נשיא מצרים מורסי מתעקש: לא אתפטר; 16 נהרגו
הנשיא המצרי כי הוא אינו מתכוון לוותר על התפקיד: "אמשיך לבצע את תפקידי הדמוקרטי ולהגן על הסדר המעוגן בחוקה" • סקירה מלאה של המצב המתוח במדינה השכנה
- כ"ה תמוז התשע"ג
מהומות במצרים, תמונת ארכיון.
לאחר שהמהומות במצרייים החריפו ומנהיגי הצבא המצרי הציבו אוליטמאטום בפני מורסי, החליט הנשיא המצרי לפנות בנאום לאומה המצרית. בנאום, אמר מורסי כי אינו מתכוון לרדת מכס הנשיאות במהרה וכי הוא מחויב לאומה המצרית ולדמוקרטיה.
את הנאום נשא מורסי בתגובה לאולטימטום שהציבו בפניו מנהיגי הצבא המצרי לפיו עליו לרדת מכס הנשיאות תוך 48 שעות. מורסי הודיע כי אינו מתכוון להיכנע ללחצים אך עם זאת הפציר בפני הציבור המצרי לכבד את הצבא ולא לפגוע באזרחים או בכוחות הצבא.
אמש נרשמו עימותים חריפים וקטלניים בין תומכי מורסי לבין כוחות הביטחון בסמוך לאוניברסיטת קהיר. עדי שמיעה דיווחו על יריות לכיוון המפגינים. דובר משרד הבריאות הודיע כי נהרגו 16 מפגינים ונפצעו עוד 200.
מוקדם יותר אמש הודיע הנשיא המצרי בחשבון הטוויטר שלו כי הוא "אינו מתכוון להכנע לתכתיבים חיצוניים או פנימיים". בתגובה להודעה שפרסם , האופוזיציה אמרה כי פעולותיו של מורסי מסכנות את יציבות מצריים כולה. לדבריהם, מורסי עשוי להוביל את מצרים לשפיכות דמים מסוכנת אם לא יפנה את כס הנשיאות במהרה.
כל זאת מתרחש על רקע התחדשות הפגנות ההמונים במצרים בכלל ובכיכר תחריר בפרט. שלשום, שר ההגנה המצרי עבד אל-פתח א-סיסי נפגש בפעם שנייה עם הנשיא מורסי ודן עמו בדרכים לפתרון המשבר. ברשת אל ערביה דווח כי א-סיסי ביקש ממורסי "להתפטר כדי לחסוך בדם".
מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי שוחח אמש עם מקבילו המצרי ודרש ממנו להקשיב לרצון העם ולהביא לפתרון המשבר. "המנהיגים של מצרים חייבים לכבד את דעות העם המצרי", אמר קרי לשר החוץ המצרי מוחמד כאמל עמר. "חשוב להקשיב לעם המצרי. דמוקרטיה היא יותר מאשר רק בחירות. דמוקרטיה היא הבטחה לאנשים שהם יכולים להשמיע את קולם".
האולטימטום שהציב הצבא המצרי לנשיא מורסי יפוג היום (ד'), ואתמול נחשפו חלק מהתכניות שגיבש במקרה שלא ייענו הדרישות שהציג. סוכנות רויטרס מדווחת שעל פי "מפת הדרכים" שמתכנן הצבא, החוקה תושעה והפרלמנט הנשלט בידי האסלאמיסטים יפוזר.
מקור צבאי אמר לסוכנות הידיעות כי המועצה העליונה של הצבא עדיין דנה בפרטים של התכנית, שנועדה לפתור את המשבר הפוליטי שהוציא מיליונים להפגין ברחובות.
על פי הדיווח, הצבא מתכוון להקים מועצה שתורכב בעיקר מאזרחים המשתייכים לתנועות פוליטיות שונות ומפקידי ממשל מנוסים שינהלו את המדינה עד שתנוסח חוקה חדשה. לאחר מכן, ייערכו בחירות לנשיאות. הצבא מתכנן לפתוח בשיחות עם ארגון האופוזיציה המרכזי וגופים פוליטיים ודתיים נוספים - כמו גם עם ארגוני הצעירים - כשיפוג האולטימטום שהוצב למורסי מחר.
האחים המוסלמים: רוצים להחזיר את הדיקטטורה
מוראד עלי, דובר המפלגה של התנועה האסלאמית "הצדק והחירות", אמר כי "זהו רגע קריטי בהיסטוריה המצרית. אנחנו עומדים בפני רגע מאוד דומה לשנת 1952, השנה בה ג'מאל עבד אל נאצר ו"הקצינים החופשיים" הדיחו את המלך פארוק. המצרים מודעים לכך שיש כמה אנשים שמנסים לדחוף את המדינה אחורה בהיסטוריה ולחזור לדיקטטורה".
"האחים המוסלמים קוראים ללכת ולהגן על הדמוקרטיה ועל זכותם לחופש", הוסיף עלי ואמר כי הוא מצפה לראות מספר גדול של אנשים מפגינים ברחבי מצרים. "אנחנו מסרבים לכל ניסיון הפיכה או כל ניסיון להתעלם מהחוקה המצרית".קנדה סגרה את השגרירות בקהיר
בתוך כך, קנדה הודיעה אתמול כי היא סוגרת את השגרירות בקהיר, "כאמצעי בטיחות וכדי להבטיח את הגנת הצוות הדיפלומטי". דובר של שר החוץ הקנדי אמר: "סגרנו את השגרירות בקהיר עד להודעה חדשה".
בניגוד לאולטימטום האזרחי שכבר פקע, האולטימטום הצבאי יפקע מחר בערב. אולם, האחים המוסלמים לא ממהרים להיכנע ללחץ, ומורסי עדיין מסרב להתפטר. המפלגה מגייסת את תומכיה לרדת לרחובות וישנו חשש מפני אלימות גדולה.
גם הצבא המצרי כבר מוכן לכניסה לתוך קהיר, כפי שהיה בתקופת המהפכה נגד מובארק. גל ההתפטרויות בצמרת המצרית נמשך - גם מתוך ממשלת מצרים וגם מסגל היועצים והעוזרים של מורסי, כולל שניים מדובריו.
תגובות
{{ comment.number }}.
הגב לתגובה זו
{{ comment.date_parsed }}
{{ comment.num_likes }}
{{ comment.num_dislikes }}
{{ reply.date_parsed }}
{{ reply.num_likes }}
{{ reply.num_dislikes }}
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות