות הבינלאומיות?
לא לצרוך יותר מ 1 - 2 מנות לחודש של בשר מעובד ולא יותר מ 1 - 2 מנות בשבוע של בשר לא מעובד.

כאשר אוכלים בשר אדום, מומלץ לבחור חלקים רזים וחלקים קטנים יותר. הכמות הרצויה לאכילה תלויה גם בגורמי סיכון אישיים של כל אדם ואדם.

יום העצמאות סכנות

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}